Scântei între Depozitarul Central şi BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2014

Scântei între Depozitarul Central şi BVB

Depozitarul a convocat acţionarii, la solicitarea Bursei

Target2-Securities şi sistemul IT - subiectele de discordie

CEO-ul BVB s-ar fi implicat în selecţia providerului IT de la Depozitar, adăugând pe listă un nume în plus

Cristian Agalopol: "Nu am sesizat o breşă de comunicare cu BVB"

Acţionarii Depozitarului Central se întrunesc, pe 27 martie, într-o Adunare Generală în care se anunţă scântei, convocată la solicitarea acţionarului majoritar, Bursa de Valori Bucureşti.

Depozitarul Central trebuie să prezinte, în AGA, un raport privind stadiul aderării la Proiectul TARGET2-Securities (n.r. T2S -serviciul unic paneuropean de decontare transfrontalieră), precum şi proiectele referitoare la dezvoltarea serviciilor de compensare-decontare şi registru. Acţionarii trebuie să se decidă asupra achiziţionării unui nou sistem IT şi să aleagă furnizorul acestui sistem, pe baza unor oferte prezentate.

Subiectele sunt sensibile, întrucât se pare că directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, are opinii diferite faţă de conducerea Depozitarului, reprezentată de preşedintele Cristian Agalopol şi directorul general Adriana Tănăsoiu, după cum susţin surse din piaţă.

Cristian Agalopol respinge, însă, zvonurile că ar exista neînţelegeri între cele două instituţii. Domnia sa ne-a spus: "Am căzut de acord cu BVB să convocăm această Adunare Generală, date fiind proiectele de importanţă strategică în derulare pentru care avem nevoie de rezoluţii. Nu am sesizat o breşă de comunicare, din punctul acesta de vedere. Există, ca în orice instituţii mature, opinii diferite, dar ele sunt constructive şi de natură să ajute piaţa".

În schimb, la finalul lunii trecute, Ludwik Sobolewski a lăsat de înţeles că are unele nemulţumiri legate de Depozitarul Central.

"Au existat nişte probleme în privinţa guvernanţei întregului grup, inclusiv Depozitarul Central, şi ar trebui să fie rezolvate", ne-a spus domnia sa, în cadrul unui interviu, de la finalul lunii februarie.

Un subiect fierbinte este noul sistem IT al Depozitarului, pentru care instituţia ar fi făcut deja o selecţie de oferte a providerilor. Se pare că reprezentanţii DC ar fi vrut să contracteze serviciile unui provider IT apropiat de London Stock Exchange. Pe ultima sută de metri însă, Ludwik Sobolewski ar fi cerut ca Depozitarul să solicite o ofertă şi providerului OMX-Nasdaq, susţin unele voci din piaţă. O altă variantă ar fi fost dezvoltarea unui sistem "in-house".

Întrebat dacă este adevărat că a sugerat ca un provider să fie inclus în procesul de selecţie, pe lista Depozitarului, Ludwik Sobolewski ne-a spus: "Acest proces (n.r. de selecţie) este destul de avansat, în acest moment, şi ar putea să nu fie optim să comentăm public asupra stadiului în care ne aflăm şi mai ales asupra participanţilor şi stakeholderilor la proces".

Amânarea migrării la T2S - posibilă lovitură de imagine pentru întreaga piaţă

O altă sursă a neînţelegerilor este momentul migrării la platforma T2S. În mai 2012, Depozitarul Central din Bucureşti a fost singura instituţie din Europa Centrală şi de Est care a semnat la Frankfurt, cu Banca Centrală Europeană (BCE) înţelegerea cadru pentru Target2-Securities (T2S), sistem aşteptat să intre în funcţiune la 1 ianuarie 2015.

Astfel DC dorea să fie în primul val de migrare la platforma T2S, însă, acum, Ludwik Sobolewski se pare că ar dori amânarea cât mai mult a acestui proces.

Ieri, CEO-ul BVB ne-a declarat: "Depozitarul Central se va alătura sistemului T2S, este unul dintre scopurile instituţiei. BVB susţine DC în încercarea ca acest proces să fie executat în mod rezonabil".

Unele voci susţin că amânarea migrării ar putea reprezenta o lovitură de imagine pentru piaţa noastră. Pe lângă faptul că nu ne-am ţine de cuvânt, acest lucru ar însemna să cerem permisiunea tuturor participanţilor la proiectul T2S pentru amânare.

O asemenea ruşine ar fi fără precedent, chiar şi pentru ţara noastră, iar în piaţă se vorbeşte că Guvernatorul BNR nu ar fi mulţumit deloc de situaţia creată.

Directorul general al BVB ne-a spus că se aşteaptă ca, după Adunarea Generală de la Depozitar, să fie concluzionate unele procese importante, de care depinde dezvoltarea pieţei de capital, şi ca acestea să fie continuate, după depăşirea unor pietre de hotar.

Consiliul Depozitarului Central mai trebuie să facă, în AGA, o informare referitoare la proiectele de dezvoltare a societăţii, în perioada februarie 2011- februarie 2014. BVB deţine 70% din Depozitarul Central.

Opinia Cititorului ( 63 )

  1. ce-i mai place sa traga sfori. poate ii aminteste cineva de lichiditatea mica si de povestea aia cu doi emitenti privati pe luna. Si sa elimine bariera aia cu comisioanele mari ale bvb, ca asta poate sa o faca repede, decat sa se ocupe de caprele vecinilor.

    1. eu credeam ca firmele de brokeraj trebuie sa aduca clienti care sa cumpere si sa vanda

      oare cu ce se ocupa cele aprape 50 de firme de brokerak, ce fac sutele de brokeri, daca lichiditatea de de doar 2-3 mil euro pe zi ? 

      BVB trebuie sa ofere cadru de tranzactionare, clientii ii aduc brokerii 

      la comisioane, BVB are doar 0.12 % la vanzare si 0.045% la cumparare, diferenta mare pana la 0.5% sau chiar 1% este incasata de brokeri

      nu cred ca vin clientii daca bvb mai scade cu 0.03% comisioanele, la brokeri nici nu se vor observa aceste scaderi, pentru ca grosul comisionului e la firmele de intemediere 

      Brokerii sunt pedepsiti pentru twisting. Ei trebuie sa faca bani pt clientii lor, nu lichiditate. Pentru cresterea lichiditatii brokerii au inventat bursele. Lichiditatea este jobul unei burse. Daca nu stii asta, atunci este o problema cu postacii pe care-i remunereaza bursele.

    Nu stiu cum D-zeu, insa toate aparitiile CEO-ului n-au nici o legatura cu dezvoltarea BVB. In principiu, am crezut ca cei care au facut efortul de a-l aduce la BVB, il vor sustine in fata Guvernului Romaniei pentru a lua deciziile cele mai importante privind incurajarea investitiilor autohtone si straine pe piata de capital. Despre asta nu aud nimic. Nici o intentie a guvernantilor. Nici o iesire in public a CEO-ului BVB care sa arate ca a initiat discutii de educare-reeducare a politicienilor/administratori privind masurile care ar duce la folosirea pietei de capital pentru dezvoltare economica. In schimb, observ ca CEO-ul a inceput sa se piarda in conflictele marunte si personale dintre micile grupari care conduc piata tehnica de capital. Usor usor, parca vad ca se "romanizeaza" si el si urmeaza o debarcare cu surle si trambite si cu concluzii care mai de care mai nationalist-sovine.

    Iar brokerii inca mai sunt pe-aici, si investitorii ar fi pe-aici, si banii ar fi pe-aici dar si pe-acolo, dar parca nimeni nu-i vrea investiti in economie. Si totusi s-a putut face asta, a fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar mai povesti... 

    Domnule Sobolewski, dvs personal ati intrerupt proiectul Depozitarului de aderare la T2S, pentru motivul de a nu avea noi o realizare care sa umbreasca activitatea dvs. in Romania, care este cel putin superficiala. Ne-ati facut praf imaginea, inclusiv a Bancii Nationale care incearca sa dreaga acum prostiile pe care le-ati provocat

    Un alt motiv al preferintei dvs. pentru amanarea aderarii depozitarului nostru in T2S in prima serie este ca vreti sa faceti chiar dumneavoastra toate cartile, sa controlati de unul singur totul, ca in Polonia 

    Inca un motiv pentru amanare a aderarii la T2S este ca vreti sa faceti aceasta achizitie in mare stil de deal, benefica numai dumneavoastra personal, cu cei cu care aveti relatii apropiate, OMX Nasdaq, despre care ne-ati spus in acest ziar acum vreo cateva saptamani ca i-ati ratat la Varsovia 

    Nu credem ca a introduce pe ultima suta de metri un furnizor preferat al dvs, intr-o licitatie internationala condusa la depozitar dupa toate regulile si ce se deruleaza de mai mult de un an, nu este nici corect pentru ca stiati preturile ofertantilor, nici benefic pentru noi, deoarece ati aruncat la gunoi munca si eforturile noastre de un an de zile 

    Nu stim ce calitati profesionale aveti dumneavoastra personal de a alege softul depozitarului. Aceasta e un lucru prea calificat sa-l faca un director de bursa, este un alt domeniu, cu alt fel de cerinte si specializari. Dna Tanasoiu este calificata in acest sens, si mai este membra chiar in echipa T2S la nivel european. Dvs sunteti membru in 7 consilii de administratie in Polonia, bun in general la toate, dar pentru noi, in mod particular, la nimic 

    In plus, se observa clar ca nu respectati independenta operationala a depozitarului, inducand riscuri la nivelul stabilitatii financiare a grupului BVB, imixtiuni in managementul riscului, in sistemul de decontare, trecand peste deciziile si atributiile mai multor consilii de administratie, obligate prin lege sa se ocupe de riscuri si decizii strategice 

    Credem ca trebuie sa va potoliti cu excesele de putere, cu orientarile concentrate pe dealuri/achizitii uriase pentru avantaje personale si va ocupati de bursa, de emitenti, de bariere, asta daca puteti 

    1. UAUUUU; ce opinie!!! senzationala!

      Interesanta opinie si bine fundamentata. Ba chiar oferind anumite informatii mai de interior si in foarte legatura cu subiectul articolului. Ma face sa ma gandesc ca si aici dam de politica internationala, sau ma rog, de interese de politica internationala. Dar cine l-a propus si sustinut pe dl.Sobolewski? Nu de alta, insa ma vazut ca toate comentariile privind problemele pietei de capital pot fi solutionate de catre ASF si Depozitarul Central, conform unui articol din ZF publicat in 13 februarie. Pai atunci sa-i dea bataie, atat ASF cat si Depozitarul Central. Dar la ASF "moare unul cate unul...", nici chiar institutia ca atare nu se simte prea bine, iar Depozitarul Central face niste mici greseli de pasivitate... cum a fost cea din cazul Harinvest, cand ar fi trebuit sa nu permita multe lucruri celor de-acolo, chiar si cu riscul unor procese ulterioare. Oricum, daca se tipa mai tare, nimeni n-ar fi reactionat negativ, dar atunci s-ar fi oprit sau micsorat pierderile investitorilor. In sfarsit, poate o atitudine mai agresiva s-ar impune acum, din partea tuturor, ca a venit valul si nu trebuie sa-l ratam prin pasivitate.

      depozitarul are importanta lui sistemica in domeniul financiar, de ce se baga Sobolewski in asa ceva? Ce treaba are el cu softuri de depozitar? A rezolvat cumva toate problemele in afara de asta? Dau emitentii pe afara si nu mai incap in softurile astora de la depozitar!? A adus Sobelewski asa de multi emitenti la usa depozitarului de nu mai incap si trebuie schimbata cutia cu ceea ce vrea el? Pe banii BVB-ului!? ai actionarilor BVB?! nu vi se pare ca incepem sa ne saturam de carnati polonezi expirati? Lasa domnule depozitarul sa lucreze!

      pentru ca e capabil si pentru ca reforma in grupul BVB nu mai poate astepta

      Sobolewski a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006-2013, când piaţa din Polonia a ajuns pe prima poziţie din Europa Centrală şi de Est.

      Între 1994 şi 2006, Sobolewski a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia. Sobolewski a fost decorat de două ori de către preşedinţii Poloniei cu una din cele mai înalte distincţii, acordată pentru meritele sale în dezvoltarea pieţei de capital din Polonia. 

      pentru ca au nevoie de expertiza lui, acolo se alege pe competenta si omul e foarte apreciat in Polonia

      la noi e diferit, se alege dupa alte criterii, din acest motiv nu avem un model de urmat, nu avem oameni care sa fie respectati pentru munca lor

      suntem obisnuiti sa distrugem si sa lovim in tot ce e valoare, sa-l punem la pamant  

      am inteles ca e foarte apreciat si de actrite sau de producatorii de film. parca de la asta i s-a tras la wse.oare polonia are vreun dna?

      si a plecat cu coada-ntre picioare, acuzat de coruptie!!! Si noi l-am luat de bun! Si aucm am inteles ca se duce dupa diverse sponsorizari..dar la noi se poate

    ...are dl. Sobolewski! In loc sa aduca societati noi pe Bursa (trei pe luna, din cate imi amintesc era in planul initial), in loc sa creasca lichiditatea sau sa lucreze cu ASF la reglementari care sa evite situatii gen Harinvest, pe el il macina furnizorul de soft! Ce sa intelegem din asta, ca vrea sa plece din Romania cum a plecat si de la Varsovia?:((

    1. doar nu crezi ca de asta nu mai poate el. pe el il intereseaza banutu'. greed is good

    Ce face acum LS este sa opreasca toate proiectele si singurele proiecte din piata de capital. Agalopol , Tanasoiu si CA ul Depozitarului Central au muncit mult pentru aceste proiecte. Este o rusine ceea ce se intampla. Cred ca Soboleski ar trebui sa ne spuna ce a facut el pentru BVB. E de 9 luni si nu s a schimbat nimic.

    1. Eu cred ca Sobo, doreste competenta si nu oameni pusi de fs si de pogps. Eu vad din interior seriozitate, dar nu se poate. Eu cred ca face bine ce face. Si legat de it, chair dormim sa stam tot pe loc cu trabantul? LS doreste competenta si oameni care cred in el. Si eu cred ca este momentum lui.

      Ai zice ca se pune de o religie pe acolo, daca doreste doar oameni care cred in el. Enoriasii ce zic?

      de asta avem in politica atatea tradari, nu exista incredere, de asta vedem parlamentari care se muta de la un partid la altul

      asa ca nu e rau ca polonezul vrea oameni de incredere langa el 

      Depozitarul a muncit sa fure pagubitii Harinvest, aflam vineri din decizia asf. Apoi cu totii la brutarie, la brutarie urgent

    cam multe critici

    Reforma trebuie sa vina si la Depozitar si de aici cred a e nemultumirea 

    e posibil ca si pe acolo sa fie multi oameni in plus 

    atata timp cat BVB are 70% din depozitar e normal sa decida 

    daca suntem cu bursa unde suntem, nu suntem din cauza polonezului, care e de 6 luni in Romania 

    suntem aici din cauza celor care au condus si care au fost in functii pana acum, iar daca vine cineva sa schimbe lucrurile arunca cu pietre dupa el 

    aici nu vorba de soft, e vorba de directia in care va merge BVB

    Nasdaq a devenit actionar la bursa din Turcia 

    1. Asa vedem si noi. Tu vezi bine. Dar este vorba si de soft. Si la noi si la ei se doreste ceva de calitate care sa Aduca numai beneficii brok. Cu ce Avem acum...ce sa faci? Se doarme tata acolo la Greu. Varza Viata lor personala, la fel si profes.

      ai dreptate. ce nu inteleg este de ce nu schimba mai intai lucrurile la bvb. de exemplu sa schimbe sistemul de tranzactionare, sa tripleze lichiditatea, sa aduca noi emitenti, sa atraga multi investitori. se pare ca nu este in stare, asa ca mai bine spune ca dc e prost, ca asf-ul are comisioane mari, ca mfp cere impozite, ca brokerii sunt lenesi, etc.

      asta e atitudine ? auzi, sa aduca Sobolewski lichiditate pentru brokeri

      dar sutele de brokeri ce fac zilnic ? ei se numesc brokeri atata timp cat nu reusesc sa aduca nici o companie sa se listeze pe bursa ? 

      adica, daca ai facut un curs de 3 zile esti broker ? Nu trebuie sa ai si ceva rezultate ca sa meriti aceasta titulatura ? 

      BVB nu poate aduce companii, nu e firma de brokeraj 

      deci, brokerii asteapta sa le aduca polonezul clienti  

      Doamne, ce departe suntem de normalitate!

      noi brokerii, asa cum suntem, ii platim lui salariul si bonusurile. si nu sunt deloc mici. iar daca brokerii mari ar decide sa faca deal-urile pe otc, asa cum ar fi normal, ia fa tu calculele si vezi cam pe unde ar fi veniturile bvb.

      ai dreptate, brikerii genereaza venituri pentru bursa, dar oare nu trebuie sa fie parte la acest efort de atragere a investitorilor ? de ce se spune ca LS sau nu stiu cine nu face, de parca ar putea sa faca singur

      fara ajutorul brokerilor nu poate 

    Bravo Depozitarului Central care are puterea sa si asume o strategie. Care este strategia BVB, unde o putem vedea si noi?....daca exista.....

    1. lichiditatea nu se tripleaza batand din palme, iar la BVB se munceste si s-a construit un program de dezvoltare

      pe partea de educatie a populatiei se lucreaza mult, deasemenea pe relatia cu institutiile se pune mare accent 

      sunt lucruri care nu s-au mai facut 

      Sobolewski a participat la multe intalniri cu investitori straini in 6 luni, a fost prezent in media foarte mult, a deschis dialogul cu micii investitori, a fost prezent la forumuri si dezbateri in tara si in strainatate, a promovat BVB 

      in Polonia a durat transformarea 10 ani

      voi vreti ca in Romania sa dureze 6 luni ? 

      sigur ca nu se tripleaza lichiditatea in 6 luni. problema este ca scade si scade masiv. iar bvb a facut mai nou o pasiune pentru dc si nici nu-i pasa ca volumele sunt mici si ca nici macar hidroelectrica nu se va mai lista anul asta

    E al treilea CEO consecutiv de care nu suntem multumiti. Ceva e in neregula. E simplu sa mutam toata responsabilitatea pe un om, distragand atentia de la un sistem care functioneaza gresit. Cand functioneaza. Sau poate asteptarile noastre sunt cu totul nefondate. Vrem mereu sa faca altcineva lucrurile, dar sa luam noi banii. Sunt inca prea multe stereotipuri nedemontate.

    In cazul de fata BVB e actionarul principal al DC, prin urmare are toate drepturile legale sa intervina in activitatea DC. Insa trebuie schimbata fundamental guvernarea corporativa a DC, pentru a nu mai permite angajarea acesteia din urma in proiecte gen TTS bazata pe forma fara substanta (a se citi si fara buget multianual angajat, precum si fara calcul de beneficii, altele decat cele iluzorii de imagine). 

    se scria aici ca de ce se amesteca Sobo la Depozitarul central, ca si cand nu s-ar pricepe

    pai luati din CV -ul lui 

    Între 1994 şi 2006, Sobolewski a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia. Sobolewski a fost decorat de două ori de către preşedinţii Poloniei cu una din cele mai înalte distincţii, acordată pentru meritele sale în dezvoltarea pieţei de capital din Polonia.  

    Cred ca are ceva experienta si poate sa se implice si la Depozitarul din Romania, mai ales ca depozitarul este al BVB 

    1. Postacilor de la BVB, prin mesajele de la 8 si 9 va contraziceti putin. Ba spuneti ca "saracu'" nu are cum sa fie singurul responsabil, ba ca e cel mai priceput superdecorat. In plus, primeste atat sprijin moral din partea tuturor celor care se uita la el cu gura cascata si se mira cat e de priceput , cat si recompense financiare la un nuvel ridicat si pentru o tara mult mai dezvoltata si bogata decat e Romania. Deci, in afara de a-si repara imaginea putin deteriorata cu care a plecat de unde a venit. ce anume il opreste sa mai faca altceva concret si realmente util si vizibil in prezentul apropiat pentru compania care ii ofera tot?!

      am observat si eu ca unele postari sunt cu dedicatie, deci platite. dar cred ca postacii sunt din afara bvb, pt ca prea suna a propaganda. cunosc cateva persoane din bvb si nu mi s-au parut atat de incompetente si exaltate

      Un cazul in care nu stii, dl. Sobolewski a venit in Romania sa conduca si managerieze BVB, nu DC. Tot respectul pentru experienta lui, insa ar trebui sa faca intai treaba pentru care a fost angajat, dupa care sa reverse asupra noastra, a prostilor de romani, tot know how ul lui vast si polonez. Prioritizare, si eficienta, ce zici de asta?

      problemele BVB sunt descrise in cele 8 bariere, doar ca el nu poate sa modifice legi, nu este parlamentar sau ministru

      are nevoie de ajutorul institututiilor

      ghinionul e ca in aceeasta perioada PNL a iesit de la guvernare si institutiile au avut alte prioritati 

      Cu siguranta ca in astea 2 saptamani de cand a iesit PNL de la guvernare s-ar fi intamplat tot ce se asteapta de cand a venit sa se intample! Rusine PNL!

      Dl Sobolewski, le-ati marit lefurile astora din BVB, ca prea va apara scriind de zor aici.

      Trebuie sa mai stati si pe la serviciu, mai ocupati-va si de job, ca de aceea va platim, sa munciti pentru noi. Si sa nu incercati sa ne mai mintiti si in nici un caz sa ne furati, sa ne inselati in AGA cu prostii de propuneri, ca nu se poate.

      Nu depozitarul central este alienat, ci dvs dle Sobolewski alienati tot grupul BVB. 

      Si eu cunos persoane de acolo poate mai bine decat tine si, din pacate,adevarul uneori doare.

      asta-i culmea! sa-i dam atunci dreptul sa modifice legile si sa oblige pnl-ul sa revina la guvernare. sigur politicienii astia n-au auzit de masculul alfa. Sobo are dreptul sa scada comisionele bvb (una dintre bariere) dar nu o face. i-o fi foame

      Ma faci sa fad. Cine a facut prostia aia? ai vezi, vezi la o banca privata Asa ceva ? Numai Amanta sau moldoveanca din chisinau puteau concepe o Asa prostie. Rasul Lumi a fost in bnr, dupa.

    Cititi ce spune directorul Bursei in acest ziar in 18 decembrie 2013: Ludwik Sobolewski a relatat, ieri, că .... Eu (adica Sobolewski) şi Adriana Tănăsoiu, CEO-ul Depozitarului Central, am decis ca, pentru prima dată în istorie, să întârziem decontarea. Unele tranzacţii au fost excluse de la decontare. A fost poziţia mea să nu mai folosim Fondul de Garantare pentru aceşti intermediari. Noi i-am suspendat imediat, însă ei mai aveau în derulare tranzacţii, cu decontare în T+3. Am considerat că exista un risc substanţial să nu recuperăm banii din Fond. Am avut dubii şi eu, şi Adriana Tănăsoiu. Nu am fost confortabili cu decizia....

    Pai de cand e treaba dvs dle director de bursa sa va amestecati in deciziile pe risc management ale depozitarului? Adica in boala de putere nu va mai stiti nici limitele? Noi stiam ca sunteti jurist. 

    Adica chiar sa decideti dvs despre ce se deconteaza si ce nu. Adica sa decideti dvs daca utilizam azi fondul de garantare sau, mai bine maine dimineata?! Adica sa aveti pozitie pe o problema de care legal nu raspundeti, si nici macar nu aveti vreo atributie. Dvs ati auzit de independenta operationala si mai ales in ceea ce priveste administrarea riscului? Nu aveati acest drept sa interveniti, peste procedurile clare ale noastre! ati abuzat de functie! Ati trecut peste consiliul depozitarului cu atributii legale in aceasta zona! ASF oare stie asta? Clientii si actionarii de la Harinvest stiu ca de aici li se trage disparitia actiunilor lor? Mai stie cineva ca in stilul rusesc in care lucrati, pentru dvs nu exista reguli? De fapt nu lucrati, doar uneltiti. 

    Si pentru faradelegile dumneavostra, dle director, vom plati noi azi, poate ca vom lua sanctiuni de la ASF ca nu am respectat proceduri.

    Acum abuzati din nou, impunandu-va pana si furnizorii, poate pana si preturile de achizitii, termenii contractelor, peste o entitate reglementata cu care trebuie sa colaborati conform celor mai bune practici din Europa, nu s-o subjugati intereselor Dvs personale pecuniare si legate de foamea de putere. 

    1. au trecut aproape 20 de ani de la infiintarea bursei si am ajuns sa avem rulaje de sub 10 milioane euro pe zi

      acum a venit cineva care incearca altceva, o schimbare de strategie care se aplica la tot grulul BVB, din care face parte si Depozitarul

      vom vedea dupa 2-3 ani daca se vad rezultatele 

    MAKE, daca mai esti independent (eu asa sper) scrie pe aceasta tema. Din cearta asta reies o gramada de idei, acompaniate cu fapte. Ai material bun aici. Daca nici tu cu maiestria ta nu le intelegi bine, atunci cine?! Si poate iei o opinie de la Dl. Lucian Anghel.

    1. Ai rabdare si vei vedea ce nu ai vazut pana acum. Dar pana atunci accepta schimbarea. Afara cu oamenii pusi de faraon si securisti.

    Este singura solutie viabila ptr.piata. Este timpul schimbarii. Daca altfel nu se poate. El a demonstrat ca poate. Iar concurenta clar nu are. Deci dragi actionari, ia faceti voi propuneri.

    1. Sobolewski a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006-2013, când piaţa din Polonia a ajuns pe prima poziţie din Europa Centrală şi de Est.

      Între 1994 şi 2006, Sobolewski a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia. Sobolewski a fost decorat de două ori de către preşedinţii Poloniei cu una din cele mai înalte distincţii, acordată pentru meritele sale în dezvoltarea pieţei de capital din Polonia.  

      nu vad de ce se opune lumea ca el sa intervina si sa schimbe lucrurile in bine, inclusiv la Depozitar

      nu stiu de la noi sa fie cineva mai competent ca Sobolewski, daca era, se vedeau rezultatele pana acum 

      am scris si mai sus intr-o alta postare

      reforma si transformarile bursei din Polonia au durat 10 ani

      noi vrem in 6 luni ?  

      ca acum incep si eu sa inteleg ce l-a apucat pe dl. sobolewski cu dc. mai vrea un ca, pt ca e competent, expert... si ce mai scria mai sus adulatoarea lui ca e

      Da. asta vrea. Si merita sa fie si in CA al BVB. Adevarul e ca nu are concurenta. In Polonia a lucrat la companii cu capital de stat, acum ca e la privat va fi si mai si!

      O fi vrand, dar nu se poate (vezi normele si regulamentele), nu poate sa fie in structurile de conducere ale ambelor institutii. Asa ca degeaba vrea, sau merita, cum afirmi tu...

      Si de unde stii ca nu a facut deja lobby ca sa se modifice aceste norme? La BVB va fi sistem dualist, iar ASF va elimina restrictiile. O sa vezi. Asta isi doreste.

    ..... lipseste MOBILU`, respectiv ca: 

    BVB-ul: 

    1) n-are CLIENTI; 

    2) pentru ca n-are PRODUSE VANDABILE;

    3) ci - la fel ca-n coumniZm - produce PE STOC ! 

    1) la ce rahat sa INVESTESTI in softu` - EXTINS - al pietii ? 

    2) daca pi ..... ata: nici LARGITA n-are mai multi clienti ???? 

    ... precum produsele derivate - HIBRIDE - si structurate: 

    n-au crescut nimic ! 

    Sau ba da, ceva au crescut totusi, si anume: 

    1) a crescut REVOLTA INVESTITORILOR; 

    2) impotriva pietii bursiere - simulacru - pervertite in CAZINOU-JOC DE NOROC ! 

    .... bursiera nu merge nici trasa, nici impinsa, ci vinovatii sunt: 

    1) in primul rand CNVM-ul = ASF-ul, prin faptul ca A CONCEPUT pervertirea pietei bursiere si/sau A INVESTITIILOR, in CAZINOU = JOC DE NOROC; 

    2) si in al doilea rand STATUL ROMAN prin Guvernul si Parlamentul Romaniei care: 

    NU VREA PRIVATIZARE DE MASE = IN MASA, ci vrea doar: 

    SLUGIAREALA-SCLAVIE IN MASA = DE MASE ! 

    .... un APENDICE - un testicol - al BNR ! 

    1. ......... a promovat AGRESIV in_stabilitatea si APETITUL FATA DE RISC drept: 

      "stimuli" pentru COMPETITIVITATE ! 

    ... nistrate Privat 

    - adica falimentul prea_labil al acestora si preluarea lor de catre Fondul de Pensii de Stat-Public - 

    inca de atunci de cand a conceput pervertirea-slutirea-mutilarea pietei bursiere-secundare de capital: 

    1) respectiv inlocuirea-substituirea INVESTITORILOR; 

    2) cu GAMBLERII din cazinouri-de la jocurile de noroc.  

    .... atunci lasati-ma pe mine  

    - gratuit-benevol-fara plata - 

    ca sa: 

    VA FAC EU ECHIPA CARE VA RE_LANSA  

    - cu BOOM = baloane si bule - 

    activitatea la BVB Romania ! 

    1. Ia sa te vedem la treaba. Sper insa ca pe lista ta nu sunt amante, machidoni si moldovence din chisinau.

      .... 1) ca sa re_dea pietei bursiere ROLUL PRIM_ORDIAL si anume acela de: 

      PIATA A INVESTITIILOR: 

      1.1) nu doar SECUNDARE; 

      1.2) ci si de START-UP, 

      2) si s-o separe pana la distinctia-extinctia totala: 

      A CAZINOULUI SIBEX = FUTURES & OPTIONS, adica a: 

      PARIURILOR pe evolutia CONTRA_FACUTA-MASLUITA a Pietei Investitiilor-Bursiere. 

      .... 

      1) nu se tem de cresterea infinita = in_epuizabila; 

      2) si pe care: oricine ar fi prost (mai ales daca mai e si vreo autoritate) daca l-ar roade pizma = invidia. 

      Deci, dumneata, dle. Stoian, iti doresti pozitia lui Soboleswki, asta spui? Spui ca te-ai descurca mult mai bine, nu?

    Se vede lejer ca sunt mesaje care iau apararea lui Sobolewski si ca acele persoane sunt puse sa o faca. Stim cu totii realitatea, ca el a fost aruncat de la bursa din Varsovia si a fost luat la bvb ...tipic.. ce unii arunca, cei cu cap, noi luam de bun si cu siguranta ii mai dam si un mega pachet salarial..ca asa e pe la noi. Nu se vede sa fi facut nimic bun de cand este la bvb, in afara sa dea afara oameni (ceea ce nu se face, mai ales ca nu ai cum sa dai afara pe cineva o data ce tu abia ai ajuns la conducere si nu stii cum merge acea societate si ce face fiecare angajat. Plus ca nu este normal sa aduci la conducerea unei burse o persoana care nu este din acea tara, nu stie cum merge acea institutie, cum merg lucruurile in acea tara, nu se stie limba..etc. Se vede ca el vorbeste in limba engleza si cu siguranta si documentele le cere in lb engleza. ceea ce nu e normal, suntem in Romania, unde limba nationala este lb Romana nu engleza), sa pape banii bursei...si tot asa. Noi suntem gunoiul altora! si el bine mersi va pleca cand i se va termina mandatul, va pleca cu tone de bani din tara noastra, iar bvb se va duce pe apa sambetei. ''minunat''

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb