SCANDALUL ADOPŢIILOR INTERNAŢIONALE: Guvernul a admis peste o mie de cereri cu titlu de excepţie

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie 2004

Adopţiile internaţionale efectuate din 2001 pînă în prezent au fost aprobate de instanţele de judecată, Guvernul dîndu-şi girul doar pentru trimiterea dosarelor către judecătorii, potrivit răspunsului reprezentanţilor executivului la acuzele venite din partea oficialilor europeni şi a opoziţiei din ţară, în legătură cu încălcarea moratoriului privind adopţiile internaţionale. "Ordonanţa de urgenţă din octombrie 2001, prin care Guvernul a blocat adopţiile internaţionale prevedea şi situaţii de excepţie, în care adopţiile internaţionale pot fi realizate", a declarat sîmbătă, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie (ANPCA), Gabriela Coman, a cărei demitere a fost cerută recent de liberali. Domnia sa a explicat că Guvernul a adoptat din 2001, 12 memorandumuri prin care aproba trimiterea în instanţă a 1.115 cereri sosite de la familiile străine, în timp ce numărul total al cererilor era de 3.600. Astfel, Guvernul a considerat excepţii de la regulă aproape o treime din cazuri.

"Nu noi decidem dacă dosarul copilului respectiv reprezintă un caz special, ci experţii din Autoritatea Protecţiei Copilului", s-a disculpat Secretarul General al Guvernului, Eugen Bejinariu. Acesta a mai adăugat că, în termen de două săptămîni, va ajunge în Parlament (pentru dezbatere) legea care reglementează adopţiile internaţionale.

Întrebaţi de ce baroneasa Emma Nicholson, care este raportor pentru România în Parlamentul European, nu ştia despre numărul mare de cazuri de adopţie ("în interesul copilului"), cei doi reprezentanţi ai Guvernului au declarat că "Nicholson a primit toate informaţiile de care avea nevoie". Ca să demonstreze că moratoriul a avut efecte, Gabriela Coman a arătat că, în perioada anterioară introducerii moratoriului, între 1996 şi 2000, au fost trimise în instanţă 9.595 de cazuri de adopţie internaţională.

În ceea ce priveşte confidenţialitatea memorandumurilor adoptate de Guvern, Eugen Bejinariu a explicat că aceasta este procedura internaţională, potrivit convenţiilor de la Haga, pe care România le-a adoptat. "Numele copiilor, al părinţilor adoptivi şi biologici, date des-pre originea şi istoria medicală, sînt informaţii confidenţiale, pentru a se respecta intimitatea copilului şi dreptul lui de a fi fericit în familia adoptivă, la ele avînd acces doar judecătorul", a afirmat Gabriela Coman. Reprezentantul ANPCA mai susţine că, pe plan naţional, între anii 2000-2003, au fost efectuate 3.756 de adopţii, iar la ora actuală sînt "adoptabili" încă 5.200 de copii. Gabriela Coman spune că, în prezent, sînt plasaţi 87.000 de copii în orfelinate şi la familiile maternale.

Opoziţia a dezvăluit, săptămîna trecută, că, pentru deja celebrul lot de copii care a ajuns în Italia, aceştia au fost luaţi de la asistenţii maternali. În plus, "interesul suprem al copilului", de care vorbeşte Gabriela Coman, a însemnat, în unele cazuri, adopţii în Andora, Slovacia şi Venezuela. Opoziţia mai spune că ANPCA nu şi-a trimis reprezentanţii în instanţele care au decis adopţiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb