"Scania" respinge o ofertă de 12 miliarde de dolari primită de la MAN

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 septembrie 2006

Producătorul suedez de camioane "Scania" AB, al doilea din ţară, a respins, ieri, oferta de 9,6 miliarde de euro (12,1 miliarde de dolari) primită de la compania germană de profil MAN AG. "Consiliul de administraţie al < Scania > a decis, în unanimitate, să nu sprijine această propunere", au afirmat oficialii societăţii suedeze, subliniind că oferta primită este prea mică.

Prin preluarea "Scania", MAN urmărea să creeze cel mai mare constructor european de vehicule comerciale. MAN a oferit 0,151 acţiuni obişnuite noi plus 38,35 euro în numerar pentru fiecare titlu "Scania". Per total, oferta s-a ridicat la 48 de euro sau 442 de coroane suedeze pe acţiune. Partea de numerar din această ofertă urma să fie finanţată prin rezervele MAN, plus un credit.

Preţul propus de MAN include o primă de 39% pentru acţiunile "Scania" de clasă A, respectiv de 36% pentru cele de clasă B, peste cursul mediu înregistrat în ultimele trei luni de titlurile companiei suedeze.

"< Scania > şi MAN sunt două companii foarte profitabile, iar o astfel de tranzacţie se potriveşte extrem de bine industriei în care activează acestea", a declarat, după lansarea ofertei, directorul executiv al MAN, Hakan Samuelsson. Potrivit afirmaţiilor sale, noul grup ar fi un lider european şi un jucător global, cu creşteri semnificative pe pieţele existente şi pe cele noi.

Conducerea MAN vedea în noua entitate un rival pentru "DaimlerChrysler" AG şi "Volvo" AB, cei mai mari constructori europeni de tractoare. Anul trecut, MAN şi "Scania" au livrat, împreună, 76.469 de autobuze şi camioane de peste 16 tone în Europa de Vest, comparativ cu cele 56.900 de unităţi livrate de constructorul germano-american "DaimlerChrysler". În prezent, MAN este al treilea producător european de camioane, iar "Scania" - al şaselea.

Acţiunile "Scania" au crescut cu 48% în acest an, dând companiei o valoare de piaţă de 85,2 miliarde de coroane (11,7 miliarde de dolari).

Acţionarii importanţi ai "Scania" sunt "Volkswagen" AG Germania şi "Investor" AB Suedia. "Volkswagen", cel mai mare constructor auto european, deţine 18,7% din "Scania", respectiv 34% din drepturile de vot. Compania suedeză controlează 10,8% din capitalul "Scania" şi 19,3% din drepturile de vot. Conducerea "Investor" a declarat: "Am respins oferta pentru că ea nu reflectă valoarea reală şi potenţialul < Scania >".

Pe de altă parte, MAN a decis, ieri, să cumpere 5,7 milioane de acţiuni "Scania" de la compania franceză "Renault", adică 2,85% din capitalul societăţii sau 5,18% din drepturile de vot. "< Renault > a considerat întotdea-una acţiunile < Scania > o investiţie financiară la care poate renunţa oricând", a afirmat Nathalie Bourotte, purtător de cuvânt al companiei franceze.

Oficialii MAN vor ca, în următorii trei ani, să diminueze cu 500 de milioane de euro anual cheltuielile companiei. Integrarea activităţilor "Scania" în cele derulate de MAN ar costa 150 de milioane de euro, vreme de doi ani.

Dacă va lua naştere vreodată, entitatea rezultată în urma fuziunii celor două comnpanii, ar oferi în continuare pieţei mărcile MAN şi Scania. Vânzările totale ale societăţii ar însuma 18,5 miliarde de euro anual, iar profitul operaţional ar ajunge la 1,4 miliarde de euro, potrivit estimărilor conducerii MAN. Aceasta subliniază că, în situaţia în care va prelua "Scania", nu va fi închisă nicio fabrică a companiei germane, iar poziţiile de conducere ar fi împărţite între reprezentanţii celor două societăţi.

Analiştii sunt de părere că o asemenea tranzacţie între MAN şi "Scania" nu este lipsită de sens pentru industria auto, existând şanse să fie realizată. "Oferta a devenit, acum, una ostilă şi va genera, în mod cert, creşterea preţului propus, dar şi negocieri dificile", afirmă Salah Seddik, administrator de active la "Richelieu Finance" din Paris.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb