Scandalul produselor care au componenţa modificată de la ţară la ţară - în statele est-europene ajungând cele care au o calitate mult mai slabă faţă de produsele vândute pe piaţa occidentală - a prins proporţii, la nivel european.
Specialiştii de la Comisia Europeană fac interpelări referitor la acest aspect, după ce trei ţări - Cehia, Slovacia şi Ungaria - au sesizat faptul că, pe aceste pieţe, aceleaşi produse care au o calitate ridicată în statele vestice înregistrează o calitate foarte slabă.
Cehia a anunţat că va presa Uniunea Europeană să interzică vânzarea de alimente de calitate inferioară în Europa de Est sub aceleaşi branduri sub care sunt comercializate produse mai bune în Occident, după ce autorităţile din Slovacia şi Ungaria au făcut acelaşi lucru.
"Cu unele produse suntem de fapt pubela de gunoi a Europei", a declarat ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, care a comandat un studiu privind calitatea alimentelor, cercetare ce se va încheia in luna iunie. Informaţiile obţinute din acest studiu, alături de date din Slovacia şi alte ţări, urmează să fie utilizate în vederea modificării reglementărilor europene. Acestea ar urma să prevadă că, dacă un produs are acelaşi producător, atunci să conţină aceleaşi ingrediente, în condiţiile în care vorbim despre o piaţă unică europeană.
În acelaşi timp, autorităţile noastre nu au dat nici un semn, cel puţin public, că protestează, împreună cu ţările vecine împotriva acestor practici.
Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori (APC), susţine că producătorii internaţionali au dublu standard pentru fabricarea aceloraşi produse pentru ţări diferite - cele din vestul Europei şi cele din est. Domnia sa ne-a precizat: "În produsele pe care ni le dau nouă, înlocuiesc materia primă cu ingrediente care au o calitate mai slabă sau adaugă produse sintetice. Noi am făcut mai multe studii referitoare la denaturarea produselor, ultimul fiind pe piaţa tomatelor. Am sesizat Ministerul Agriculturii că este încălcat un ordin de ministru în fabricarea sucului de tomate, dar nu ni s-a răspuns nimic. La noi, instituţiile statului nu sunt interesate să protejeze consumatorii".
Costel Stanciu ne-a mai spus că există multe preparate din carne pe etichetele cărora nu este menţionat procentul de carne folosit la fabricarea lor, în condiţiile în care, în celelalte ţări, nu există produs pe care să nu fie menţionat acest aspect.
Şeful APC ne-a mai precizat: "La brânzeturi se pune clorură de calciu, la noi, dar în afară nu. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ar trebui să facă probe de laborator la toate aceste produse, pentru că poate au şi alte adaosuri faţă de cele prezentate pe etichetă. La noi se merge pe declaraţiile importatorilor, pentru că nimeni nu verifică produsele în laborator şi producătorii pe acest lucru se bazează.
Companiile mari, care fac şi vând produse la nivel internaţional, modifică reţeta pentru produsele care ajung la noi, ca să obţină preţuri de cost mai mici şi să le comercializeze la acelaşi preţ de vânzare, obţinând profit dublu. Tot ceea ce vine din afară este aşa, întrucât companiile ştiu că la noi nu controlează nimeni produsele, în comparaţie cu alte ţări, unde se fac verificări şi de către autorităţile abilitate, şi de asociaţiile de consumatori, care au mai mulţi bani.
Singurul ministru post-decembrist care a pus problema că România a devenit coşul de gunoi al Europei a fost Achim Irimescu, fost ministru al agriculturii, însă probabil că grupurile de interese au pus presiune pe el, pentru că, ulterior, ministerul a ieşit cu un comunicat spunând că, de fapt, ministrul a vrut să zică altceva".
Potrivit presei, companiile afirmă că se adaptează la gusturile locale din fiecare ţară prin folosirea unor reţete variate.
• Paul Anghel: "Cert este că în România standardele sunt opţionale"
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) intenţionează să se autosesizeze şi să facă verificări pe marginea acestui subiect, după cum ne-a spus domnul Paul Anghel, directorul general al instituţiei. Domnia sa ne-a spus că, de asemenea, când ANPC va primi de la Comisia Europeană informaţii exacte, în urma interpelărilor care au loc acum, despre ce segmente, companii şi produse este vorba, instituţia de protecţie a consumatorilor va efectua şi atunci verificări. "Cert este că în România standardele sunt opţionale", a subliniat domnul Anghel, menţionând că ANPC primeşte reclamaţii şi sesizări de la consumatori pe toate tipurile de produse importate.
Anul trecut, ministrul Agriculturii de la acea vreme declara că produsele din alte ţări vândute în magazinele româneşti ajung la raft deja expirate, dar se vând fără probleme, pentru că autorităţile statului nu le verifică atunci când intră în ţara noastră.
"România este o ţară de mâna a zecea", mai afirma fostul ministru, menţionând că, de multe ori, ţara noastră este considerată coşul de gunoi al Europei.
În urmă cu un an, APC avertiza că 69% dintre vopselele pentru colorarea părului trebuie retrase urgent de la comercializare
Menţionând că 69% dintre vopselele analizate au în compoziţie para-fenilendiamină, APC sublinia că acesta este cel mai periculos ingredient din compoziţia vopselelor de păr: "Para-fenilendiamina pătrunde în firele de păr şi foliculii acestora şi afectează proteinele din piele, favorizând apariţia reacţiilor alergice. Pielea poate deveni roşie, cu leziuni pline cu lichid, poate da senzaţie de arsură şi mâncărime. Reacţiile alergice pot include şi dificultăţi în respiraţie, care pot deveni fatale. Efectele pe termen lung ale expunerii la această substanţă chimică includ astm, limfom non-Hodgkins şi lupus; acest ingredient este, de asemenea, posibil legat de cancerul de sân, uterin şi vezica urinară. Din acest motiv, atât în Uniunea Europeană, cât şi în alte state extracomunitare (Canada, Japonia) folosirea sa în cosmetice este interzisă. Persoanele care au ales produse naturale, cum ar fi henna, pentru a evita produsele toxice, au constatat că acestea conţin atât henna, cât şi alte ingrediente periculoase precum para-fenilendiamina".
De asemenea, persulfaţii (sulfaţii de sodiu, potasiu şi amoniu) sunt întâlniţi în vopseaua de păr şi decolorant, în concentraţii de până la 60%, deşi numai o compoziţie de 17,5% poate irita pielea, mai avertiza APC, menţionând că aceştia cresc riscul de astm, inhalarea acestor vapori putând afecta grav plămânii.
După sesizările făcute de asociaţie, în urmă cu un an, nici până acum nu a fost luată nicio măsură, ne-a spus Costel Stanciu, adăugând că în niciunul din cazurile sesizate autorităţile nu au luat nicio măsură.
Domnia sa ne-a mai spus: "În privinţa corectitudinii afirmaţiilor producătorilor, pe ambalajele unor produse s-au depistat anumite menţiuni care pot induce în eroare consumatorii".
• Daciana Sârbu: "Nu e normal ca un produs cumpărat în România sau Cehia să aibă o calitate mai slabă decât produsul vândut cu aceeaşi etichetă de o companie multinaţională într-un stat din vestul Europei"
Organizaţiile pentru drepturile consumatorilor din Cehia se plâng de multă vreme de slaba calitate a alimentelor vândute de marile companii.
Ungaria a anunţat, recent, că o analiză realizată de o agenţie guvernamentală arată că marile companii obişnuiesc să comercializeze produse de o calitate inferioară pe piaţă din estul Europei, chiar dacă este utilizat acelaşi brand şi preţ ca în ţările din vestul Europei.
De asemenea, autorităţile slovace au anunţat că au descoperit diferenţe de gust, compoziţie şi aspect în aproape zece produse alimentare vândute local, prin comparaţie cu aceleaşi produse din Germania şi Austria.
O dezbatere similară a existat în Parlamentul European în urmă cu câţiva ani, când europarlamentarii au abordat problema într-o dezbatere referitoare la o întrebare pusă de eurodeputatul Elena Oana Antonescu (România), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).
Într-un schimb de opinii din cadrul comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, reprezentantul Comisiei Europene, Jerome Lepeintre, a arătat că producătorii schimbă ingredientele în funcţie de puterea de cumpărare, gusturile şi tradiţiile din diferite ţări (de exemplu, Nutella este mai solidă în Germania decât în Franţa, deoarece în Franţa pâinea este mai puţin rezistentă decât în Germania).
