SCANDALUL CORVETELOR CONTINUĂ Contestaţia companiei Damen respinsă de Tribunalul Bucureşti

George Marinescu
Companii / 8 octombrie 2019

Contestaţia companiei Damen respinsă de Tribunalul Bucureşti

Contestaţia depusă de grupul olandez Damen, după ce Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete multifuncţionale a fost depusă de asocierea dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa, a fost respinsă, ieri, de către Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

După pronunţarea sentinţei instanţei de fond, conform unui comunicat de presă emis de compania Damen se arată că reprezentanţii acesteia aşteaptă motivarea hotărârii, care ar cuprinde câteva puncte fundamentale favroabile recursului care va fi înaintat.

În comunicatul de presă emis de compania Damen se spune: "Acesta este un dosar uriaş şi extrem de complex, prin anvergura sa. Din cauza urgenţei cu care instanţele trebuie să judece litigiile în cazul achiziţiilor publice, judecătorul a fost nevoit să examineze mai mult de un an şi jumătate de procedură în doar câteva termene. O astfel de presiune nu ajută atunci când se dezbat chestiuni de legalitate a unei achiziţii militare de mai multe miliarde de euro, în care accesul la informaţii, timpul de studiu şi analiza amănunţită sunt, în mod firesc, esenţiale. Chiar şi aşa, această fază procesuală a fondului a scos la iveală mai multe chestiuni importante, iar faza procesuală a recursului va fi un cadru excelent pentru abordarea acestora".

Damen, constructorul naval care deţine Şantierul Naval Galaţi şi managementul Şantierului Naval Mangalia a depus pe 9 iulie 2019 la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie prin care reclamă "multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esenţial «Corvetă multifuncţională», acolo unde asocierea Naval Goup şi Şantierul Naval Constanţa a ieşit câştigătoare".

Damen acuză scurgerile de informaţii privind preţurile, fapt ce a dus în trecut la suspendarea procedurii, dar care n-a fost rezolvat, şi susţine că ar exista un risc ca navele să nu fie produse în totalitate în România. În plus, Damen acuză şi faptul că Fincantieri, celălalt participant la licitaţie, a intrat într-un parteneriat tocmai cu Naval Group, exact înaintea stabilirii ofertei câştigătoare de către MApN.

Ministerul Apărării a anunţat la începutul lunii iulie că asocierea Naval Group - Şantierul Naval Constanţa a fost desemnată câştigătoare în procedura de achiziţie a patru corvete multifuncţionale şi de modernizare a celor două fregate de tip 22 ale Forţelor Navale Române - Regele Ferdinand şi Regina Maria, două nave achiziţionate în urmă cu 15 ani din Marea Britanie, dar care sunt aproape complet descoperite pe partea de armament şi sisteme moderne.

Preţul oferit de asocierea câştigătoare, 1,2 miliarde de euro (inclusiv TVA), include construirea în ţară a tuturor celor patru corvete şi modernizarea cu aceleaşi sisteme a celor două fregate, precum şi dotarea iniţială cu armament (tunuri, rachete şi torpile).

Procedura de achiziţie a avut ca factor de departajare preţul cel mai scăzut, atâta timp cât cerinţele tehnice solicitate au fost îndeplinite de ofertanţi.

Curios este că stabilirea ofertei câştigătoare către asocierea condusă de compania din Hexagon, Naval Group, a avut loc imediat după întâlnirea pe care ministrul de resort, Gabriel Leş a avut-o la sfârşitul lunii iunie cu Florence Parly, ministrul apărării din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb