Scandalul CI-CO: mai nou, micii acţionari cer dizolvarea societăţii

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2004

Dizolvarea societăţii CI-CO cerută de unul dintre acţionarii mărunţi ai companiei aruncă scandalul CI-CO într-o nouă etapă. Adrian Mărghescu, care este şi cenzor al "CI-CO" SA, a solicitat dizolvarea companiei, invocînd faptul că societatea nu a depus în ultimii patru ani bilanţurile contabile la Registrul comerţului. Preşedintele "Muntenia Invest", Teodor Mihăescu, afirmă că pe calea dizolvării ar urma să fie mascate toate neregulile din contabilitatea firmei. SIF "Muntenia" este acţionarul majoritar al CI-CO, cu 92,58% din acţiuni. SIF "Muntenia" a depus, luni la Tribunalul Bucureşti, o cerere de intervenţie, împotriva solicitării cenzorului, prin care a cerut suspendarea cauzei pînă la definitivarea procesului penal. Împotriva dizolvării CI-CO, a mai depus o cerere de intervenţie şi sindicatul societăţii. Marin Florea, liderul sindicatului, ne-a declarat că Mărghes-cu este preşedintele comisiei de cenzori şi era de datoria aces-tuia să anunţe organele competente de toate neregulile din societatea CI-CO, nereguli pe care acum le invocă pentru dizol-vare.

Teodor Mihăescu, preşedintele "Muntenia Invest", care administrează SIF "Muntenia", ne-a declarat că solicitarea cenzorului privind dizolvarea societăţii "CI-CO" a apărut imediat după ce procurorul care se ocupă cu instrumentarea dosarului "CI-CO" a decis întocmirea unei expertize financiar contabile.

Expertiza urmăreşte, printre altele, şi rezolvarea unor as-pecte de ordin patrimonial ale societăţii amintite.

Teodor Mihăescu susţine că Adrian Mărghescu îi reprezintă de fapt pe administratorii societăţii, care sînt anchetaţi penal în acest dosar. Afirmaţia pre-şedintelui "Muntenia Invest" este susţinută şi de avocatul SIF "Muntenia" care ne-a declarat, la rîndul său, că între cenzorul Adrian Mărghescu şi administratorii societăţii "CI-CO" a existat tot timpul un consens, atît în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor (atunci cînd au avut loc), cît şi în cadrul proceselor anterioare. Ceea ce, în opinia avocatului SIF, ar conduce la concluzia că Adrian Mărghescu ar acţiona împreună cu administratorii societăţii "CI-CO".

Teodor Mihăescu a mai precizat că procedura normală de dizolvare a societăţii a fost ocolită pentru că cenzorul ar fi trebuit mai întîi să solicite aceasta în cadrul unei adunări generale a acţionarilor. Doar în cazul în care AGA ar fi respins solicitarea, cenzorul ar fi trebuit să se adreseze instanţei.

Administratorii CI-CO, care erau totodată şi acţionari, au decis în anul 2000 să îşi atribuie o bună parte din activele societăţii. Pentru aceasta, au hotărît (fără să aibă aprobarea AGA) să schimbe obiectul principal de activitate al societăţii. Apoi, în calitate de acţionari, s-au declarat nemulţumiţi de hotărîrea ce au luat-o ei înşişi (!) în calitate de administratori şi au solicitat, conform legii, să se retragă din societate şi să primească în schimbul acţiunilor lor, prin compensare, active ale societăţii.

Cu acea ocazie, au fost înstrăinate active în valoare de peste 10 miliarde de lei (valoare istorică, neactualizată). În prezent, societatea CI-CO mai deţine doar hala Obor şi un sfert din fabrica de băuturi răcoritoare de la Gara de Nord, ceea ce reprezintă doar jumătate din activele existente înainte de anul 2000.

SIF "Muntenia" se află în conflict cu administratorii CI-CO de patru ani de zile. Conducerea SIF "Muntenia" acuză administratorii societăţii CI-CO că nu i-a dat voie, ca, în calitate de acţionar majoritar, să aibă acces la documentele societăţii, şi, mai mult, că nu poate vota în cadrul AGA pentru că nu îi sînt recunoscute acţiunile în totalitate, ci doar 2%. Reprezentanţii SIF îi mai acuză pe administratorii "CI-CO" că nu le-au plătit dividendele în valoare de peste 40 miliarde de lei (60 miliarde de lei - valoare actualizată). Mai mult, Teodor Mihăescu susţine că din conturile CI-CO au dispărut circa 5 milioane de dolari.

Joi şi vineri, este convocată adunarea generală a acţionarilor CI-CO şi rămîne de văzut dacă acţionarul majoritar va putea să îşi exercite toate drepturile de vot sau ca şi pînă acum, va fi ţinut afară...

Avatarurile acţiunilor

SIF "Muntenia" a preluat pachetul majoritar de acţiuni CI-CO, de la FPS, în martie 1999, în cadrul unui proces de compensare-regularizare. Imediat, SIF "Muntenia" a vîndut, cu 60 miliarde lei, pachetul reprezentînd 76,46% din acţiunile CI-CO, unui grup de investitori - Pharma Tech (28%), Grupul Industrial Titan (28%) şi omul de afaceri Sorin Beraru (20%), prin intermediul societăţii de brokeraj "HB Invest" din Braşov. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a anulat, însă, tranzacţia, în urma unor nereguli constatate la intermediar, la începutul lunii iunie a anului 1999. Ca urmare, SIF "Muntenia" a redevenit acţionarul majoritar la CI-CO Bucureşti. Un an mai tîrziu, o parte din acţionarii minoritari, care erau şi administratori, au solicitat retragerea din societate la valoarea contabilă prin compensare cu active, deoarece tot ei hotărîseră schimbarea obiectului de activitate.

Conform legii societăţilor comerciale, dacă o societate îşi schimbă sediul sau obiectul de activitate, acţionarii care nu sînt de acord cu aceste schimbări pot solicita retragerea din societate.

Pentru că s-a redus capitalul social, SIF "Muntenia" a ajuns la o deţinere actuală de 92,58% din totalul acţiunilor CI-CO.

Urmărire penală şi urmărire prin Interpol

Procurorul care instrumentează cazul CI-CO a dispus începerea urmăririi penale a opt persoane - administratori, cenzori şi alţi membri ai conducerii societăţii - pentru săvîrşirea infracţiunilor de delapidare şi gestiune frauduloasă. Alte acuzaţii la adresa acestora se referă la faptul că, în perioada 2000-2003, cu ocazia ieşirii din societate a acţionarilor minoritari, au atribuit acestora bu-nuri subevaluate, prejudiciind societatea cu suma de 10,75 miliarde de lei.

Instrumentarea cazului CI-CO face parte dintr-o cercetare mai amplă a parchetului asupra tuturor privati-zărilor încheiate de stat cu omul de afaceri Sorin Beraru. La sfîrşitul lunii ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe omul de afaceri Sorin Beraru la şapte ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. Beraru este acuzat că a oferit 100.000 de dolari mită pentru revocarea dosarului CI-CO SA. Curtea de Apel a dispus, totodată, arestarea lui Sorin Beraru, dat în urmărire prin Interpol, confiscarea bunurilor acestuia pînă la contravaloarea de 99.000 de dolari.

Sorin Beraru a încercat să mituiască procurorul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Georgiana Hosu, care instrumenta dosarul CI-CO SA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb