SCANDAL ÎNTRE AURSF ŞI CSALB AURSF a solicitat CSALB revocarea a trei avocaţi din rândul conciliatorilor

ANDREI STAN
Bănci-Asigurări / 8 august 2017

AURSF a solicitat CSALB revocarea a trei avocaţi din rândul conciliatorilor

Potrivit AURSF, cei trei avocaţi reprezintă băncile în instanţă împotriva consumatorilor

CSALB a refuzat solicitarea de revocare, susţinând că aceştia respectă cerinţele legale

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Colegiului de Coordonare al Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) revocarea a trei avocaţi din rândul conciliatorilor, motivând că aceştia "reprezintă băncile în instanţă împotriva consumatorilor" şi că prezenţa acestora încalcă "în mod flagrant" principiul imparţialităţii solicitat de reglementările care stau la baza constituirii CSALB, potrivit unui comunicat de ieri al AURSF.

Sursa citată precizează: "Imediat ce a luat cunoştinţă de prezenţa în rândul conciliatorilor CSALB a unui număr de trei avocaţi care reprezintă băncile în instanţă împotriva consumatorilor (Marieta Avram, Doru Trăilă şi Valeriu Stoica), AURSF a cerut Colegiului de Coordonare al CSALB să îi revoce de îndată pe cei trei, întrucât încalcă în mod flagrant principiul imparţialităţii solicitat de reglementările europene şi naţionale care stau la baza constituirii CSALB".

La începutul lunii august, AURSF anunţa, într-o scrisoare trimisă preşedintelui Colegiului de Coordonare al CSALB, Alexandru Păunescu, inclusiv suspendarea pe termen nedeterminat a protocolului de colaborare dintre cele două părţi, până la soluţionarea acestei situaţii, şi atrăgea atenţia asupra absenţei din cadrul Colegiului de Coordonare al CSALB a reprezentantului solicitat de lege din partea asociaţiilor de consumatori.

În scrisoarea din 1 august, Asociaţia arăta: "Consiliul Director al AURSF a luat la cunoştinţă (...) despre o situaţie de natură să afecteze grav protocolul de colaborare dintre AURSF şi CSALB, semnat nu cu mult timp în urmă. Mai exact, este vorba despre prezenţa, în lista de conciliatori CSALB, a unor persoane care, în activitatea lor profesională, s-au plasat cu regularitate pe poziţii contrare intereselor consumatorilor utilizatori de servicii financiare. Este vorba de doamna Marieta Avram şi de domnii Valeriu Stoica şi Doru Trăilă, cu toţii fiind avocaţi care reprezintă băncile în litigii contra consumatorilor utilizatori de servicii bancare.

În aceste condiţii, ne vine extrem de greu să înţelegem cum de a fost posibil acceptarea dumnealor ca şi conciliatori CSALB, în condiţiile în care reglementările interne şi internaţionale care stau la baza înfiinţării entităţii de soluţionare alternativă a litigiilor pe care o reprezentaţi, solicită ca persoanele desemnate în calitate de conciliatori să fie independente şi imparţiale.

Foarte probabil, în situaţia în care poziţia de membru al Colegiului de Coordonare al CSALB din partea asocialiilor de consumatori nu ar fi fost vacantă de atât de mult timp, o atare situaţie de natură să afecteze încrederea consumatorilor în instituţia dumneavoastră nici nu s-ar fi produs.

În calitate de susţinători declaraţi ai avantajelor soluţionării alternative a litigiilor, nu putem accepta această situaţie, care riscă să compromită nu doar instituţia dumeavoastră, ci insăşi ideea de soluţionare alternativă a litigiilor prin intermediul conciliatorilor.

În consecinţă, vă solicităm să luaţi de îndată măsura revocării celor menţionaţi anterior din calitatea de conciliator.

Până la luarea acestei decizii, vă notificăm că am decis să suspendăm unilateral protocolul de colaborare cu CSALB. Sperăm că această suspendare să fie una cât mai scurtă, pentru a putea relua un parteneriat în care noi credem şi care ne dorim să fie unul cu rezultate concrete cât mai pozitive.

Dorim ca un prim pas concret al colaborării noastre să fie reprezentat de introducerea obligativităţii de participare în conciliere a profesioniştilor, atunci când există o cerere a consumatorilor în acest sens, similar cu situaţia existentă la entitatea de soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul financiar non-bancar (SAL-FIN)".

CSALB a răspuns acestei scrisori, pe 4 august, considerând nefondate aprecierile formulate la adresa celor trei conciliatori. De asemenea, Centrul a precizat că avocaţii în cauză respectă cerinţele legale şi de organizare a CSALB.

În răspunsul trimis AURSF, CSALB sublinia: "Conciliatorii nu sunt angajaţii Centrului, ci doar colaboratori. Fiecare dintre aceştia are propria sa profesie/activitate şi vine la CSALB atunci când este desemnat pentru soluţionarea unui dosar, fiind remunerat cu o sumă fixă, modestă valoric. Avocaţii au o poziţie extrem de diferită atunci când sunt conciliatori, în comparaţie cu cea pe care o au în calitate de avocaţi pledanţi, în faza contencioasă, atunci când se supun regulilor specifice de procedură, precum şi deontologiei ce caracterizează această profesie liberală. În plus, în conciliere, ei sunt în slujba consumatorului şi a băncii în egală măsură, căutând soluţii care să convină ambelor părţi".

Colegiul Director al AURSF precizează, în comunicatul de ieri, că va analiza răspunsul primit din partea CSALB la următoarea sa şedinţă, atunci când va lua în discuţie şi viitorul protocolului bilateral.

De asemenea, AURSF îi sfătuieşte pe toţi membrii şi simpatizanţii săi care intenţionează să se adreseze în perioada următoare CSALB pentru rezolvarea litigiilor pe cale amiabilă, prin intermediul conciliatorilor, să îşi exercite dreptul de a recuza "toate persoanele care, în activitatea lor profesională, s-au situat pe poziţii partizane şi au luat poziţii publice împotriva drepturilor şi intereselor consumatorilor utilizatori de servicii financiare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb