SCANDALUL IMPOZITELOR DIN SISTEMUL BANCAR: ARB: "Multe bănci au acoperit pierderile fiscale şi vor raporta impozite pe profit"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 octombrie 2018

ARB: "Multe bănci au acoperit pierderile fiscale şi vor raporta impozite pe profit"

Multe dintre băncile care activează în ţara noastră şi-au acoperit deja pierderile fiscale din anii anteriori şi ur­mează să raporteze impozite pe profit, subliniază reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) în Raportul anual lansat recent pe piaţă.

Lucrarea citată explică: "Studii realizate de consultanţi reputaţi arată că majoritatea statelor membre UE permite utilizarea pierderilor fiscale din anii anteriori în vederea compensării viitoarelor profituri, cu excepţia Estoniei, care, datorită modului în care aplică impozitul pe profit, nu poate utiliza pierderile din trecut. Sunt 14 ţări din Uniunea Europeană în care se asigură recuperabilitatea (pierderilor din profiturile viitoare) nelimitată la timp: Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Franţa, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. În Luxemburg, se permite recuperabilitatea pe un termen de 17 ani, 10 ani în Finlanda, 9 ani în Olanda şi 7 ani în România.

Astfel, dacă o bancă sau o companie înregistrează pierderi în anii anteriori,, profitul viitor le acoperă. Acesta este motivul pentru care, deşi au înregistrat profit contabil, nu s-a văzut în rezultatul fiscal. În perioada de criză, sistemul bancar a absorbit, la rândul său, pierderile din economie.

Rezultatele financiare ale sistemului bancar din ultimii ani au fost influenţate de efectele crizei economice, de măsurile impuse pentru întărirea rezilienţei sectorului, de reducerea riscului de credit prin acoperirea creditelor neperformante cu provizioane, de reducerea dobânzilor şi de schimbarea modului de calcul prin conversia la IFRS începând cu anul 2012. Multe bănci au acoperit deja pierderile fiscale şi o să vedem şi raportări de impozite pe profit".

Amintim că, anul trecut, atât fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa, cât şi fostul premier, Mihai Tudose, au atras atenţia în mod repetat că majoritatea băncilor de la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

O listă cu 31 de bănci care nu au plătit impozit pe profit în perioada 2012-2016, semnată de ministrul Finanţelor Publice de atunci, a apărut, în urmă cu un an, în mediul online.

Respectiva listă o confirma, astfel, pe cea publicată de ziarul BURSA în luna iulie 2017, în sensul că ambele documente prezintă aceleaşi bănci care au plătit profit zero în ultimii cinci ani.

Diferenţa dintre cele două liste este că cea prezentată de ziarul BURSA, care arată situaţia fiscală a băncilor în perioada 2011-2016, este completă, evidenţiind discrepanţa, uneori uimitoare, dintre profitul contabil raportat de bănci şi rezultatul fiscal al exerciţiului financiar.

Întrucât tabelul (de aproape cinci pagini, dintre care trei sunt ocupate cu cifra zero la coloana ce reflectă impozitul anual pe profit), conţinea o serie de date care ne-au contrariat, arătând pierderi la anumite bănci în anii în care acestea au raportat profit, am încercat să comparăm respectivele informaţii cu cele care apar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Cifrele sunt diferite!

Am cerut ajutorul experţilor din domeniu, care ne-au explicat că ceea ce raportează băncile, BNR şi MFP sunt rezultatele contabile, iar ceea ce apare în documentul deţinut de noi reprezintă rezultatele fiscale, obţinute după reportarea şi deducerea pierderilor din anii precedenţi.

Ionuţ Mişa a menţionat, atunci, că majoritatea băncilor care activează la noi sunt prezente şi în celelalte ţări, însă acolo plătesc impozit, în timp ce în România nu. Întrebat dacă este de părere că băncile din ţara noastră ascund profiturile, Mişa a răspuns: "Am reuşit să dovedim acest lucru în cadrul controalelor efectuate de ANAF în sistemul bancar".

Domnia sa a declarat, în mai multe ocazii, că majoritatea băncilor din piaţa noastră se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, fiind vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).

Ionuţ Mişa a subliniat: "Există situaţii în care băncile sunt acţionari majoritari la societăţile afiliate, către care îşi vând creditele. Însă, sunt şi societăţi care nu sunt afiliate, dar acest lucru nu înseamnă că nu au legătură cu băncile. Pentru că sunt situaţii în care companiile respective pot fi identificate ca acţionari la alte companii, care să aibă, la rândul lor, acţionari majoritari - băncile".

În aceste condiţii, Ministerul Finanţelor Publice a plafonat gradul de deducere a cheltuielilor cu vânzarea creditelor neperformante la 30%, de la 100%, la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora.

Legat de acest aspect, Ionuţ Mişa a spus, în urmă cu un an: "Le-am spus şi celor din Asociaţia Română a Băncilor: nu se poate să nu plăteşti impozit pe profit timp de zece ani. Monitorizăm lunar declaraţiile de plată. Au început să apară şi declaraţii rectificative. Aceasta înseamnă că instituţiile bancare încep prin propria voinţă să nu mai vândă credite în străinătate fără justificare. Am limitat deductibilitatea la 30%, atât pentru bănci, cât şi pentru oricare alte companii care vând creanţe. La o singură bancă am stabilit impozit pe profit suplimentar, care ar fi trebuit plătit statului în ultimii cinci ani, în valoare de 650 milioane lei. Acolo este vorba şi de o plângere penală. Au fost nişte tranzacţii succesive de vânzare/cumpărare de creanţe, prin care o parte din active, sute de milioane de euro, au mers în paradisuri fiscale".

Printre altele, fostul şef al Finanţelor a explicat că sunt bănci care au introdus creanţe fără restanţe în portofolii de împrumuturi neperformante, pe care le-au vândut la pachet, cu discounturi de până la 90%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cum au bancile pierderi cand ele pun comision si pe aerul pe care il consumi cand intri intr o sucursala?

    tu ei imprmt pt casa de 100 000 euro, depui un depozit de 10 000 euro ei au dreptul de multiplicare de cel putin 10 asa ca depozitul tau se transforma in generatorul imrumutului. banca nu depune nici un euro din bani proprii sau de la alti deponenti. 

    ani te zile ei primesc dobanzi pe bani care nu ii aveau, vine criza generata de ei si ei raman cu casa, cu depozitul cu bani si dobanzile platite de cand ai luat imrumutul pana cand nu ai mai platit, de multe ori mai bine de 70% din imrumut, adica ei au castigat mai bine de 100 000 de euro fara sa puna un euro (depozit, dobanzi, plata imrumut plus casa vanduta pe care credeai ca ai cumarat o) 

    pe urma vinde creditul neperformant cu 5-10% astai bonus pt ea. cine cumpara cu 5-10% ceva din care din spusele banci nu se poate recupera nimic?!!! daca banca nu a fost in stare sa recupereze un euro timp de mai bine de 3 luni ce au asa special de reusesc recuperatorii de reusesc ca recupereze mai bine de 10%, ei au cheltuieli si mai trebuie sa faca si profit.

    nu zice nimeni sa nu si acupere pierderile reale, problema e ca ei fura ca n codru si trebuiesc bagati la puscarie si totul recuperat, dar cum o pot face cand politicieni corupti fac legi sa si acopere furtaciunile si plocoanele facute sponsorilor?!!!!!!!!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb