SCENARIUL LUI GELU DIACONU, DACĂ NU REDUCEM CHELTUIELILE BUGETARE:  "Vom avea o criză a finanţelor publice la limita incapacităţii de plată"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 aprilie 2020

Gelu Diaconu

Gelu Diaconu

Deficit bugetar de 1,67% din PIB, la trei luni

Deficitul bugetar pe care l-am înregistrat în primul trimestru se ridică la 18,06 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB, conform execuţiei publicate de Ministerul Finanţelor.

Documentul ministerului de resort arată: "Creşterea deficitul bugetar aferent primului trimestru al anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut este explicată în principal de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în luna martie ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgenţă (7,7 miliarde lei) şi de restituirile suplimentare de TVAde 3,17 miliarde lei pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat. De asemenea, pe partea de cheltuieli, creşterea cheltuielilor de investiţii cu aproximativ 1 miliard de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi avansurile ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnic în sumă de aproximativ 1 miliard de lei au contribuit la majorarea deficitului".

Gelu Diaconu, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), remarcă prezentarea corectă, suficient de detaliată a evoluţiei indicatorilor bugetari: "De asemenea, creşterea sumei de TVA rambursată arată că oficialii MFP au înţeles ca această sumă este cuvenită legal mediului economic şi nu pentru a fi folosită la «coafarea» deficitului".

Semnalul este unul aproape dramatic: dinamica cheltuielilor bugetare, pe toate componentele, este accelerat crescătoare, în timp ce veniturile înregistrează scăderi catastrofale în luna martie, apreciază specialistul, adăugând că, acest lucru în condiţiile în care perioada raportată acoperă doar două săptămâni din situaţia de urgenţă.

"Dacă guvernanţii vor fi doar preocupaţi de statistica victimelor coronavirusului şi nu vor lua măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, aşteptaţi-vă la scenariul cel mai rău: o criză a finanţelor publice la limita incapaciăţtii de plată. Pentru că deficitului bugetar va fi finanţabil la costuri uriaşe (în absenţa FMI), atât timp cât costul salariilor şi pensiilor va consuma în integralitatea lor veniturile fiscale", ne-a transmis Gelu Diaconu.

Veniturile bugetului general consolidat - 72,23 miliarde lei

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 72,23 miliarde lei, în primele trei luni ale anului în curs, în scădere cu 3,3% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, reflectând în principal contracţia încasărilor bugetare în luna martie (-25,1% an/an) ca urmare a facilităţilor fiscale acordate pentru susţinerea economiei în contextul instituirii stării de urgenţă. Astfel, dacă valoarea totală a obligaţiilor fiscale declarate către ANAF în luna martie 2020 a fost de 24,63 miliarde lei, în creştere cu 8,5% faţă de sumele declarate în perioada similară din anul 2019, veniturile nete colectate au fost de 16,95 miliarde lei, conform MFP.

Încasările din impozitul pe venit au înregistrat 6 miliarde lei, în primul trimestru al anului curent, cu 8,5% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut.

Contribuţiile de asigurări au înregistrat 27,31 miliarde lei, în primele treri luni, cu 2% peste nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut.

Încasările din impozitul pe profit au însumat 2,86 miliarde lei, în scădere cu 32,0%, iar cele din TVA - 12,29 miliarde lei, în scădere cu 19,4%, în principal ca urmare a diminuării semnificative a încasărilor nete în luna martie (-82,5%).

Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 90,3 miliarde lei

Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 90,3 miliarde lei, în intervalul ianuarie-martie (8,3% din PIB), cu 12,7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creştere cu 0,8 puncte procentuale, de la 7,6% din PIB 2019 la 8,3% din PIB în 2020.

Cheltuielile de personal s-au cifrat la 26,22 miliarde lei, în creştere cu 9,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, reflectându-se majorările salariale, îndemnizaţia de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât şi majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 12,19 miliarde lei, în creştere cu 17,4% faţă de anul precedent, maio arată execuţia bugetară. Documentul precizează: "În cadrul bugetului general consolidat, majorările faţă de medie se înregistrează la nivelul administraţiei locale şi al instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii, majorări determinate în special de plăţi suplimentare realizate pentru prevenirea şi combaterea pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2".

Printre altele, cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 32,77 miliarde lei, în creştere cu 17% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 5,85 mld lei, cu 20,4% mai mult decât aceeaşi perioadă a anului precedent. În cadrul bugetului general consolidat, majorările apar la bugetul de stat şi la bugetele locale atât din fonduri naţionale, cât şi aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, în luna martie, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 154,7 milioane lei pentruachiziţionarea de produse - stocuri de urgenţă medicală, inclusiv scannere termicepentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. un cretin care a distrus vama,a numit in functii de conducere cotizante pnl vezi tulcea,constanta ,etc

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb