Scandalul Bâstroe va ajunge la Curtea de la Haga

Doru Ivanov
Ziarul BURSA #Politică / 27 august 2004

Conflictul dintre ţara noastră şi Ucraina provocat de construcţia canalului Bâstroe este departe de a fi încheiat. Autorităţile de la noi au hotărît să ceară intervenţia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Preşedintele Ion Iliescu s-a întîlnit ieri cu reprezentanţii instituţiilor implicate în această problemă pentru a discuta efectele ecologice, economice şi politice ale canalului Bâstroe. Participanţii ajung la concluzia că s-au întrunit toate condiţiile necesare pentru sesizarea Curţii de la Haga. "Nu este un gest de neprietenie la adresa Ucrainei, însă România trebuie să-şi apare interesul naţional", a declarat ieri într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvînt al Palatului Cotroceni, Corina Creţu. Domnia sa a mai amintit că pînă acum sesizările ţării noastre cu privire la efectele acestei construcţii asupra biosferei Delta Dunării s-au bucurat de o susţinere internaţională unanimă. Statele Unite, Uniunea Europeană, statele dunărene şi organizaţiile internaţionale şi-au manifestat deja dezaprobarea faţă de modul în care a acţionat partea ucraniană. Cel mai recent demers este reprezentat de sesizarea Secretariatului Convenţiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier pentru stabilirea unei Comisii de anchetă internaţională care să evalueze impactul proiectului.

Ca urmare a evaluărilor prezentate în cadrul reuniunii, participanţii la discuţie au decis ca, în continuare, să adopte toate măsurile necesare pentru o bună desfăşurare a procedurilor Comisiei de anchetă, prevăzute de Convenţia de la Expoo. În paralel vor fi continuate demersurile pentru realizarea unui studiu internaţional de impact, sprijinit de Comisia Europeană şi de Comisia de la Viena pentru protecţia fluviului Dunărea. De asemenea, autorităţile vor identifica un set de măsuri interne care să minimizeze impactul ecologic, economic sau social al proiectului.

Năstase: Şansele de rezolvare a conflictului sînt reduse

Premierul Adrian Năstase consideră că divergenţele legate de canalul Bâstroe sînt greu de soluţionat. "Conflictul cu Ucraina are şanse reduse de a fi soluţionat", a afirmat domnia sa ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Premierul a precizat că Executivul va finanţa un studiu de impact pentru a afla exact care vor fi urmările utilizării acestui canal. O parte din aceşti bani vor fi alocaţi şi pentru minimalizarea efectelor negative asupra Deltei Dunării. Adrian Năstase a mai spus că Guvernul a angajat o firmă nemţească de avocatură care va ataca în instanţă compania care se ocupă de construcţia canalului Bâstroe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb