Judecătoria sectorului 2 din Bucureşti a cerut lămuriri de la Bancpost pe mai multe puncte, în procesul în care banca a contestat Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) prin care aceasta din urmă a sancţionat drastic instituţia de credit pentru externalizările împrumurilor către entităţi din Olanda.
După cum ne-a spus Dorin Tănase, preşedintele CREDERE, care a fost în sala de judecată, instanţa a refuzat întocmirea unei expertize, care fusese solicitată de Bancpost, şi a acceptat depunerea înscrisurilor.
De asemenea, în cadrul şedinţei de judecată de ieri, un debitor a depus cerere de intevenţie, care urmează să fie luată în discuţie la următorul termen. Acesta a fost stabilit pentru data de 12 dcembrie.
Amintim că, recent, ANPC a amendat Bancpost cu 150.000 de lei, solicitând restituirea către debitori a tuturor sumelor achitate în ultimii zece ani cu titlu de dobândă şi comisioane aferente acestor împrumuturi.
Totalul dobânzilor încasate depăşeşte 300 de milioane de euro, conform unui document al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), care arată: "S-a constatat că, prin perceperea cu încălcarea prevederilor legale de către EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.), de sume de bani reprezentând dobândă, comision de administrare şi penalităţi, a fost creat un prejudiciu consumatorilor stabiliţi în România estimat la cel puţin 300 milioane de euro (...), prejudiciu estimat doar pentru perioada 2008-2015, perioadă pentru care s-au cercetat rapoartele anuale EFG New Europe Funding II B.V., fără a se avea în vedere perioada 2017- 2018 şi fără a se lua în calcul prejudiciul creat consumatorilor ca urmare a procedurilor de executare silită".
Bancpost, controlată de EFG Eurobank, a cesionat credite către EFG New Europe Funding II B.V. (ulterior ERB New Europe Funding II B.V.), deţinută, la rândul ei, de o societate cu răspundere limitată - EFG New Europe Holding B.V. (redenumită ERB New Europe Holding B.V.), care face parte din EFG Eurobank Ergasis.
Documentul citat subliniază că, în data de 28.03.2018, s-a constatat cesionarea creditelor aflate în portofoliul EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) către Eurobank Ergasias S.A. Grecia.
În legătură cu acest subiect, ANPC a sesizat BNR, ANAF, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, acesta din urmă sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2018, 22:00)
Am plătit pentru 20.000€ încă o dată și ceva ,bătaie de joc în țara care trăim .
Nu s a luat nici o măsură pentru francii elvețieni transferați de către bancă în euro în momentul primurii creditului.De râs statul român ,pentru suferința a mii de oamenii care au ajuns la capătul puterii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2018, 22:08)
Pentru un credit în franci elvețieni echivalentul de 23.000€ pe 10 ani după 7 ani aveam mai mult decât împrumutul inițial .
După perioada de 10 ani în care trebuia terminat împrumutul prelungisem pentru încă 3 ani deoarece ajunsesem acum 6 ani la o rată de 2800 lei de unde să i dai când noi am făcut o rată de 1150 lei și francul atinsese pragul de 5 lei..
3. fără titlu
(mesaj trimis de R. Pop în data de 15.11.2018, 22:33)
Statul Roman isi bate joc de cetateni. Alte state au luat masuri impotriva acestor japcari, aparandu -si cetatenii. LA noi cetateanul are doar datorii si niciodata drepturi. Noi gasim drepturi acolo unde suntem in calitate de emigranti. O spun din experienta si nu sunt bucuros, Dar asta este.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Lucian în data de 15.11.2018, 23:08)
Sper ca instanta sa faca dreptate . Mizerabilii care au inselat mi de familii sa platească . Sunt multi ramasi pe drumuri si cu datorie pe intreaga viata .
4.1. Instantele din romanica nu vor face dreptate nicio (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Simona în data de 12.08.2019, 10:34)
Eu sunt unul in intervenientii din dosarul ANPC-Bancpost.Instantele romane fac ABUZURI GRAVE in dosare si incalca repetat hotararile ICCJ si CCR si legea. Eu stiu pentru ca ma cert de mult timp on instante si parchete cu gruparea infractionala BANCPOST-ERB-MITUCA-EUROBANK-P IRAEUS. Si credeti-ma, gruparea asta infractionsla este SUB UMBRELA INJUSTITIEI ROMANE. Din ce motive, nu stiu, dar astia in negru ii protejeaza. Sa nu va asteptati la dreptate aici, poate in tari mai civilizate.
5. Cämätärie
(mesaj trimis de Adrian în data de 21.11.2018, 17:05)
Singura banca ce nu a incercat solutii prin care sa imparta pierderile cu clientul a fost Bancpost. Odata cu trecerea la BT s-a vazut si de ce. Ceea ce s-a intamplat este cămătărie pe față cu acordul tacit al BNR si al statului român. Salutam inocenta d-lui Isărescu.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2018, 22:22)
Nu este o banca a statului, ce putea sa faca statul? Pai in primul rand guvernatorul bancilor straine, ca Isarescu nu prea pare al Romaniei. El le plangea de mila bancilor care "lucrau in pierdere". Isarescu este de 150 de ani pe post, timp in care "camatarii" au trebuit sa mai renunte la jaful asupra clientilor doar obligati de UE prin masurile luate, dl. guvernator se uita in alta parte. Altii care trebuiau sa se sesizeze erau organele judiciare specializate. Ati auzit pana acum vreo actiune impotriva unor corporatii? Statul, din pacate este divizat, de aceea trebuie subliniat cine trebuia sa ia masuri, nu statul asa impersonal. Sau "ciuma rosie" e de vina si aici. eu cred ca mai degraba sa ne uitam pe "mana dreapta". Tot o vehiculam pe asta ca "magistratii" sunt independenti. Pai putea cineva sa le atraga atentia sa se ocupe de problema. In nici un caz cei care sunt la putere de 2 ani, sforile le trag altii.