Participanţii la dezbatere au căzut de acord că, deşi UE nu poate impune reţeta, consumatorii au dreptul de a fi informaţi despre compoziţia produselor.
Parlamentul European şi Consiliul au adoptat, în 2005, Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piaţa internă faţă de consumatori. Tot mai multe state europene se plâng că producătorii de produse alimentare, cosmetice şi articole vestimentare încalcă această directivă. Situaţia a fost semnalată anul trecut şi de europarlamentarii Daciana Sârbu şi Pavel Poc (Cehia). Printre altele, cei doi europarlamentari au declarat, citând studii comparative, că există standarde duble în calitatea alimentelor din UE, care par să corespundă unei divizări Est-Vest.
Dublul standard în fabricarea aceloraşi produse, pentru pieţe diferite, este inacceptabil, este de părere eurodeputatul Daciana Sârbu, care preciza, anul trecut: "Noi considerăm că e inacceptabil acest dublu standard în ce priveşte calitatea alimentelor în Uniunea Europeană şi aşteptăm din partea Consiliului o verificare a acestei situaţii şi soluţii de remediere a ei. Nu e normal ca un produs cumpărat în România sau Cehia să aibă o calitate mai slabă decât produsul vândut cu aceeaşi etichetă de o companie multinaţională într-un stat din vestul Europei. Consumatorul se orientează după renumele produsului, dar primeşte mai puţin decât ar merita. În unele state est-europene, există organizaţii ale consumatorilor care chiar au testat în laborator şi au certificat aceste variaţii. Mulţi români au avut posibilitatea să compare direct astfel de produse şi au observat diferenţa. Cred că acest semnal trebuie luat în serios de instituţiile europene. Suntem cetăţeni cu drepturi egale şi calitatea alimentelor ar trebui să fie aceeaşi peste tot în Uniunea Europeană".
• Comisar european: "UE nu are reglementări care să garanteze calitatea uniformă a produselor alimentare"
Uniunea Europeană nu dispune de mijloace legale prin care să penalizeze producătorii care distribuie sub aceleaşi branduri alimente de calitate diferită în statele membre, a declarat comisarul pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentelor, Vytenis Andriukaitis, citat de site-ul publicaţiei maghiare HVG şi preluat de News.ro.
Andriukaitis a explicat că operatorii din industria alimentară nu pot fi obligaţi să îşi adapteze produsele la puterea de cumpărare sau gusturile naţionale.
Oficialul european îi încurajează însă pe consumatori să ceară producătorilor aceeaşi calitate a produselor, îndiferent în ce ţară trăiesc, şi să îşi exprime opiniile prin intermediul organizaţiilor de protecţie a consumatorilor.
Comisarul a mai spus că o companie este liberă să decidă ce ingrediente foloseşte în produsele comercializate în state diferite, cu condiţia să informeze cu exactitate consumatorii prin menţionarea acestora pe ambalaje.
Ministerul ungar al Agriculturii, Sandor Fazekas, a ordonat autorităţii pentru siguranţa alimentelor, Nebih, să compare calitatea a 100 de produse alimentare comercializate sub aceleaşi branduri în ţară şi străinătate, pentru a vedea dacă există diferenţe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 07:48)
Foarte bine!
Nu mai cumpărați, atunci își vor revizui comportamentul.
De ce sa nu cumpărăm produse românești?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Mihai în data de 24.02.2017, 10:38)
Mai terminati odata cu patriotismul asta de prost gust. Nu te opreste nimeni sa cumperi produse romanesti. Daca ar fi toate produsele romanesti asa bune cum le canta unii si altii in struna s-ar vinde de la sine. Va lasati manipulati de politicieni care au afaceri in domeniul alimentar si care nu sunt in stare sa scoata pe piata produse calitative si nici nu vor sa se adapteze la un comert modern international si care prin atacarea altora va prosteste pe toti ca ce isi bat altii joc de noi . Daca nu intram in UE cu siguranta ca ati fi mancat doar jegurile romanesti pe care vi le bagau pe gat politicienii romani. Ne mai mergeti ca oile si ganditi cu mintea clara.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de D în data de 24.02.2017, 10:59)
Cumpara-le tu!
1.3. Jegurile romanesti nu produc obezi (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 14:16)
Acum copil de 10 ani e obez din cauza alimentatiei.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Mihai în data de 24.02.2017, 14:31)
Obezitatea se datoreaza lipsei educatiei copiilor si a parintilor care indoapa dulciuri si sucuri carbonatate in ei si in copii. Este de datoria parintilor sa le ofere educatia necesara gastronomica pe langa celelalte.
1.5. Vai de tine (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Anonim în data de 15.03.2017, 10:20)
Daca l-ai invatat si la indopat cu mancare [Fragment eliminat, conform regulamentului] nu inseamna ca e de vina alimentatia, baga in el iaurturi cu diferite fructe [Fragment eliminat, conform regulamentului], da-i dulciuri la greu, dai carnati cu cartofi gata facuti in magazin ca tu nu ai timp sa faci o ciorba, rasfata-l numai cu cereale dimineata ca daca nu mananca cereale nu are de unde lua vitamine, da-i tableta si lasa-l sa zaca in pat si dupa plange-te ca e obez.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 07:53)
De ce orice cafea produsa pentru Germania sau Elvetia este mai buna decat cele produse pentru noi?Pana acuma ai nostri au dormit sau au fost in cardasie cu producatorii?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 24.02.2017, 10:23)
Mi se pare o abordare comunistoidă a Comisiei Europene. Deși se laudă că are ca principii piața liberă. Realitatea este că România este o țară săracă și puțini își permit produsele de calitate din Vest. Dar vrem să avem brandurile lor.
Să luăm un exemplu:
- O pastă de dinți Colgate clasică cu calciu 75 ml în Franța costă 1.4 €, fiind sortimentul entry. Adică 6.3 lei.
- Similar, în România, la Metro, găsesc pasta de dinți 100ml Colgate Triple action la 4.15 lei. Dacă normalizăm la 75 ml s-ar putea să observăm că este aproape de două ori mai ieftină.
Mai poate producătorul menține aceeași calitate ca în Franța? Sigur nu. La ceva trebuie să se renunțe. Producătorul ar putea creea o marcă a săracului, Colgate Basic. Dar atunci ar trebui să refacă toate materialele de publicitate, toate filmele care sunt făcute cu brandurile din Vest, nu cu marca săracului.
Există o minoritate a românilor care își permite produse de calitate. Vor da minim 3 € pe o pastă de dinți, de exemplu. Dar pentru a servi această minoritate cu produsele pe care o majoritate de vestici și le permit, s-ar cheltui mai mulți bani de către producător și aceste produse originale ar ajunge mai scumpe în Est.
Nu toate produsele sunt contrafăcute. Colgate probabil că este, dacă ne uităm la ce ne spune prețul. Dar alte game premium, cu vânzări restrânse, probabil că nu sunt contrafăcute dar au și prețuri pe măsură.
Nu văd cum CE sau ANPC pot impune ca aceeași marcă de produs să fie identică în ambele geografii dacă prețul nu este la fel. Dar lista ingredientelor trebuie să fie adevărată. Și oricum nu contează pentru că ea nu conține proporțiile. Nu vei știi cât detergent este în pasta ta de dinți în plus față de Vest, unde componentele active sunt în proporții mai mari decât aici.
Atât își permite societatea românească să plătească.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 10:24)
ar putea crea
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 10:34)
Cred ca nu ati inteles despre ce este vorba. Acelasi producato ofera acelasi produs la aceeasi cantitate si pret dar de calitati diferite. Este valabil si la alimente si la cosmetice si la alte produse. De asemenea, Romania este piata de desfacere pt.solduri sau produse de caltate inferioara. Vezi ce ofera acelasi brand in vest si ce ofera la Bucuresti. Multi romani stiu acest lucru si cumpara produsele din vest pt ca la noi sint mai scumpe si mai proaste!
Problema noastra e ca guvernantii nostri nu au nimic de zis. Nu ne apara interesul ci s au invatat sa fie obedienti fata de occident . Vai de noi!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 24.02.2017, 11:48)
Afirmația că au același preț îi aparține lui Costel Stanciu de la o asociație. Nu a venit cu nicio probă și niciun studiu care să îi demonstreze generalizarea. Că există și unii escroci, asta este clar. Dar există și punctul meu de vedere care este corect. Piața românească este cea a unor oameni săraci iar producătorii livrează "brandurile" cu componente low-cost la un preț mai mic decât în Vest pentru că atât ne permitem.
3.4. prostie (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de fara nume. în data de 24.02.2017, 11:55)
nu stiu daca vorbesti sa te afli in treaba sau esti prost. foarte multe produse (majoritatea) sant mai scumpe ca in tarile vestice ue.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 11:58)
asa este, aveti perfecta dreptate. si VAI DE NOI
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 12:04)
Rețelele de magazine plătesc în vest salarii de câteva ori mai mari decât în România, iar prețurile produselor sunt mai mici în vest, exceptând câteva sortimente de pastă de dinți. :)
3.7. De acord cu punctul de vedere trimis de Cristii! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Dorin în data de 24.02.2017, 12:51)
Sunt de acord...si stiu ce spun.
3.8. De acord cu punctul de vedere trimis de Cristii! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Dorin în data de 24.02.2017, 12:51)
Sunt de acord...si stiu ce spun.
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 14:22)
Comentariul de aici imi confirma ca ai gresit anul trecut cu viziunea asupra bancilor.
Practica inselatoare, reclama falsa ce au spus Asociatiile de consumatori Chf.
Articolul iti spune ca trebuie sa ai asociati tari in tara.
3.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 14:25)
Cumperi un Audi A4 low-cost Est-Vest? NU.!
3.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 24.02.2017, 14:45)
Demonstrează-ți deșteptăciunea fără nume.
Am deschis frigiderul și am luat o conservă de ficat de cod. Cunosc două branduri.
- King Oscar, cod liver, 121gr, preț Carrefour București 8.2 lei
- Același produs la Tesco în Slovenia, 1.85€, 8.36 lei
- Același produs într-un supermarket online din Ucraina, regiunea Harkov, preț 4.11 lei. În Kiev, același produs era 56 UAH, adică 9 lei. Mai multe oferte erau în jurul acestui preț și doar una singură la 26 UAH. Poate cei din Harkov lichidau stocuri la limita expirării (sau erau expirate).
- Sun&Sea, smoked cod liver, 120gr, preț Auchan București, 6.9 lei
- Același produs la Tesco în Cehia, 9 lei
Eu nu cred în afirmația ta fără nume.
3.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.10)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 24.02.2017, 14:57)
Aș cumpăra un Sandero Stepway II, o mașină proiectată în Est pentru pretențiile Vestului și care în România este cu 20% mai ieftină ca în Olanda, sau 10-15% ca în Irlanda. Nici nu vreau să aud de SH-uri din Vest călărite și cu kilometraj dat înapoi, mașini provenite de la pensionari care nu le-au folosit dar le-au ținut în garaje încălzite.... da, sigur.
3.13. Adevarul gol din camara ! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Femeia de servici la SRI în data de 24.02.2017, 16:24)
Domnu Cristi, n-ai dreptate. Simplu comparind cu EU nu merge. Fiind o economie globala iti arat ca pasta Colgate este mai ieftina pe alte continente fata de Romania.
Un singur lucru au facut toti producatorii externi pentru piata din Romania si anume scaderea la jumatate a componentelor scumpe din fabricatie si in consecinta calitatea acelui produs pentru RO e diferita. "Stie aia" de la SRI ca au un studiu de calitate secret.
3.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.13)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 24.02.2017, 16:47)
Dna de la SRI, dacă cineva îmi demonstrează (destul de simplu pentru un laborator) că pasta de dinți Lacalut Aktiv, care se vinde pe aici cu 12-13 lei / 75 ml iar în Olanda cu 3.2-3.5€, este falsificată în România, apoi eu ies alătur de tinerii frumoși și liberi în piața publică și cer produse egale la preț egal.
Îmi mențin naivitatea și cred că acest produs (ca exemplu), nu este degradat. Nu mi se vinde la același preț ca olandezului, un produs la jumătate de eficacitate medicală.
4. Ue nu poate sanctiona producatori????
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 14:13)
Am intrat in UE care e e un El Dorado al multinatonalelor !!!
Ar trebui inchise in Est pentru aceste practici.
Parlament European esti degeaba !
Multumesc Bursa!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Mihai în data de 24.02.2017, 15:44)
Vezi ca mai e loc pentru cei ca tine in Corea de Nord. O sa te simti perfect acolo.
4.2. Corectez (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Mihai în data de 24.02.2017, 16:19)
Coreea de Nord