Tribunalul Bucureşti a dispus, ieri, arestarea preventivă a omului de afaceri Cătălin Chelu pentru 29 de zile.
Cătălin Chelu este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de infracţiunile de dare de mită şi cumpărare de influenţă.
Chelu a fost reţinut de procurori în urma unui flagrant în care omul de afaceri ar fi încercat să-i ofere, vineri, secretarului de stat din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Dan Fătuloiu, suma de 50.000 de euro cash. Scopul mitei ar fi fost acela ca Dan Fătuloiu să intervină pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale, în care apare numele lui Cătălin Chelu şi al unor complici de-ai săi.
DIICOT are în lucru trei astfel de dosare pentru comiterea de infracţiuni pe piaţa de capital, de spălare de bani şi evaziune fiscală. În aceste dosare omul de afaceri nu este pus, momentan, sub învinuire.
Alături de Cătălin Chelu au mai fost reţinuţi şi trimişi în arestul Direcţiei de Cercetări Penale, pentru 29 de zile, şi Constantinescu Gabriel, Bunu Antonel Cristi şi Badea Ştefan Niţache. Cei trei sunt acuzaţi că ar fi fost complicii omului de afaceri, în tentativa de mituire.
Avocaţii apărării au atacat decizia Tribunalului Bucureşti cu recurs.
Dan Fătuloiu este, potrivit procurorilor, denunţătorul în acest caz. Colaborarea sa cu procurorii ar fi început, susţin surse oficiale, după ce acesta ar fi primit mai multe ameninţări.
• Suma avansată iniţial, un milion de euro
Cercetările în acest dosar datează din luna august.
Procurorii DNA susţin că, în ultimele trei luni, omul de afaceri şi complicii săi ar fi avut mai multe contacte cu Dan Fătuloiu, suma avansată iniţial fiind de un milion de euro.
Secretarul de stat ar fi trebuit, în schimbul acestor bani, să împiedice cercetările în sistem integrat (n.r. - în cadrul Planului Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale) ale dosarelor penale în care figurează omul de afaceri şi complicii săi.
Procurorii DNA susţin că, pe 12 noiembrie, Chelu a modificat suma iniţială de un milion de euro şi a decis să-i ofere lui Dan Fătuloiu 50.000 de euro cash şi foloase materiale de 270.000 de euro (n.r. - contravaloarea unui teren şi a unei case care urma să fie construită de omul de afaceri).
• Alţi bani, altă intervenţie
Procurorii mai susţin că, în cadrul întâlnirii din 12 noiembrie, omul de afaceri Cătălin Chelu i-ar mai fi oferit lui Dan Fătuloiu şi 300.000 de euro în numerar şi suportarea costurilor pentru construcţia unei case în valoare de circa 120.000 de euro.
Chestorul-şef ar fi trebuit, în schimbul mitei, să intervină pe lângă directorii unei societăţi comerciale ca să-i determine pe aceştia să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a lui Cătălin Chelu, în calitate de acţionar, în evidenţele Registrului Comerţului, la acea societate.
• O noapte de audieri
După realizarea flagrantului, omul de afaceri Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu au fost duşi de procurori la sediul DNA, unde au fost audiaţi mai bine de 12 ore.
La audieri a participat şi Dan Fătuloiu care a susţinut că persoana care ar fi vrut să-i dea mită ar fi venit la el în birou. Fătuloiu nu a spus cine este persoana la care face referire. Avocatul omului de afaceri Cătălin Chelu, Ioana Ionescu, a susţinut, potrivit Mediafax, că fapta de cumpărare de influenţă (una din cele două acuzaţii aduse de procurorii DNA) nu s-a consumat, întrucât banii nu au fost daţi.
• Avocat: "Cătălin Chelu consideră că totul este o făcătură"
Avocatul a mai susţinut că omul de afaceri le-a spus procurorilor că nu i-a dat bani lui Fătuloiu şi că nu este speriat de cercetările care se fac în dosarele în care este vizat. Chelu a mai susţinut, conform celor spuse de Ioana Ionescu, că orice om de afaceri mai important din ţară are astfel de dosare şi că, în opinia sa, totul este o făcătură în încercarea "decapitării" societăţii Alprom, unde el este acţionar majoritar, împreună cu doi dintre acuzaţi.
• Fătuloiu, acuzaţii de trădare către subordonaţi
Avocatul lui Cătălin Chelu, Ioana Ionescu, a mai precizat că, în acest caz, a făcut denunţ şi fiul lui Dan Fătuloiu, Alexandru Fătuloiu, şi el om de afaceri. Fătuloiu senior a susţinut că fiul său nu are niciun amestec cu acest caz şi că s-a ajuns la această situaţie din cauză că l-ar fi trădat anumiţi poliţişti de la serviciul Economic. Sunt voci care susţin că omul de afaceri Cătălin Chelu ar fi apelat la Dan Fătuloiu, prin Alexandru Fătuloiu, prin intermediul lui Ştefan Badea Niţache. Se pare că Alexandru Fătuloiu ar figura ca martor în acest dosar.
• Igaş: "Vom prezenta un raport marţi"
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a susţinut, sâmbătă, că întregul caz legat de tentativa de mituire a secretarului de stat Dan Fătuloiu este o acţiune a DNA, şi că nu ţine de competenţa ministerului de resort.
Traian Igaş a mai declarat că, în ultima perioadă, imaginea ministerului a avut de suferit, făcând referire şi la controversatul caz de la Piatra Neamţ.
Întrebat de jurnalişti dacă a fost iniţiată o anchetă care să arate dacă există vreo legătură între Dan Fătuloiu şi Aurelian Şoric, şeful Poliţiei Judeţene Neamţ, ministrul nu a infirmat acest lucru, precizând că un raport în acest sens urmează să fie prezentat marţi.
• Cazul de la Piatra Neamţ; ce spune Traian Băsescu
Scandalul cu arestarea lui Cătălin Chelu vine după ce, cu doar câteva zile în urmă, un alt caz a şocat întreaga ţară. Este vorba despre reglarea de conturi de la Piatra Neamţ, care s-a soldat cu moartea unei persoane.
Surse oficiale susţin că preşedintele Traian Băsescu ar fi cerut Executivului, în cadrul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută, să înceapă imediat reorganizarea Poliţiei. Sursele citate au susţinut că preşedintele ar mai fi afirmat că Poliţia s-a transformat dintr-o instituţie care trebuie să protejeze ordinea publică într-o structură care apără clanurile mafiote şi creează dezordine.Şeful statului a mai precizat, în cadrul unei emisiuni televizate, că i-a cerut ministrului de Interne, Traian Igaş, ca inspectorul şef al Poliţiei Neamţ să nu fie destituit până ce nu are loc o anchetă a Corpului de control al ministrului.
• O altă tentativă de mituire în 2006
O altă tentativă de mituire a lui Dan Fătuloiu a avut loc în 2006.
Atunci, administratorul unei societăţi agroindustriale din Vâlcea l-ar fi acuzat pe acesta că i-ar fi cerut, prin intermediul unui intermediar, 5.000 de euro pentru rezolvarea favorabilă a unui dosar. Presa a relatat la acel moment despre o presupusă operaţiune de prindere în flagrant delict ratată care l-ar fi vizat pe Fătuloiu, la acea vreme chestor.
Procurorii DNA au arătat, într-un comunicat din februarie 2007, că în urma unei sesizări făcute au reuşit prinderea în flagrant a unei persoane care deţinea asupra sa suma de 5.500 de euro primiţi de la denunţător.
Procurorii DNA precizau la acel moment că, "din probele administrate nu a rezultat, în niciun fel implicarea chestorului principal Fătuloiu Dan Valentin la săvârşirea faptei (...)".