Scandal uriaş între români şi unguri, la cimitirul de la Valea Uzului

T.T.
Politică / 6 iunie 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Două evenimente comemorative, unul organizat de români, altul de maghiari, tensionează din nou relaţiile inter-etnice în Valea Uzului.

Organizaţia Frăţia Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe organizează, astăzi, între orele 17.00 şi 20.00, manifestări religioase, depuneri de jerbe şi coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului.

Pe de altă parte, grupuri politice şi consilieri judeţeni din CJ Covasna vor comemora şi ei eroii căzuţi şi înmormântaţi în cimitirul din Valea Uzului.

Mininstrul de interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook "la comuniune şi înţelegere" în contextul ceremoniei de la "Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului".

"Fac un apel la bună înţelegere, la calm pentru toţi participanţii, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toţii, suntem datori să ne tratăm cu respect şi bunăvoinţă! "Să mergem împreună!", aşa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România", scrie ministrul Carmen Dan pe Facebook.

Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Harghita cere, într-o adresă transmisă, ieri, oraşului Dărmăneşti să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, "cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competenţa teritorială a UAT Dărmăneşti".

În adresa transmisă oraşului Dărmăneşti. , CJ Harghita susţine că localitatea Valea Uzului se situează în judeţul Harghita şi aparţine din punct de vedere administrativ - teritorial comunei Sânmartin, judeţul Harghita.

"Pentru aceste motive de fapt şi de drept, UAT Dărmăneşti nu avea competenţa legală să avizeze manifestări/ evenimente ce se situează pe raza teritorială a judeţului Harghita şi a comunei Sânmartin", se mai arată în adresă.

CJ Harghita atrage atenţia că evenimentul "poate atrage răspunderea contravenţională, civilă sau penală atât a organnizatorilor (...) cât şi a comisiei din cadrul Consiliului Local al Oraşului Dărmăneşti, care cu depăşirea atribuţiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia".

CJ Harghita mai arată că nelegalitatea hotărârii CL din 29 martie 2019, privind introducerea imobilului - Cimitirul Eroilor din Valea Uzului în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al oraşului Dărmăneşti, a fost constatată inculsiv de Instituţia Prefectului - Judeţul Bacău.

CJ Harghita avertizează că "grupurile politice, consilieri judeţeni din cadrul Consiliului Judeţean Covasna au solicitat şi au primit aviz de la CJ Harghita şi comuna Sânmartin pentru data de 6 iunie 2019, începând cu ora 16.00 pentru o comemorare paşnică a eroilor căzuiţi şi înmormntaţi în cimitirul din Valea Uzului" şi conchide că, potrivit legii adunărilor publice, "este interzis desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice".

Cimitirul din Valea Uzului a fost închis de unguri pentru români cu lacăt şi lanţ pe poartă, existând un program de vizitare de o oră - duminica, între orele 16.00 şi 17.00.â

Cimitirul eroilor de la Valea Uzului este cel mai mare din judeţul Harghita care adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.100 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce masuri s-au luat impotriva celor care au pus saci de gunoi pe crucile ostasilor romani?De ce va purtati cu manusi impotriva unor nemernici si cretini?Asemenea fapte trebuie condamnate dur,cu inchisoarea,nu sa aprobam asemenea fapte prin tacere.Sa va fie rusine,incpand cu CJ Harghita,primarul comunei etc.sunteti niste nesimtiti.

    1. În care țară din lume o minoritate interzice majorității să-și comemoreze eroii pe propriul ei teritoriu. Cred că ar trebui să se trezească cei în drept și să ia măsuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb