După ce Primăria Municipiului Buzău a fost notificată printr-un document că Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (AMPOR) suspendă autorizarea unor cereri de rambursare aferente programului de "Reabilitare a infrastructurii rutiere inclusiv piste pentru biciclişti pe coridoarele deservite de transportul public în municipiul Buzău" ca urmare a unor suspiciuni de fraudă, primarul Constantin Toma a organizat, ieri, o conferinţă de presă în cadrul căreia a oferit mai multe explicaţii.
"Până în acest moment nu avem informaţii despre ce instituţie a statului a făcut această solicitare la Ministerul Dezvoltării. O să mă adresez Parchetului General să mă pun la dispoziţie pentru a da drumul mai repede la aceste cercetări, pentru că nu libertatea lui Toma este în pericol, ci tot oraşul. Tot Buzăul este în şantier şi riscăm din cauza iresponsabilităţii unui individ să blocăm tot oraşul. O să vă citesc definiţia fraudei pentru că m-am întrebat şi eu despre ce poate fi vorba. În primul rând eu nu am luat şpagă şi nu poate exista o dovadă în acest sens, că aş fi fraudat în sensul asta. Neluând şpagă, mă gândesc că ar fi vorba despre prezentarea de documente sau declaraţii false. Cred că este vorba despre ceea ce s-a mai scris în presă că Toma ar fi declarat o stradă largă în care încăpeau şi piste de biciclete şi când s-a executat strada aceasta nu au mai fost aceste piste", a spus Constantin Toma.
De asemenea, primarul Buzăului a declarat că are o suspiciune cu privire la persoana care a făcut această plângere care a dus la sistarea plăţilor însă nu are niciun fel de temeri pentru că proiectul s-a derulat în condiţiile legii.
"Trecem printr-un moment dificil cu proiectele noastre aflate în desfăşurare pe fonduri europene. O persoană iresponsabilă mi-a făcut o plângere penală, privind o suspiciune de fraudă pentru proiectul referitor la reabilitarea Bulevardului Unirii, Bulevardului Industriilor şi a Străzii Transilvaniei, în valoare de 18,4 milioane de euro.
Nu este vorba de libertatea mea, care este o chestiune măruntă faţă de prezentul şi viitorul Buzăului, ci de blocarea străzilor mari şi a centrului oraşului nostru, până la lămurirea aspectului penal sau nepenal, de către organele competente ale statului.
M-am pus la dispoziţia Parchetului General şi rog să se facă toate verificările, cât mai urgent, pentru a se putea continua şantierele începute. Nu am luat nici un fel de mită şi nici nu am folosit informaţii false pentru a obţine fondurile europene", a mai spus Constantin Toma.
Pe de altă parte, edilul şef al municipiului Buzău a explicat faptul că cererile de plată menţionate în document au fost onorate şi s-au primit bani doar că nu a avut loc şi autorizarea acestora, un proces birocratic care încheie acest circuit.
În plus, Constantin Toma a explicat şi care este circuitul plăţilor punctând faptul că factura şi cu justificările în baza cărora s-au făcut plăţile au fost verificate mai întâi la Primăria Buzău, apoi la ADR Sud Est şi Apoi la Bucureşti, fără a fi găsite nereguli.
Deocamdată, în ciuda documentului primit şi a scandalului , constructorul are echipele pe teren şi nu a întrerupt lucrarea. Însă, primarul a anunţat că există riscul ca întregul proiect de mobilitate urbană în valoare de 18,4 milioane de euro să se blocheze, iar cele mai mari străzi din oraş să rămână ani buni şantiere. Tocmai pentru a evita acest lucru, marţie edilul şef va avea o întâlnire cu şeful firmei care se ocupă de acest proiect şi se va încerca găsirea unei soluţii. Pe de altă parte, Constantin Toma a anunţat că dacă plăţile vor rămâne blocate se va încerca finanţarea lucrărilor din alte surse respectiv credite sau alte prederi bugetare.
Potrivit primarului, până în prezent s-ar fi executat 42% din lucrările prevăzute în proiectul de 18,4 milioane de euro şi pentru aceste lucrări au fost efectuate şi plăţile.