Scandal politic pe modificarea legii clauzelor abuzive

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 mai 2014

Scandal politic pe modificarea legii clauzelor abuzive

PSD discută proiectul după alegerile europarlamentare

Opoziţia se teme de un joc dublu al guvernării

Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor a respins, ieri, solicitarea unui grup de 18 deputaţi PSD şi UNPR să retragă proiectul de modificare Legii 193/2000 privind clauzele abuzive, pe motiv că acesta se află, deja, în circuitul legislativ, în urma adoptării în Senat.

Decizia BP a declanşat un schimb de replici între deputaţi din cadrul PSD, pe de o parte, şi cel al PNL şi al PDL, pe de altă parte.

Mihai Sturzu, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, care declarase, la sfârşitul lunii trecute, că doreşte retragerea acestuia, ne-a precizat că eşecul acestui demers nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru consumatori, având în vedere că în grupul PSD au loc discuţii pentru votarea împotriva proiectului.

"Consider că ne aflăm într-o zonă de siguranţă. În cadrul dezbaterilor care vor avea loc în comisiile de specialitate, primii care vor fi invitaţi să ia cuvântul sunt iniţiatorii proiectului de lege, care vor declara că sunt împotriva acestuia, din cauză că în Senat a fost adoptată o formă foarte diferită de cea în care plecase de la iniţiatori", susţine domnia sa.

Deputatul a reafirmat că intenţia celor care au semnat iniţiativa legislativă a fost să îmbunătăţească legea clauzelor abuzive, pentru restabilirea relaţiei de încredere între clienţi şi companii, nu să modifice actul normativ astfel încât acesta să fie defavorabil consumatorilor.

"Faptul că toţi iniţiatorii au semnat pentru retragerea proiectului este îmbucurător, deoarece reprezintă o declaraţie politică împotriva adoptării sale", ne-a mai declarat Mihai Sturzu.

Domnia sa propune ca toate părţile implicate în problema clauzelor abuzive să se întâlnească luna viitoare, pentru a discuta modul în care legislaţia în domeniu poate fi modificată în beneficiul tuturor.

Reprezentanţii partidelor de opoziţie şi-au manifestat, însă, scepticismul cu privire la faptul că PSD ar urma să voteze împotriva proiectului de lege.

Alina Gorghiu, vicelider al grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor şi membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a acesteia, ne-a declarat că există riscul ca PSD să aibă un limbaj dublu în această privinţă. "Să ne amintim că social-democraţii s-au manifestat verbal în favoarea legii insolvenţei persoanelor fizice şi a unui Cod al insolvenţei care să fie favorabil economiei, pentru ca, atunci când a fost vorba să voteze, să o blocheze pe prima, la solicitarea mediului bancar, şi să adopte un cod care este inacceptabil", afirmă deputatul liberal.

"Se pare că în interiorul PSD există interese ca România să nu intre în rândul ţărilor europene, în privinţa legislaţiei insolvenţei personale", a mai precizat Alina Gorghiu.

Domnia sa şi-a exprimat speranţa că proiectul va ajunge să fie supus votului în Cameră, pentru a putea fi respins.

Doamna Gorghiu consideră că trebuie găsită o formulă care să permită iniţiatorilor de proiecte legislative să le retragă, în cazul în care vor dori acest lucru.

Şi Andreea Paul, vicelider al grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor şi vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din acest for legislativ, şi-a exprimat, la rândul său, temerea ca partidele din coaliţia aflată la guvernare să amâne discuţiile pe tema acestei iniţiative pentru după alegerile pentru Parlamentul European, pentru ca, apoi, să îl adopte departe de privirea opiniei publice.

"Astăzi (n.r. ieri), am solicitat în Comisia de buget - finanţe discutarea proiectelor de lege ale PDL care vizează eliminarea supraaccizei de şapte eurocenţi pe litru pentru combustibil, scutirea de la aplicarea accizei a consumului privat de pălincă al persoanelor fizice şi eliminarea impozitului pe construcţiile speciale, însă partidele de guvernare s-au opus, optând ca discuţiile să aibă loc după alegeri. Nu este exclus să procedeze la fel şi în cazul proiectului de modificare a legii clauzelor abuzive", ne-a declarat domnia sa.

În replică, Sorin Constantin Stragea, vicelider al grupului PSD din Camera Deputaţilor şi vicepreşedinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, a afirmat că Partidul Social-Democrat nu face jocuri duble, iar proiectul de lege urmează să fie tratat "cu seriozitate" în cadrul discuţiilor care vor avea loc după alegerile europarlamentare.

Avocatul Gheorghe Piperea ia, de asemenea, în calcul o eventuală adoptare "pe ascuns" a iniţiativei legislative, având în vedere că există un precedent în domeniu şi anume, modificarea, de către PDL, a Ordonanţei de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, la sfârşitul anului în care aceasta fusese adoptată.

"Dacă, în Camera Deputaţilor, se va vota proiectul în forma adoptată de Senat, putem spune adio legii clauzelor abuzive", atrage atenţia domnia sa.

Căile de atac disponibile, în acest scenariu, constau în sesizarea Curţii Constituţionale, de către unul dintre partidele parlamentare, întoarcerea de către Preşedintele ţării şi invocarea, în cadrul unui proces, a faptului că legea contravine legislaţiei europene în domeniu, ne-a explicat domnul Piperea.

Proiectul de modificare a legii clauzelor abuzive a fost depus la Senat în luna iunie a anului trecut şi adoptat la jumătatea lunii decembrie.

Amendamentele adoptate de Comisia juridică din Senat, la propunerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), prevăd, printre altele, obligativitatea clientului să probeze că a fost încurajat să îşi dea acordul pentru clauza despre care afirmă că ar fi fost abuzivă. În plus, conducătorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) poate să sesizeze instanţele în privinţa existenţei clauzelor abuzive în contractele de credit, nu şi reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţii. Sesizările ar fi fost depuse doar la tribunalul specializat din Bucureşti, care nu a intrat în funcţiune, până în prezent, iar apelurile ar fi trebuit înaintate la decizia tribunalului la Curtea de Apel Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. frumos domnilor parlamentari, in primul rand le-ati permis bancilor sa-si insele clientii in cel mai barbar mod, iar acum cand se incearca sa se faca dreptate si consumatorilor, luam tot bancilor apararea sa nu inregistreze saracele pierderi. Ca doar bancile din romania sunt mai presus de lege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb