SCANDALUL MODERNIZĂRII AVIONULUI IAR ŞOIM 99 CONTINUĂ Demisie "cu cântec" la Avioane Craiova

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 iunie 2019

Demisie "cu cântec" la Avioane Craiova

Dragoş-George Sandu, directorul general a Avioane Craiova a fost înlocuit din funcţie. Mai precis, membrii Consiliului de Administraţie i-au revocat mandatul, la cerere, fără a fi prezentante motivele din cauza cărora fos-tul director general şi-a înaintat demisia.

Surse din interiorul companiei sus-ţin că Dragoş Sandu a fost obligat să demisioneze, în urma presiunilor exercitate, după ce în mass-media, au apărut mai multe informaţii cu privire la legăturile sale cu firma canadiană CMC Electronics, a cărei filială din Illinois (SUA) a câştigat contractul privind modernizarea avioanelor IAR Şoim 99, pe care se vor antrena piloţii români ce vor deservi aparatele de luptă F16.

Demisia directorului general a fost neaşteptată, ţinând cont că avea mandat pentru patru ani, iar a doua zi, în 13 iunie, Tribunalul Dolj avea pe rol contestaţia în contencios administrativ cu privire la contractul ce vizează modernizarea IAR Şoim 99.

Relaţiile lui Dragoş Sandu cu firmele de pe continentul nord-american au fost dezvăluite în ediţiile din 22 februarie şi 27 mai ale Ziarului BURSA.

Avioane Craiova a ales, la începutul lunii decembrie 2018, oferta firmei americane CMC Electronics Aurora LLC de a moderniza 21 de avioane IAR 99 şi IAR 99 Şoim aparţinând Forţelor Aeriene la standardul "Superşoim" - cu avionică şi cabină similară cu a avioanelelor F16, astfel încât piloţii români să se poată antrena pe aparate de zbor similare. Programul de modernizare a avioanelor IAR 99 are o valoare de aproximativ 124 de milioane de euro, iar conform celor de la Avioane Craiova oferta firmei americane a fost aleasă pe baza caracteristicilor tehnice ale echipamentelor, fapt care a contat în proporţie de 70%, în timp ce preţul a contat doar în proporţie de 30%.

Surse din interiorul companiei au declarat pentru Ziarul BURSA că a fost dubios modul în care a ajuns la comisie oferta americanilor.

Conform procedurii de achiziţie, prin cerere de ofertă, toate ofertele trebuiau să fie trimise în format pe hârtie, într-un plic închis, până la termenul stabilit. Numai că, la momentul des-chiderii ofertelor, după termenul limită stabilit în procedură, Dragoş Sandu, directorul general al Avioane Craiova SA, a prezentat celorlalţi trei participanţi la achiziţie, şi oferta trimisă prin e-mail a celor ce la CMC Electronics Aurora LLC, din Ilinois (SUA).

Practic, prin această acţiune, directorul general al Avioane Craiova SA a încălcat obligaţia legală ce prevede că procedura trebuie să fie nediscriminatorie, egală, transparentă şi echitabilă pentru toţi participanţii. Mai mult, e-mail-ul prezentat de Dragoş Sandu al celor de la CMC Electronics Aurora LLC a fost primit pe adresa sa personală şi nu pe aceea a Avioane Craiova SA, fapt care încalcă flagrant procedura de achiziţie.

Semne mari de întrebare cu privire la corectitudinea procedurii s-au ivit după ce, din consultarea CV-ului directorului general al Avioane Craiova, reieşea că Dragoş Sandu a urmat, în perioada 2009-2012, un curs de specializare sponsorizat de firma canadiană CMC Electronics, firma a cărei subsidiară tocmai câştigase achiziţia publică pentru IAR Şoim 99.

La câteva zile, după ce Ziarul BURSA a publicat aceste informaţii, în 5 martie 2019 ministrul Economiei, Niculae Bădălău anunţa că va trimite Corpul de Cotrol la Avioane Craiova pentru a verifica corectitudinea desfăşurării procedurii cu privire la IAR Şoim 99.

Nici până acum, Ministerul Economiei nu a făcut public conţinutul raportului în urma acţiunii Corpului de Control, deşi, în urmă cu o lună, am formulat o solicitare către Niculae Bădălău pentru a afla ce au descoperit angajaţii din subordinea domniei sale.

Cu toate acestea, chiar în ziua în care Dragoş Sandu demisiona din func-ţia de director general al Avioane Craiova SA, 12 iunie, Niculae Bădălău declara la un eveniment desfăşurat în Capitală că, în cadrul investiţiilor din industria de apărare, se numără şi contractul privind IAR Şoim 99.

Declaraţia ministrului Economiei era cel puţin bizară, ţinând cont că abia ieri, 13 iunie, contestaţia în contencios administrativ a atribuirii contractului avea un nou termen pe rolul Tribunalului Dolj Dosarul respectiv a fost înregistrat în decembrie 2018, imediat după atribuirea contractului către CMC Electronics, iar la sfrâşitul lunii mai 2019 magistratul care judeca speţa a fost recuzat deoarece se antepronunţase cu privire la încadrarea juridică a contractului respectiv.

La termenul de ieri, judecătorul a ridicat din oficiu excepţia de competenţă teritorială şi a dispus înaintarea dosarului către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care se va pronunţa la o dată ulterioară, în legătură cu instanţa competentă să soluţioneze acest dosar.

Surse din interiorul companiei sus-ţin că demisia lui Dragoş Sandu a fost dată pe modelul ţapului ispăşitor, dar ea nu va clarifica lucrurile. Deşi Sandu a fost înlocuit din funcţie, cu Ion Cristian Drăjneanu, contractul cu CMC Electronics va rămâne valabil şi îşi va produce efectele, chiar dacă procedura a fost evident fraudată de fostul director general. Pentru Niculae Bădălău - ministrul Economiei şi Gabriel Leş - ministrul Apărării Naţionale, este mai importantă modernizarea aparatelor IAR Şoim 99 decât respectarea legislaţiei în vigoare şi oferirea de şanse egale tuturor participanţilor la procedurile de achiziţie publică.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Numai la noi se pot intampla hotii din astea.

    DEMISIA FOSTULUI DIRECTOR DE LA AVIOANE CRAIOVA A FOST FORTATA DE ANUMITE PERSOANE DIN INTERIOR PENTRU CA PSD , ARMATA SI FABRICA SA POATA FACE JOCURILE DUPA BUNUL PLAC CU ELBIT.

    1. - Dragos Sandu, cel mai bun specialist in sisteme de avionica pe care l-a avut Avioane Craiova vreodata, si-a dat demisia la presiunea CA pentru ca a incercat o schimbarea in bine, pentru ca a indraznit sa propuna o oferta tehnica mai buna decat cea a furnizorului traditional de sisteme de avionica al RoAF. Procedura de achizitie nu a fost cerere de oferte si nu a fost derulata de Avioane Craiova. Dragos Sandu nu a organizat nicio procedura de achizitie, el a trimis doar RFP (request for proposal) si a ales furnizorul sistemului de avionica care a respectat cel mai mult cerintele din documentatia descriptiva a produsului. Demisia i-a fost ceruta de CA pentru ca a preferat sa aleaga mai bun dar obtinut cu lupte grele, decat mai prost dar sigur, pentru ca evreii s-au facut stapani in tara noastra pe avioanele noastre si, considerand ca doar ei au dreptul sa moderizeze IAR-99 Standard si IAR-99 Soim in configuratia Super Soim si din disperare ca pierd un contract de modernizare pe care l-au mai derulat pe IAR-99 Soim, un contract de pe urma caruia au incasat multi bani dar pe care nu l-au executat si nici nu l-au finalizat cum trebuia, devenind acum obsolete, i-au actionat pe toti in instanta (fabrica de avioane de la Craiova, MApN , CMC Electronics) doar din dorinta de a bloca procedura de achizitie (ceea ce au reusit in final) in care propunerea lor tehnica nu a mai fost aleasa de aceasta data de Avioane Craiova pentru a intra in procedura de negociere organizata de MApN pentru modernizarea avioanelor IAR-99 din dotare. Schimbarea lui Sandu Dragos a fost din categoria aducerii cu picioarele pe pamant a tinerilor valorosi din Romania care vor sa faca ceva pentru tara asta si nu sunt lasati de batranii ,,lideri de sindicat " pentru care o propunere tehnica mai proasta dar sigura pentru incheierea contractului, bazata pe influente din multe directii si comisioane ascunse din partea furnizorului traditional, e preferata celei mai bune propuneri tehnice gasita de cel mai bun specialist in domeniu, o propunere tehnica in premiera in Romania, net superioara celei oferite de Elbit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb