SCANDAL LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR Sandor Gabor, acuzat de directori din ARR că a folosit ilegal baza de date a Autorităţii

George Marinescu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 24 martie 2021

Sandor Gabor

Sandor Gabor

Sandor Gabor, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, este acuzat de unii directori din ARR că a folosit ilegal baza de date a Autorităţii Rutiere Române (ARR). Cel puţin aşa arată o notă întocmită şi semnată de patru directori din cadrul ARR, care a fost înaintată în 18 februarie consilierului ministrului Cătălin Drulă. Fără ca nota întocmită de cei patru să primească vreun răspuns.

"Obligaţia noastră, ca funcţionari ai statului, este să vă aducem la cunoştinţă următoarele:

- scurgerea de informaţii din baza de date a ARR pentru beneficiarul direct - Secretarul de Stat Sandor Gabor -, care până săptămâna trecută era şi Preşedintele Fundaţiei IFPTR şi administrator la SC IFPTR SRL, referitoare la aspecte confidenţiale şi care ţin de numărul de examinaţi din fiecare judeţ, numărul de probe, numărul celor respinşi, specificul probelor precum şi datele de reprogramare la examinare. Menţionăm că singurul centru care primeşte aceste informaţii este IFPTR, iar asta reprezintă o ilegalitate;

- mai mult, în fiecare săptămână, baza de date privind examinarea personalului din domeniul transporturilor rutiere este interogată şi asaltată - cu statistici bine construite - de cel care răspunde de sistemul informatic al ARR. Domnul Sandor primeşte date certe, în timp real, despre afacerea sa, beneficiind astfel de avantaje necuvenite, în dauna celorlalte centre de pregătire, generându-se practici de concurenţă neloială ce afectează în mod semnificativ funcţionarea concurenţei pe piaţa muncii în transporturile rutiere.

(...)

Vă mai supunem atenţiei faptul că la examinările teoretice din data de 13.02.2021 de la Arad au fost programaţi şi examinaţi candidaţi proveniţi de la centrul de formare IFPTR din judeţul Arad fără ca acesta să deţină o autorizaţie valabilă la data examinării (...), lucru de neconceput şi nemaîntâlnit până acum", se arată în nota întocmită de cei patru directori din cadrul ARR, document la care aceştia au ataşat alte acte şi capturi de imagini.

Cei patru mai susţin că există o veche şi puternică legătură între mulţi dintre salariaţii ARR/ISCTR din agenţiile sau inspectoratele teritoriale ori rude apropiate ale acestora şi IFPTR, aceştia fiind lectori sau chiar conducând efectiv activitatea IFPTR din judeţele respective, de cele mai multe ori chiar în timpul programului de lucru.

"Mai mult, şefii de agenţie ori salariaţii participă la examinarea teoretică şi practică a absolvenţilor cursurilor efectuate de către IFPTR (ca şi cum la Bacalaureat eşti examinat de profesorul meditator/de clasă). În cel puţin patru judeţe - Maramureş (unde soţia şefului filialei judeţene a ARR - Terezia Oros este reprezentantul IFPTR MM conform datelor şi informaţiilor de pe site-ul IFPTR), Călăraşi (...), Brăila (unde noul şef al ARR a scris în declaraţia de avere că este lector al IFPTR, iar după numirea lui Sandor Gabor a devenit examinator) şi Mehedinţi -, adresele oficiale de contact ale IFPTR şi ARR coincid pentru că funcţionează în aceeaşi locaţie", afirmă cei patru directori din cadrul ARR în nota trimisă consilierului ministrului Transporturilor.

Trafic de influenţă privind numirea examinatorilor?

Ei au ataşat la documentul respectiv şi captura unei discuţii pe Whatsapp prin care directorul filialei ARR Călăraşi se plânge noului secretar de stat Sandor Gabor că directorul general al ARR, Alecu Mihai, doreşte să o schimbe din funcţie şi ar pierde şi postura de examinator la centrul IFPTR din judeţul respectiv.

"Bună ziua, îndrăznesc să vă întreb un lucru...dacă Alecu vrea să mă schimbe cu cel detaşat, îmi iau gândul şi de la examinări? Adică îl poate pune pe ăsta care vine de la Serviciul Gunoi? Acest Romilă Andrei care a venit în 15 decembrie de la Consiliul Judeţean! Luni l-a chemat la Minister...Vroiam să am sprijinul dumneavoastră în continuare..., să fie bine de ambele părţi!", i-a scris pe Whatsapp şefa ARR Călăraşi secretarului de stat Sandor Gabor, care i-a mulţumit pentru sesizare.

Am dorit să aflăm dacă domnia sa sau soţul dânsei au fost examinatori în cadrul IFPTR Călăraşi. Am contactat administratorul centrului, Genica Tudose, care ne-a transmis că niciunul dintre cei doi angajaţi ai ARR Călăraşi nu au fost lectori sau examinatori în centrul respectiv. Am insistat şi am întrebat-o pe doamna Genica dacă centrul din Călăraşi este de sine stătător sau funcţionează sub administrarea unui centru mai mare.

"Tudose Genica: Nu, nu este centru de sine stătător. Funcţionează sub un centru mai mare.

Reporter: Este vorba despre centrul IFPTR din Miercurea Ciuc?

Tudose Genica: Da".

Răspunsul doamnei Genica lămureşte foarte multe lucruri. Aşa cum v-am relatat în materialul "Bani deturnaţi de la Ministerul Transporturilor", centrul din Miercurea Ciuc a fost condus indirect până în 26 februarie de actualul secretar de stat Sandor Gabor.

Referitor la acest centru, domnul secretar de stat ne-a precizat, ieri:

"Personal nu am negat că, până la data numirii am fost angajat şi administrator la o firmă de pregătire profesională în domeniul transporturilor rutiere, cu 45 de reprezentanţe/puncte de lucru situate în 37 de judeţe ale ţării (printre care şi în Călăraşi)".

Nu acelaşi lucru îl spunea Sandor Gabor şi în materialul anterior. La întrebarea noastră "Cum comentaţi faptul că ARR Călăraşi şi ARR Brăilă au aceeaşi adresă cu centrele dumneavoastră IFPTR?", secretarul de stat pentru transportul rutier ne răspundea:

"Deşi nu sunt centrele mele, vă pot confirma că, din câte cunosc, adresele centrelor respective sunt aceleaşi de la înfiinţarea acestora".

Referitor la corespondenţa privind baza de date a ARR cu repartizarea examinatorilor pe centrele de examinare, pe care a primit-o pe adresa IFPTR, domnul secretar de stat nu ne-a oferit niciun răspuns.

În legătură cu discuţia avută pe WhatsApp cu şeful ARR Călăraşi, Gabor Sandor ne-a spus: "Am luat act de sesizarea care mi-aţi transmis-o semnată de doamna Banea. Vă puteţi baza pe faptul că la rândul meu o să mă informez despre situaţia de fapt, adresându-mă domnului director general al ARR".

Păi, domnule secretar de stat, aţi luat act de ea, de când i-aţi mulţumit pentru sesizare, nu de când v-am întrebat cum comentaţi această discuţie!

Milioane de euro deturnate de la bugetul ARR

Am dorit să ştim dacă Sandor Gabor a insistat după discuţia cu şeful ARR Călăraşi ca doamna respectivă să rămână examinator sau nu.

"Desemnarea comisiilor de examinare este atributul ARR şi al DTR (Direcţiei de Transport Rutier). Influenţarea deciziilor acestor instituţii este posibil să fi fost (sau nu) cândva un exerciţiu obişnuit.

Personal refuz să accept/tolerez asemenea practici, chiar dacă se speculează ori se insinuează că ar fi la îndemâna oricui să uzeze ori chiar să favorizeze aceste practici", ne-a transmis secretarul de stat.

Toată această luptă internă în cadrul ARR în care ar fi implicat şi secretarul de stat Gabor Sandor se pare că are legătură cu sumele primite de funcţionarii Autorităţii pentru calitatea de examinator în centrele de formare. Sume uriaşe - 4,37 milioane euro - care ar fi fost încasate ilegal aşa cum se afirmă în raportul întocmit în 8 septembrie 2020 de Direcţia Corp Control şi Anticorupţie din Ministerul Transporturilor, despre care am relatat în materialul "Grup infracţional organizat în cadrul Ministerului Transporturilor".

Referitor la lupta internă din ARR pe sumele respective, secretarul de stat Sandor Gabor ne-a spus: "Cu siguranţă aveţi dreptate, mai ales că lucrăm intensiv la reorganizarea, profesionalizarea şi transparentizarea activităţilor aferente. Important este că majoritatea celor care au şi îşi asumă responsabilităţi în materie, susţine şi contribuie constructiv la promovarea iniţiativelor, care vizează onorarea dezideratelor respective".

Cert este că din această luptă internă, statul iese deocamdată în pierdere. Cei 4,37 milioane euro pagubă în bugetul ARR nu au fost recuperaţi încă, iar raportul Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din Ministerul Transporturilor în care se vorbeşte despre un grup infracţional organizat se află undeva, pus la păstrare.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. HOTUL STRIGA "HOȚII"! Văzându-se prinși ca și-au însușit ilegal taxele cuvenite instituției la care lucrau, examinatori de la ARR îl numesc "hoț de date" pe cel care i-a prins! Nu știu ce prejudiciu a adus așa-zisul furt de date, dar furtul de bani făcut de cei de la ARR e uriaș și trebuie pedepsit!

    1. fuga de raspundere se ascunde sub anonimat !!!!!! Mare tupeu aveti domnule S S - G. S. !

      Aminarea la nesfirsit a schimbarii conducerii institutiilor din subordinea dlui Sandor duce la astfel de atacuri.

      Incompetentii pusi la conducere de partidul lui Firea sau Ponta trebuiau demisi imediat. 

      Dacă te informezi mai bine o sa observi ca inchipuitul prejudiciu la care se face referire în raport este din perioada 2016-2019

    Noii securisti au capatat obisnuinta de a folosi toate secretizarile sistemului in beneficiu propriu. Hotii striga hotii cand datele ar trebui sa fie publice. Unde sunt secrete e coruptie.

    1. Examinarile organizate de ARR sunt o rusine .

      Acolo e un grup organizat sa traiasca bine din banii soferilor 

    Ma intreb cum un " patron - seful celui mai mare centru de pregatire" cu o afacere de zeci de mii de euro pe luna isi lasa afacerea si vine la minister pe 2000 euro. Voi ati face acest lucru? Dupa va veti intoarce la afacere? Binenteles sunt intrebari retorice!

    Dupa ce a populat agentiile Arr si Isctr cu oameni din Ifptr , GS trece la un alt nivel!

    De problemele importante ale operatorilor de transport persoane va ocupati d- nule GS? Transportul B- If, transoprtul judetean sau ati venit la minister sa va promovati propria afacere? Ps Am uitat domnule vicepresedinte Fort. Ati stat atata timp printre noi , ne cunosteti problemele! Nimic pana acum!

    1. Vicepresedinte Fort! La Cseke au fost primii cei de la Cotar! N- are omul nicio treaba! Sa traiasca Ifptr!

    Gabor. Alte comentarii sunt de prisos!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb