SCANDALUL EXCEPTĂRII COMPANIILOR DE STAT DE LA ORGANIZAREA LICITAŢIILOR Parlamentarii se chinuiesc să-şi justifice boacăna din legea achiziţiilor publice

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Politică / 3 iulie 2013

Parlamentarii se chinuiesc să-şi justifice boacăna din legea achiziţiilor publice

Modificările introduse în Parlament la sistemul achiziţiilor publice exceptează de la obligativitatea organizării licitaţiilor anumite regii şi companii naţionale, pe care Guvernul le-a introdus iniţial, de la începutul anului, în categoria autorităţilor contractante, potrivit ANRMAP (autoritatea care reglementează achiziţiile publice).

Până la 1 ianuarie 2013, obligativitatea derulării unor proceduri de achiziţie publică revenea doar anumitor regii autonome sau companii naţionale, numai în situaţia în care se încadrau în prevederile articolelor 8 sau 9 din OUG 34/2006 privind sistemul achiziţiilor publice, iar alte astfel de societăţi nu erau obligate să desfăşoare licitaţii.

La finele anului trecut, Guvernul a decis ca toate regiile autonome şi companiile naţionale să fie obligate să desfăşoare proceduri de achiziţie publică.

Parlamentul a decis, însă, să se revină la sistemul iniţial, în care doar unele regii şi companii de stat sunt obligate să deruleze licitaţii, şi anume cele care se încadrează în cele două articole ale OUG 34/2006, iar celelalte societăţi să elaboreze "norme procedurale interne" în ceea ce priveşte atribuirea contractelor a căror valoare depăşeşte pragul achiziţiilor directe.

Mai mulţi parlamentari s-au chinuit, ieri, să justifice de ce au permis exceptarea companiilor de stat şi a regiilor de la obligativitatea organizării de licitaţii pentru achiziţii publice, prin legea de aprobarea a unei ordonanţe de urgenţă care modifică reglementările din domeniu. Ziarul BURSA a arătat că parlamentarii au vrut să dea posibilitatea anumitor companii şi regii de a face achiziţii rapide, dar, în mod convenabil, intervenţia lor pe lege lasă loc societăţilor de stat să găsească tot felul de motive de a cheltui bani publici fără licitaţie, către clientela de partid.

Prin eliminarea obligaţiei anumitor companii şi regii de a face licitaţii s-a revenit la situaţia anterioară, remediindu-se o eroare făcută la începutul anului, a declarat, ieri, liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, citat de Mediafax.

Domnia sa a precizat: "Ideea este clară. Practic s-a revenit la situaţia anterioară. Undeva la începutul anului, a fost introdusă obligativitatea ca toată lumea să intre pe SEAP şi companii gen Tarom, de exemplu, brusc s-au blocat din cauză că ele nu activau până atunci pe SEAP şi sunt într-un mediu concurenţial în care totul trebuie mişcat rapid şi nu au cum să facă faţă la procedura asta de achiziţie publică. A fost o greşeală care a fost remediată. Deci, practic s-a revenit la situaţia anterioară în cazul acestor companii".

Vicepreşedintele Comisiei de Industrii a Camerei, deputatul PSD Eduard Martin, a declarat, ieri, că parlamentarii au considerat oportun ca anumite regii autonome şi companii naţionale să nu mai fie obligate să atribuie contracte prin licitaţii, întrucât activitatea lor poate fi blocată. El a explicat astfel votul dat în Comisia de Industrii asupra unui amendament la Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern la sfârşitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziţii publice reglementat de Ordonanţa de Urgenţă 34/2006.

Deputatul Martin a spus că amendamentul a întrunit o largă majoritate în rândul deputaţilor din Comisia de Industrii: "Vă dau un exemplu: fabricile de armament. Au fost mai multe motivaţii date, dar am dat acest exemplu al fabricilor de armanent care trebuie să se aprovizioneze cu componente. Au contracte să producă armament şi trebuie să se aprovizioneze cu componente pentru a produce acest armament, de anumită calitate, cu anumite cantităţi - o fişă tehnică foarte elaborată. Aceste fabrici se pot bloca. Sunt companii naţionale strategice care se pot bloca, şi nu numai de armament. Am dat doar acest exemplu care a fost invocat atunci, la momentul dezbaterii".

El a spus că deputaţii din Comisia de Industrii au judecat oportunitatea unei astfel de măsuri şi au votat în consecinţă: "Una este când o primărie, un minister, o regie de drumuri trebuie să facă investiţii şi scoate la licitaţie investiţia respectivă, construirea investiţiei respective, şi una este când o fabrică de armanent trebuie să producă rapid armanent pentru nu-ştiu-ce contract. Vă daţi seama că sunt foarte puţini ofertanţi care ar putea să dea o asemenea fişă tehnică pentru componentele necesare pentru armament. Noi jude­căm oportunitatea şi eu persoanal am considerat că este oportun să fie aşa".

În schimb, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, susţine că prin eliminarea obligativităţii ca anumite companii naţionale şi regii autonome să organizeze licitaţii se des­chide poarta "aranjamentelor pe sub masă".

Mircea Toader, care este membru al Comisiei de Industrii din Cameră, a precizat că el şi PDL nu au agreat acest amendament şi nici legea în ansamblu, votând împotrivă: "Am votat împotriva legii, ca decizie politică. Este clar că un asemenea amendament nu putem să-l agreăm şi vă dau şi motivaţia. A fost o discuţie şi este o problemă referitor la managementul privat pentru companii, dar o companie care are structură de monopol, cum sunt marea majoritate a companiilor, Transgaz, Romgaz, Tarom, CFR, care vreţi, nu lucrează în regim concurenţial, lucrează în regim de monopol. Şi atunci toată susţ­inerea asta e o aberaţie".

Deputalul PDL susţine că eliminarea obligaţiei organizării licitaţiilor pentru companiile de stat nu este o eroare, ci un mare aranjament.

Deputalul PDL Mircea Toader susţine că eliminarea oganizării licitaţiilor pentru companiile de stat nu este o eroare, ci un mare aranjament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb