SCANDALUL CREDITELOR ÎN FRANCI ELVEŢIENI Acţiune în grup a Asociaţiei Consumatorilor din Franţa împotriva BNP Paribas

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 noiembrie 2016

Acţiune în grup a Asociaţiei Consumatorilor din Franţa împotriva BNP Paribas

Banca din Franţa este pusă sub acuzare penală pentru practici comerciale înşelătoare

Asociaţia Naţională de Protecţie a Consumatorilor şi Utilizatorilor din Franţa (CLCV) a lansat o acţiune în grup împotriva BNP Paribas Personal Finance referitoare la împrumuturile în franci elveţieni (CHF), potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de presa internaţională.

Pentru creditele date în moneda elveţiană, BNP Paribas are dosar penal, fiind acuzată de practici comerciale înşelătoare.

Acţiunea în grup a fost comunicată băncii marţi, urmând ca plângerea să fie transmisă Tribunalului de Mare Instanţă din Paris.

CLCV a confirmat că, prin acţiunea sa, doreşte să se asigure că cei 4.655 de debitori cu împrumuturi în CHF din Franţa vor fi corect recompensaţi pentru prejudiciul suferit în cazul în care BNP Paribas va primi condamnare definitivă în dosarul penal în care a fost pusă sub acuzare.

Unul din directorii regionali ai BNP Paribas a sesizat riscurile creditelor în CHF, şi-a anunţat superiorii despre pericolele la care sunt expuşi clienţii şi a refuzat să le vândă. Ca răspuns de la superiorii săi, a primit 15 zile să se răzgândească, însă nu a făcut-o, părăsind cea mai mare bancă din Franţa, care a continuat să vândă credite în CHF.

Declaraţia doamnei Nathalie Chevallier, fostul Director Regional BNP Paribas, în faţa Tribunalului este următoarea: "Am cerut să mi se aducă dovada că variaţia cursului de schimb, aşa cum era prezentată în produs, nu va avea impact asupra capitalului restant datorat, pentru că imediat înţelesesem că acesta este pericolul produsului. Serviciul marketing mi-a transmis în februarie 2008 un tabel excel simplu din care mi-am dat seama că, dacă variază cu doar 0,20 euro cursul de schimb, lucru care era prezentat drept neglijabil pentru client, acest lucru avea de fapt un impact foarte mare asupra soldului creditului. Rezum lucrurile aşa: împrumutând 100.000 euro la o paritate de 1,60 CHF pentru 1 euro, dacă paritatea ajunge la 0,8 CHF pentru 1 euro (ceea ce aproape s-a întâmplat), soldul datorat de client se dublează. Am alertat pe toată lumea din bancă despre acest produs, explicându-le că este un risc de imagine foarte mare pentru BNP.

Am fost convocată de superiorii mei direcţi şi de directorul general. M-au întrebat dacă cred în produs, le-am spus că nu, că refuz să îl vând. Mi-au răspuns: «Te crezi mai deşteaptă decât cei care au conceput produsul?» Le-am spus că aveam crash teste şi că erau foarte rele. Mi-au spus că ăsta e rolul unui crash test, să pună în evidenţă riscurile unui produs. Apoi şeful meu mi-a spus că am 15 zile să îmi schimb părerea. Eu compar creditul în franci elveţieni cu un plasament bursier, în termeni de risc: era ca şi cum îi propuneam clientului să îşi plaseze banii pe o piaţă de schimb, pe o monedă; dacă moneda coboară, el câştigă, dacă moneda urcă, el pierde. Pentru mine era acelaşi mecanism ca la specula pe pieţe, doar că noi îl prezentăm ca pe un împrumut imobiliar, propus unor oameni care doreau să îşi securizeze patrimoniul sau să îşi pregătească pensionarea şi în niciun caz, niciunul dintre ei, oricare i-ar fi fost nivelul de cunoştinţe sau cultura financiară, nu se putea angaja într-un proiect imobiliar alegând un împrumut bazat pe un curs de schimb. (...) Oamenii n-au înţeles în ce constă impactul cursului de schimb asupra planului de rambursare din cauză că li se explica că soldul nu va putea varia decât cu câteva centime. De altfel, se punea accent pe non-subiecte, cum ar fi taxele de schimb, care produceau confuzie în mintea clienţilor între taxe de schimb şi curs de schimb. În oferta de împrumut, se vorbea mai mult de taxe de schimb decât de curs de schimb. Treabă făcută expres. În momentul lansării produsului, serviciul marketing a testat oferta pe colaboratorii din echipa mea, sunt oameni care înţeleg şi analizează dosarele. Deci i-au dat oferta unei colaboratoare, care a citit-o şi care a spus că n-a înţeles nimic. Persoana de la serviciul marketing, care trebuia să testeze produsul, a spus atunci: «e bine, putem merge mai departe». Acest tip de test este obişnuit pentru noile produse. Scopul era să nu fie scrise lucruri care l-ar putea nelinişti pe client sau care să pună în evidenţă taxe sau elemente negative. Dacă nu, nu mai vindeam deloc".

După ce i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, preşedintele director general al BNP Paribas Personal Finance, Thierry Laborde, a răspuns: "Personal, sunt foarte şocat de această punere sub acuzare a băncii, ţinând cont de elementele pe care mi le-aţi prezentat, dar şi de elementele care ne disculpă".

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, a fost acţionată în judecată, în civil, de sute de clienţi, instanţele pronunţând mai multe decizii în favoarea consumatorilor.

În Franţa, ratele debitorilor nu au crescut odată cu explozia francului elveţian în raport cu euro, aşa cum s-a întâmplat în ţara noastră. Singura problemă a clienţilor este că, odată cu întărirea CHF, a crescut soldul de rambursat şi, automat, s-a prelungit perioada de plată a ratelor, rămase constante.

Subsidiara din Franţa a BNP Paribas a acordat împrumuturi în CHF, în perioada 2008-2009, când dobânzile erau relativ scăzute, creditele trebuind rambursate în euro.

În Franţa există şi sentinţe de îngheţare a cursului şi de conversie a creditului din CHF în euro.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Oare cati directori de banci din Romania ar fi facut asa ceva?

    Respect pt dna director care s-a opus vanzarii acestui "produs bancar"; celorlalti care au amenintat-o, le uram sa aiba o viata indelungata la groapa cu furnici.

    1. ce avem noi si nu are Franta? pe Isarescu

    Fcaceti pe corectii.

    dar v-ati aruncat la dobanzile mici CHF, si faceati bascalie de cei cu dobanzi RON, EURO.

    1. Auzi bai desteptule, CINE a stabilit dobanzile alea, pe post de momeala? Clientii sau bancksterii? Acu sa v-o luati in bot, vedea-v-as la parnaie!

      Nu pricepi. nimic.

      Normal, atunci jignesti, si BURSA permite vad, nu stiu de ce. 

      Cum sa stabileasca clientul cat costa, cat da, ...,

      Sa faca el pe banii lui atunci. 

      Hop și postacul de serviciu.

      PS. Cit mai încasezi /msg? Tot 0.25bani ca în campania lui Udrea Lenuța?  

      Ce,se aude zanganitul catuselor?

      Mama, ce damf de Pata Rat si capat Manastur emani! Parnaieeeeeee, parnaiasule!

      Postac: de Cătușe, apa pe dușumea și țambal ridicat. o sa ai parte f curînd.

      Te-ai ars clovnule😂😂 

    Civilizatie

    sa transplantam Isarescu and co in Franta, in situatia descrisa mai sus. doar sa ne imaginam ....concluzia: adaposte BNR intre zidurile sale un mini grup infractional? suna decrepit sa spui in 2016, cand esti in UE, ca ceva este antinational sau antiromanesc, dar cand ma uit la ce se intampla in relatia banci-clienti, sub girul BNR, fix asta imi vine in minte. trist este ca niciun politician din noul val, Nicusor Dan sau Ciolos, nici macar nu se apropie de acest punct, ba mai mult, Ciolos pare sa favorizeze status -quo-ul

    asa trebuia facut si la noi, mers in penal daca erau motive, nu cu legi fabricate pentru speculanti imobiliari si populisme ieftine pentru prostime

    1. Asa cum se face la SRR? Ce bine ca mai si glumim :)

      Pari fun pe viata de Piperea, sper ca nu-s prea subtil :-)). Nevasra ce face, intretine trantorasul, masculul inteligent si feroce gata de monta? Ca inteleg ca lana, oua sau lapte nu dai si de carne nu esti bun. Poate doamba Anton face o sedinta cu Tiberia sa vorbesaca dedpre cum se intretine un barvbtus smecher, bun de gura si cam atat.

      Pacat de tine, pareai singurul sclav al pastorului neoprotestant cu urme de bun simt in el. 

      Ce vorbeste lumea si ce intelegi tu? Ca eu vorbi de Radio Romania Actualitati si restul clanului si tu te iei de oameni nevinovati? Si, ca tot veni vorba, sper sa nu mai trebuiasca sa platesc OBLIGAT taxa aia la radio, ca poate ajungi sa vorbesti/tastezi frumos cu semanii tai.

      Haide domnul Marius Tanasa (chipurile angajat la Radio Romania), incepi sa vorbesti frumos, sa te comporti civilizat? Sau chiar crezi ca totul ti se cuvine pe banii mei (asta in cazul in care chiar esti angajatul SRR) ? 

      Nu este bine sa-ti dai cu parerea despre oameni pe care nu-i cunosti, ca asta-i calomnie...

      iti doresc sa-ti revii si sa ai o atitudine mai condescendenta fata de semenii tai. 

      E verificat.

      Lucrează la Radio Marius Tanasa. 

      Și în timpul liber postează împotriva clienților bancari.

      Nu numai.

      Individul e periculos.

      Colegii pot depune mărturie. 

      Postacul ăsta poate fi periculos doar pt muște și țintari.

      E un fel.de Raid,urit mirositor și prost în gură (fomis, maninca litere, ca de la 0.25bani /msg,ce sa își permită : doar piine de 0.80bani și apa de ploaie😂😂ԅ 14; :-)))))) 

    Daca in Franta se poate.... ,daca in Franta exista justitie.... de ce n-ar fi si in Romania .Daca in Franta se face dreptate pentru 4000 de clienti inselati ,de ce nu s-ar face si in Romania pentru cateva sute de mii. Romanii vor dreptate, si mai devreme, sau mai tarziu, o vor obtine ,indiferent cati papusari vor apara interesele obscure a bancilor penale .Nu mai vrem papusari care sa ne conduca vrem oameni onesti care sa isi iubeasca poporul si care sa apere legile tarii si sa lupte pentru a fi aplicate,vrem o tara pentru romani nu pentru corporatiile straine care ne ivenineaza viata si ne inrobesc pe noi si copii nostri .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb