Scandalul Transplantului - plângeri penale, oameni morţi

Ziarul BURSA #Companii / 24 noiembrie 2016

Scandalul Transplantului - plângeri penale, oameni morţi

Procurorul Marius Bulancea: "Fraudele din sănătate sunt mai mari decât în alte domenii"

Ministrul Sănătăţii (MS), Vlad Voiculescu, a anunţat, ieri, că raportul Corpului de control al MS arată că sunt nereguli la Agenţia Naţională de Transplant şi la patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe, existând şi suspiciuni legate de cheltuirea banilor publici, astfel că vor fi făcute sesizări privind posibile fapte penale, pentru fals şi uz de fals, precum şi sesizări la Agenţia Naţională de Integritate, pentru conflict de interese şi incompatibilitate.

De asemenea, actualul ministru a afirmat şi că există suspiciuni serioase că centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Clinic "Sfânta Maria" a fost acreditat sub presiune politică şi, prin urmare, a decis să nu se înceapă activitatea de transplant.

În replică, managerul Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din Capitală, Narcis Copcă, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat, iar acum alte două persoane au fost înscrise pe lista unităţii pentru transplant.

Deşi neregulile privind transplantul în România se cunoşteau de mai mult timp, scandalul declanşat de Ministerul Sănătăţii a apărut tocmai când Marius Bulancea, propus şef al secţiei a II-a din DNA, a declarat, recent, că fraudele din sănătate sunt mai mari decât în alte domenii.

Marius Bulancea a declarat la interviul de la CSM: "În momentul în care începi să cunoşti firmele care sunt mari importatori de echipamente medicale, care sunt modalităţile prin care uneori unii furnizori măresc artificial preţul, care sunt mecanismele şi unde le poţi găsi, ce alte dosare au fost soluţionate, cine cu cine este prieten, care funcţionar din Ministerul Sănătăţii cunoaşte un importator de produse medicale, cum ia mită această categorie de funcţionari, continuând această specializare şi încercând să obţinem informaţii din mai multe surse, cu informaţii mai bune şi pe care ştii cum să le foloseşti, cred că o să crească eficienţa, pentru că e o zonă care doare pe toată lumea. Dacă am putea să contribuim, să diminuăm la un nivel semnificativ frauda din sănătate, asta chiar s-ar cunoaşte. Procentul cu care se supraevaluează achiziţiile cred că e ceva mai mare decât la infrastructură".

Presa a relatat, ieri, că procurorul Bulancea are în vedere declanşarea atacului la corupţia generalizată din sistemul sanitar, unul din persoanele vizate fiind Nicolae Voiculescu, important reprezentant al importatorilor de produse medicale, despre care presa a relatat că ar fi rudă cu actualul ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu.

În urma controlului de la ANT

Ministerul Sănătăţii va sesiza toate organele abilitate în legătură cu posibile fapte de natură penală, în urma verificării efectuate de Corpul de control la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Vlad Voiculescu.

Oficialul a spus: "În urma acestui control vor fi sesizate toate organele abilitate pentru posibile fapte de natură penală, fals şi uz de fals şi în legătură cu modul de acreditare a unităţilor sanitare pentru desfăşurarea activităţilor în domeniul transplantului. Cerem o evaluare de către ANT a tuturor dosarelor de acreditare pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de acreditare şi întreprinderea măsurilor necesare pentru retragerea acreditării unităţilor sanitare care nu îndeplinesc condiţiile conform Ordinului ministrului Sănătăţii 860 din 2013".

Potrivit acestuia, vor fi elaborate în regim de urgenţă actele normative pentru completarea reglementărilor din domeniul transplantului şi pentru transpunerea directivelor europene.

"Solicităm modificarea Consiliului Ştiinţific al ANT, având în vedere faptul că acesta este nefuncţional. Se vor face în regim de urgenţă diligenţele necesare pentru aprobarea, prin ordin de ministru, a modului de alocare la nivel naţional a grefoanelor de organe, ţesuturi şi celule", a spus ministrul.

Totodată, Corpul de control a verificat, prin sondaj, patru centre în care se făcea prelevare de organe şi în toate s-au găsit nereguli, a precizat Vlad Voiculescu, adăugând: "În legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe - Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. În toate cele patru cazuri a găsit nereguli majore. Este vorba de spitalele judeţene de urgenţă din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa. Corpul de control a constatat că Agenţia Naţională de Transplant a acreditat spitalele pentru transplant, deşi acestea nu îndeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe. Niciuna dintre aceste unităţi sanitare nu deţinea aparatura necesară declarării morţii cerebrale. Motiv pentru care, la nivelul unităţilor sanitare, nu s-a desfăşurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent".

Vlad Voiculescu a menţionat că raportul Corpului de control arată că la Agenţia Naţională de Transplant nu există proceduri şi criterii clare de alocare a organelor care au fost prelevate către pacienţii care au nevoie de transplant şi că nu există niciun registru pentru fiecare organ prelevat în parte.

"A fost încălcată Legea 95/2006 care prevede că ANT gestionează registrele naţionale prin care să asigure monitorizarea continuă a activităţii de transplant, a activităţilor centrelor de prelevare şi a centrelor de transplant. În lipsa acestor registre, fiecare spital întocmeşte listele proprii, iar acestea nu sunt integrate la nivel naţional", a mai arătat Voiculescu.

Potrivit acestuia, la ANT au fost găsite probleme privind derularea unui proiect european privind transplantul de organe: "Am decis să trimitem raportul către Agenţia Naţională de Integritate pentru verificarea existenţei unui posibil conflict de interese şi a unei posibile stări de incompatibilitate. (...) Există suspiciuni în legătură cu modul în care au fost cheltuiţi banii publici. Avem dubii serioase legate de modul în care s-a făcut activitatea de coordonare a transplantului, având în vedere că ANT şi-a pierdut o parte din atribuţii privind această activitate, atribuţii care au fost trecute către Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov. (...) Mai mult decât atât, SABIF ar fi trebuit să fie acreditat pentru a putea desfăşura activităţi în domeniul transplantului".

El a precizat că funcţia de coordonator de transplant naţional pe care o ocupă Victor Zota nu este definită în legislaţia actuală.

Vlad Voiculescu a mai anunţat, ieri, că Inspecţia Sanitară face verificări la Spitalul "Sfânta Maria" în cazul acreditării centrului de transplant pulmonar. Potrivit acestuia, o comisie de experţi români şi străini va merge la începutul lunii decembrie la Spitalul "Sfânta Maria" pentru a verifica centrul de transplant pulmonar.

"Nu înţeleg cum poate fi acreditat un centru de transplant pulmonar fără ca măcar un singur expert în transplant pulmonar să fie implicat în procesul de acreditare", a afirmat Voiculescu.

Pe 17 noiembrie, ministrul Sănătăţii a declarat că există suspiciuni serioase că centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Clinic "Sfânta Maria" a fost acreditat sub presiune politică şi, prin urmare, a decis să nu se înceapă activitatea de transplant.

Şeful Comisiei de chirurgie toracică din Ministerul Sănătăţii, dr. Ioan Cordoş, a declarat, la rândul său, că la centrul de transplant pulmonar de la Spitalul "Sf. Maria" nu sunt pneumologi şi infrastructură de urmărire a pacientului.

Voiculescu: "Avem îndoieli că Spitalul «Sfânta Maria"» a fost acreditat judicios pentru transplant"

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, ieri, că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria" a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar. Voiculescu a precizat că a solicitat Primăriei Capitalei să permită Corpului de control al Ministerului Sănătăţii să verifice modul în care a fost acreditat Spitalul "Sfânta Maria" şi cum s-au făcut achiziţiile de echipamente medicale, iar primarului general, "dacă nu are nimic de ascuns", să facă un act de transparenţă şi să publice lista contractelor încheiate cu firmele de echipamente.

Ministrul Vlad Voiculescu a spus că, în contextul neregulilor privind acreditarea activităţii de transplant de către Agenţia Naţională de Transplant (ANT), există în continuare suspiciuni că Spitalul "Sfânta Maria" a primit acreditarea pentru că a îndeplinit toate condiţiile: "Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860".

El a precizat că Agenţia Naţională de Transplant a anunţat Ministerul Sănătăţii, printr-o adresă, că vrea să realizeze un raport în legătură cu transplantul pulmonar de la Spitalul "Sfânta Maria", "asta după ce a fost dată acreditarea".

Ministrul a mai spus că are dubii serioase că la Spitalul "Sfânta Maria" se poate face în prezent transplant pulmonar, pornind şi de la faptul că în unitatea sanitară, unde s-a făcut transplant de ficat, din luna mai, nu a mai fost făcută nicio astfel de intervenţie.

"Şi aceasta pentru că una dintre persoanele-cheie a părăsit spitalul. Prin urmare, avem dubii serioase legate de faptul că această intervenţie deosebit de complexă poate fi realizată bazându-ne pe un medic care ar putea să vină din Germania pentru realizarea acestei intervenţii şi care nu are acum un contract de muncă pentru opt ore pe zi cu Spitalul «Sfânta Maria»", a precizat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că a solicitat acceptul Primăriei Capitalei de a permite Corpului de control să verifice funcţionarea Spitalului "Sfânta Maria", respectiv modul în care a fost acreditat şi cum s-au făcut achiziţiile.

"Dacă doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit să facă un act de transparenţă - pe care în câteva săptămâni toate spitalele vor fi obligate să îl facă -, şi anume să publice lista contractelor încheiate de Spitalul «Sfânta Maria» cu firmele care au furnizat echipamente, în decursul anului 2015 în special", a adăugat ministrul.

Vlad Voiculescu a precizat că Spitalul "Sfânta Maria" a beneficiat de finanţări semnificative atât anul trecut, de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi în acest an, când a avut alocată o sumă considerabilă, "din care nu a fost cheltuit însă niciun ban".

Ministrul Sănătăţii declara, săptămâna trecută, că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic "Sfânta Maria" a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică, iar atacurile din partea unei părţi a eşichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune.

Plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii

Managerul Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din Capitală, Narcis Copcă, a depus, ieri, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat, iar acum alte două persoane au fost înscrise pe lista unităţii pentru transplant.

"Ministrul Sănătăţii va trebui să răspundă penal pentru faptul că nu a dat bani pentru un pacient asigurat, care era programat să facă transplant de plămân în Spitalul «Sfânta Maria», unitate sanitară acreditată de către Agenţia Naţională de Transplant pentru aceste intervenţii. Ministrul Sănătăţii era obligat să plătească operaţiile de transplant, dar a refuzat, preferând să exporte plămânii, iar operaţiile să fie făcute într-un spital de la Viena", a declarat Narcis Copcă, managerul unităţii sanitare bucureştene.

Mai mult, spune el, nici Ministerul Sănătăţii şi nici Agenţia Naţională de Transplant nu au semnalat vreo neregulă.

"Nu există niciun act care să ateste că noi nu eram în regulă, că ne-ar fi trebuit un medic în plus, un aparat în plus. Nimeni nu a semnalat nicio lipsă, iar ANT ne-a acreditat", a declarat pentru News.ro, managerul unităţii sanitare, prof. dr. Narcis Copcă.

Medicul a spus că a îndeplinit toate criteriile obligatorii pentru realizarea transplantului, iar acum are deja doi pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplant de plămân.

Narcis Copcă a spus: "În septembrie am fost sunat de doctorul Zota, ne-a spus că are un donator de la care poate fi prelevat plămânul pentru transplant. Ministrul Sănătăţii a refuzat ca un pacient român să primească acest plămân şi a preferat să-l trimită la Viena. Avem tot ceea ce ni s-a cerut. Avem contract cu patru medici pneumologi şi cu un medic pneumolog infecţionist, chiar mai mult decât ar fi fost necesar. Avem posibilitatea efectuării unor analize medicale continuu, 24 de ore din 24. Mai mult, avem posibilitatea ca anumite analize să le facem în Germania. Domnule ministru, vă asigur că vom face transplant de plămân la Spitalul Sfânta Maria, pe care mi-l asum public. Noi, doctorii ni-l asumăm cu diploma noastră. Domnul ministru va trebuie să asume refuzul şi pierderea de vieţi omeneşti".

În plus, managerul spitalului a spus că doctorul Igor Tudorache are contract de muncă pentru a veni la Sfânta Maria să facă transplant de plămân şi are aviz de la Colegiul Medicilor din România.

Narcis Copcă a declarat: "Mai mult, astă-vară şi-a luat concediu fără plată ca să poată sta în spital şi să pregătescă transplantul de plămân. Comisia de acreditare a avut un reprezentant al Ministerului Sănătăţii şi a existat şi un acreditor european. Profesorul Deac a făcut adrese insistente la Ministerul Sănătăţii prin care a solicitat să fie plătite operaţiile de transplant de plămân la Spitalul Sfânta Maria, unitate acreditată. Fac apel public să existe înţelepciune pentru dezbaterea acestei probleme şi demararea transplantului de plămân în România. Avem oameni pregătiţi care pot face transplant de plămân, avem infrastructură".

Anterior, managerul Narcis Copcă declara că Inspecţia Sanitară de Stat nu a găsit nereguli. "Mi-a trimis şi Inspecţia Sanitară de Stat să verifice să ne dea afară. Vă anunţ că Inspecţia Sanitară trimisă de domnul ministru a stat două zile, că a găsit totul perfect", afirma Copcă.

El a afirmat că, deşi ministrul Sănătăţii face acuzaţii la adresa Spitalului "Sfânta Maria", nu a "găsit un document fals" în acest caz: "Noi suntem pregătiţi, nu facem intervenţii decât punându-ne în joc diploma de medici. (...) El acuză cu fals, cu nu ştiu ce, dar nu spune: uite, domnule, am găsit un document fals, am găsit o virgulă, am găsit ceva. Nu dă nimic scris".

Firea cere ministrului Voiculescu să deblocheze transplantul de plămân la Spitalul "Sf. Maria"

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut, ieri, ministrului Sănătăţii să deblocheze fondurile pentru transplantul de plămân la Spitalul "Sfânta Maria" şi a acuzat ministerul şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că au încălcat legea.

Gabriela Firea a spus că va pune la dispoziţie Ministerului Sănătăţii documentele cerute, legate de achiziţiile de echipamente medicale şi administrarea spitalului.

Primarul general al Capitalei a spus: "Mâine dimineaţă (n.r. azi dimineaţă) ar trebui să aibă loc operaţii, pentru că sunt pacienţi care suferă (...), echipa de medici care va realiza transplant pulmonar în România este specializată (...). Fac apel la Ministerul Sănătăţii să deblocheze fondurile şi de mâine dimineaţă să se poată realiza transplant în România, pentru că este un spital acreditat".

Ea a susţinut că Ministerul Sănătăţii are obligaţia să dea explicaţii, după ce un pacient a decedat de curând la Spitalul "Sf. Maria".

"Spitalul Sf. Maria are acreditare din martie 2016 pentru a se putea face operaţii de transplant de plămâni", a adăugat Firea, precizând că unitatea medicală este în subordinea Primăriei Capitalei privind administrarea clădirii, aparatura şi modernizarea, dar actul medical ţine de Ministerul Sănătăţii.

"Câtă vreme o entitate publică care avizează şi aprobă acreditarea pentru transplant a făcut acest lucru de la începutul anului, iar Ministerul Sănătăţii, prin CNAS, nu a alocat sumele necesare, potrivit legii, consider că este de datoria ministerului să repună în legalitate această decizie. Practic, Casa de Sănătate şi ministerul au încălcat legea tăind finanţarea, de fapt nealocând-o către un spital ce are toate acreditările necesare", a mai susţinut Firea.

Şi doamna Firea a menţionat că Inspecţia Sanitară de Stat nu a găsit nimic în neregulă la Spitalul "Sf. Maria": "Domnul ministru a trimis Inspecţia Sanitară de Stat din trei judeţe la Spitalul "Sf. Maria" (...). Controlul s-a finalizat azi noapte (n.r. ieri noapte). Nu au găsit nimic în neregulă".

ARTP: "Niciun centru din România nu îndeplineşte exigenţele activităţii de transplant de plămâni"

Asociaţia Română de Transplant Pulmonar (ARTP) consideră că între clinica AKH de la Viena şi Spitalul Sfânta Maria nu poate exista comparaţie în ceea ce priveşte exigenţa programului de transplant pulmonar, spitalul românesc nealiniindu-se cerinţelor ce se impun. ARTP susţine, de altfel, că niciun centru medical din România nu îndeplineşte exigenţele activităţii de transplant de plămâni.

Vicepreşedintele ARTP, Anca Popa, a declarat: "Din experienţa acumulată de-a lungul evaluării clinice, noi constatăm că niciun centru medical din România nu îndeplineşte exigenţele activităţii de transplant de plămâni, intervenţie care semnifică mai mult decât un act chirurgical, fiind cazuri în care s-a impus efectuarea, la un timp scurt, a unei noi intervenţii chirurgicale sau a unei alte proceduri, plus aparatura de specialitate şi performanţă, aparatură inclusiv pentru cabinetele în care se face monitorizarea permanentă, pe toata durata vieţii pacientului".

Ea a precizat că pacienţii cu transplant pulmonar, diagnosticaţi cu rejet cronic/acut, urmează o procedură specială de fotofereză, procedură neimplementată în România.

Ea a mai spus că nici Spitalul "Sânta Maria" nu se ridică la standardele europene în materie de transplant: "Nici Spitalul Sf. Maria, acreditat se pare fără o secţie de pneumologie (ce s-ar putea spune despre secţii de alte specializări?) şi nici alt spital/clinică din România nu se ridică la standardele europene impuse pentru un program de transplant pulmonar şi în vederea respectării atributelor dreptului la viaţă al pacienţilor pre si posttransplant; nu deţine anvergura necesară pentru un astfel de program".

Ea a mai precizat că ponderea bolnavilor pulmonar operaţi la Viena este de 90%: "Bolnavii pulmonar au fost supuşi operaţiilor de transplant de plămâni, în clinica AKH Viena, unde sunt îndeplinite toate cerinţele imperios necesare pentru o astfel de intervenţie, recuperare şi readaptare la o viaţă normală; unde unii dintre aceşti pacienţi au fost trataţi de infecţiile nosocomiale, contactate în spitalele româneşti; unde există o terapie şi o sală de spirometrie special concepute pentru această categorie de pacienţi. Apreciem că, în prezent, se impune deblocarea programului de transplant pulmonar şi reluarea legăturii cu AKH Viena, cea mai apropiată fizic clinică performantă, de România (întrucât trebuie luate în calcul şi criteriile de distanţă), cu o echipă de chirurgi toracici şi pneumologi de renume, cu o echipă de evaluare posttransplant cu experienţă vastă şi specializată în acest sens, cu un cost mai mic decât cel solicitat de către Spitalul Sfânta Maria şi unde se face cam un transplant de plămâni pe zi. Credem că între clinica austriacă şi Spitalul Sfânta Maria nu există comparaţii cât priveşte exigenţa programului de transplant pulmonar, spitalul românesc nealiniindu-se cerinţelor ce se impun".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce viermuiala de interese!

    In loc sa puna mana sa rezolve problemele, in folosul bolnavilor, ei se acuza, care pe care, in timp ce oamenii mor...

    Ti se face scarba si lehamite! 

    Am ajuns acolo ca in Romania ti-e frica sa te operezi si de apendicita ca nu stii cu ce bacterie pleci din spital. Sistemul este la pamant desi statul cheltuieste 6 miliarde de euro in fiecare an.

    imi place cum dna Gaby l-a somat pe dl ministru sa rezolve situatii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb