Cazul Djokovici a prins pe picior greşit autorităţile din Australia şi poate deveni un exemplu pentru organizatorii de competiţii sportive din întreaga lume. Apelul la decizia de anulare a vizei de intrare în Australia pentru Novak Djokovici va fi judecat luni, iar până atunci numărul 1 mondial va rămâne la Melbourne. Judecătorul Anthony Kelly a decis se dea hotărărea finală luni, la ora locală 10.00, atunci când se va afla dacă jucătorul va rămâne în Australia sau va reveni în Serbia. Miercuri, Novak Djokovici nu a primit permisiunea de intra pe teritoriul Australiei, deşi primise o scutire medicală de la o autoritate australiană, şi viza sa a fost anulată.
Numărul 1 mondial a fost ţinut în aeroport peste opt ore. După ce ce i-a fost anulată viza, sârbul a fost transferat la un hotel de carantină din Melbourne, până când va putea părăsi ţara.
Spaniolul Rafael Nadal, aflat în Australia, la turneul de la Melbourne, a vorbit despre cazul lui Novak Djokovici, a cărui viză a fost refuzată deoarece nu este vaccinat. Deşi regretă situaţia în care se află liderul mondial, Nadal spune că acesta cunoştea condiţiile impuse de australieni de câteva luni: "Ceea ce se întâmplă nu este bine pentru nimeni, după părerea mea. Nu am toate detaliile, aşa că nu pot avea o părere clară. Tot ce pot spune este că trecem printr-o perioadă foarte dificilă. Multe familii au suferit enorm în ultimii doi ani din cauza pandemiei. Este normal ca oamenii de aici, în Australia, să fie supăraţi de această situaţie cu toate măsurile foarte stricte pe care le-au trăit. Mulţi oameni nu au putut merge acasă. Tot ce pot spune este că cred ceea ce spun oamenii de ştiinţă. Dacă ei spun că trebuie să ne vaccinăm, trebuie să ne vaccinăm. Am avut Covid. Am fost vaccinat de două ori. Dacă faci asta, poţi juca aici fără nicio problemă. Aceasta este singura certitudine. Dacă eşti vaccinat, poţi juca Australian Open şi peste tot. Lumea a suferit prea mult pentru a nu respecta regulile. Nu încurajez pe nimeni să se vaccineze. Fiecare ar trebui să facă ceea ce crede că este potrivit pentru el. Dar există reguli. Dacă nu vrei să fii vaccinat, s-ar putea să ai probleme. Mulţi oameni au murit de doi ani. Sentimentul meu este că vaccinul este singura soluţie pentru a opri această pandemie. Aceasta este ceea ce spun oamenii de ştiinţă. Eu nu pot spune altceva. Cred că, dacă ar fi vrut, ar fi putut juca fără griji aici, în Australia. El a ales. Fiecare este liber să facă propriile alegeri, dar în spatele lor există consecinţe. Evident, nu-mi place situaţia. Pe de o parte, îmi pare rău pentru el. Dar, pe de altă parte, ştia condiţiile de luni de zile. El a ales".
Cu două luni în urmă, Tennis Australia (forul australian de tenis care se ocupă de Australian Open) a primit două scrisori de la guvernul federal în care se spunea că o persoană nevaccinată care a contractat Covid-19 în ultimele şase luni, aşa cum ar fi cazul lui Novak Djokovic, nu poate intra în Australia fără a sta în carantină. Potrivit cotidianului Australian The Age, două scrisori au fost trimise lui Craig Tiley, directorul Australian Open, pe 18 şi 29 noiembrie. Prima de către prim-secretarul departamentului de sănătate, Lisa Schofield, care a indicat că "persoanele care au contractat anterior Covid-19 fără să fi primit o doză de vaccin nu sunt considerate a fi complet vaccinate şi li s-ar refuza o intrare în teritoriu, fără carantină, chiar dacă ar fi primit o scutire de vaccinare străină".
Unsprezece zile mai târziu, însuşi ministrul Sănătăţii, Greg Hunt, i-a scris lui Tiley, amintindu-i că "poliţia de frontieră australiană a sfătuit ca oamenii să fie complet vaccinaţi, aşa cum este definit de ATAGI (Australian Technical Advisory Group on Immunization) pentru a putea intra în Australia fără carantină".
Cotdianul australian The Age notează, într-un editorial semnat de Abdul Rizvi, fost secretar adjunct al Departamentului de Imigrare, că situaţia în care a fost pus tenismenul Novak Djokovici la sosirea la Antipozi este în mare măsură rezultatul lipsei de viziune şi de coordonare a autorităţilor federale: " În timp ce Tennis Australia şi guvernul statului Victoria i-au acordat lui Djokovici o scutire pentru a juca la Australian Open, aparent pe baza unei decizii a două grupuri independente de experţi medicali, care au aplicat regulile de scutire elaborate de Grupul Consultativ Tehnic Australian pentru Imunizare (ATAGI), asta nu determină dreptul de a intra în Australia. Această putere revine exclusiv Departamentului pentru Afaceri Interne şi Forţei australiene de Frontieră. Având în vedere caracterul de profil înalt al cazului, este surprinzător că aceste două organisme nu au acţionat mai devreme. Djokovici şi-a exprimat foarte clar părerile despre vaccinuri. Departamentul Afacerilor Interne ar fi trebuit să-i pună lui Djokovic întrebări despre statutul său privind vaccinarea şi despre orice scutiri pe care le-ar fi cerut, atunci când a solicitat iniţial o viză. Dacă a refuzat să răspundă satisfăcător la aceste întrebări, cererea de viză ar fi trebuit să-i fie refuzată.
Criteriul de interes public 4007 al Legii privind migraţia prevede că un solicitant de viză trebuie să < nu aibă vreo boală sau afecţiune care este sau poate avea ca rezultat o ameninţare pentru sănătatea publică în Australia sau un pericol pentru comunitatea australiană. Dar Departamentul Afacerilor Interne i-a acordat lui Djokovici o viză, se pare fără să cunoască statutul său de vaccinare sau vreun motiv de scutire pe care l-ar fi putut avea.
După ce i s-a acordat o viză, Djokovici avea tot dreptul să creadă că i se va permite să intre în Australia. Într-adevăr, avea un drept legal".
Preşedintele sârb Aleksandar Vucici denunţă "hărţuirea" suferită de Novak Djokovici: "Tocmai am încheiat o conversaţie telefonică cu Novak Djokovici. I-am spus lui Novak că toată Serbia este alături de el şi că autorităţile noastre iau toate măsurile pentru a opri cât mai curând hărţuirea celui mai bun jucător de tenis din lume. În conformitate cu toate standardele dreptului internaţional public, Serbia va lupta pentru Novak Djokovici, pentru dreptate şi adevăr". Scandalul este departe de a fi epuizat, ba mai mult există posibilitatea ca el să se aprindă şi mai tare, mai ales că există suficiente interese în acest sens. Cert este că sportul are foarte mult de pierdut în urma acestui scandal, indiferent care va fi deznodământul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2022, 13:25)
Hai ca ati ajuns mai rau ca rusii si chinezii. Nadal daca era sportiv asa cum se crede le spunea ca paraseste si el competitia, sa vedem cine mai juca. Dar cum sa o paraseasca cand poate cuceri titlul usor, ii chiar convine situatia.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai în data de 07.01.2022, 18:19)
Până mai ieri îl simpatizam pe Djokovici...cel care a greșit flagrant este chiar el. Daca australienii îl vor primi până la urmă, va fi o mare palma pe obrazul atât al australienilor care au fost in lockdown prelungit atât timp cât și pe obrazul celorlalți sportivi care nu s-au dedat la asemenea mânării... Regulile sunt reguli și trebuie respectate, indiferent daca ești muritor de rand, tenismen șau președinte de țară, restul e can-can
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2022, 21:31)
Dragă Mihai, te rog informează-te.
Djokovici a aplicat pentru o excepție pentru a intra în Australia. A fost informat că aceasta a fost acordată așa că s-a urcat în avion spre Australia. La intrarea în Australia, excepția respectivă a fost anulată (se pare că la intervenția unor birocrați de nivel superior).
Cu ce-a greșit Djokovici? Toată mizeria a fost provocată de modul de acțiune bananier al oficialilor australieni: fie îi respingeau excepția de la început (Djokovici nu se mai urca în avion), fie nu anulau excepția pe care tot ei i-au oferit-o în mod legal.