Curg informaţiile legate de scandalul "Big Brother", în care administraţia americană este implicată. Presa internaţională scoate la iveală noi amănunte, ultima "bombă" fiind legată de un schimb de informaţii, mai puţin obişnuit pe axa SUA - Israel. Agenţia americană însărcinată cu interceptări de comunicaţii, NSA, transmite date instituţiei similare israeliene, ISNU, cu riscul de a comunica informaţii despre americani şi de a le încălca, astfel, dreptul la viaţă privată, a dezvăluit miercuri cotidianul britanic The Guardian. Practica schimburilor de informaţii între servicii aliate este curentă, dar este mai rară atunci când aceste informaţii secrete sunt date "brute", care nu sunt analizate înainte.
Potrivit unui protocol al unui acord între NSA şi ISNU, instituţia israeliană cu atribuţii similare, furnizat ziarului britanic de către fostul consultant Edward Snowden, agenţia americană îi transmite în mod direct celei israeliene o parte din milioanele de e-mailuri şi conversaţii telefonice pe care le interceptează. Legea americană interzice NSA să colecteze date ale comunicaţiilor cetăţenilor americani sau străini instalaţi în mod legal pe teritoriul Statelor Unite, cu excepţia unui motiv valabil. Însă dezvăluirile pe care fostul consultant Snowden le-a făcut începând din iunie au arătat că această colectare este atât de vastă încât a vizat, în numeroase rânduri, cetăţeni americani, încălcând legile cu privire la libertăţile publice şi protecţia vieţii private. "Deşi protocolul este explicit asupra faptului că este necesar ca datele să fie transmise cu respectarea legii americane şi că israelienii acceptă să nu ţintească în mod deliberat americani identificaţi în interceptări, aceste obligaţii nu sunt susţinute de vreo obligaţie legală", notează The Guardian. Documentul de cinci pagini nu este datat, dar ar fi fost întocmit în 2009, potrivit cotidianului. Textul nu precizează nici dacă tribunalul secret însărcinat cu supervizarea activităţilor NSA, Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), şi-a exprimat acordul în vederea împărtăşirii acestor interceptări cu serviciul israelian.
Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al NSA nu a dorit să comenteze cu privire la informaţiile dezvăluite de către The Guardian, dar a subliniat, într-un e-mail, că o cooperare cu servicii străine este "reciproc avantajoasă": "NSA nu poate, totuşi, să utilizeze aceste relaţii pentru a ocoli restricţiile juridice americane. De fiecare dată când împărtăşim informaţii secrete, respectăm regulile aplicabile, inclusiv cele care protejează informaţiile cu privire la cetăţeni americani". Opinia publică aşteaptă episodul următor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2013, 10:54)
Asta da democratie!Cititi "Confesiunile unui asasin econonomic" si o sa vedeti cum se lucreaza in democratie.Probabil lucreaza si pe la noi,dupa jafurile din guvernarea basescu si sustinerea lui de americani etc.
1.1. cu titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de alex în data de 13.09.2013, 17:21)
excelenta carte, dar... marele jaf in tara asta s-a facut pana in 2004, noi, acum, suportam consecintele; in plus daca citesti atent/a cartea este imposibil sa nu intelegi faptul ca putea sa fie si Stefan cel Mare la putere ca imperialismul american nu cunoaste limite ;)