Scheme de finanţare pentru "Termoelectrica"

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 iulie 2007

"Termoelectrica" şi societăţile desprinse din ea au un rol crucial pentru sistemul energetic naţional în această perioadă caniculară. Dar nu este suficient ca gazele şi cărbunii să fie asiguraţi pentru producţie. "Termoelectrica" şi fos­tele sale filiale trebuie să aibă şi suficiente resurse financiare pentru combustibil. Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a declarat ieri că OPCOM (operatorul bursei de energie) şi ANRE (reglementatorul pieţei de energie) vor întocmi schema financiară necesară astfel încât plăţile pentru producţia termo să se facă rapid.

Surse din cadrul OPCOM susţin că schema constă, de fapt, în urgentarea plăţilor pentru tranzacţiile de pe Piaţa de Echilibrare şi Piaţa Dezechilibrelor. În prezent, dacă "Termoelectrica" porneşte anumite capacităţi la Comanda Dispecerului Energetic Naţional, poate încasa banii de la societatea care nu şi-a îndeplinit planul de producţie abia după două luni. Ori societatea trebuie să achite combustibilul în avans. Aceleaşi surse din cadrul OPCOM ne-au spus că sistemul agreat cu Ministerul Economiei şi Finanţelor este decontarea preliminară la 20 de zile după rezolvarea dezechilibrului şi apoi regularizarea la circa 60 de zile.

Orice nerespectare a planului de producţie (în plus sau în minus faţă de consumul efectiv) atrage un dezechilibru de sistem şi penalizarea societăţii. Aşa cum este configurat sis­temul energetic naţional, unităţile termo sunt cele care asigură echilibrul între consum şi producţie, mai ales în această perioadă caniculară, când "Termoelectrica" suplineşte cu 4-500 MW ceea ce ar fi trebuit să producă "Hidroelectrica".

În plus, vor fi alocaţi bani din bugetul de stat pentru plata combustibilului necesar unităţilor termo aflate în administrarea consiliilor locale, a mai spus ieri ministrul Vosganian. Este vorba despre cărbuni şi gaze naturale.

Surse din Ministerul Economiei şi Finanţelor susţin că "Termoelectrica" înregistrează profit din exploatare şi că are tot dreptul să-i fie şterse datoriile istorice, mai ales că ele provin din tot sistemul energetic. Aceleaşi surse oficiale susţin că situaţia actuală dovedeşte că producătorii trebuie să aibă surse diversificate şi nu să se bazeze pe un singur tip de combustibil. Astfel, devine viabilă fuziunea dintre "Hidroelectrica" şi "Termoelectrica". Nu s-ar mai transfera pierderile de la un producător la altul şi s-ar diminua costurile aferente dez­echilibrelor, susţin sursele citate.

Adrian Diaconu, directorul comercial al "Termoelectrica", ne-a declarat că, în prezent, funcţionează grupul de la Doiceşti pe bază de lignit şi grupurile 7 şi 8 Borzeşti pe bază de gaze. Domnia sa ne-a spus că grupul 8 Borzeşti nu poate funcţiona la capacitate maximă pentru că apa de răcire este prea caldă.

În cazul opririi reactorului de la Cernavodă, trebuie dislocate capacităţi termo de circa 700 MW. Astfel, circa 400 MW pot fi asiguraţi de "Termoelectrica", încă 2-300 de "Electrocentrale Bucureşti" şi alte centrale de sistem. Domnul Diaconu apreciază că măsura propusă de OPCOM ar ajuta cash-flow-ul societăţii mai ales că tot timpul au fost probleme la încasarea banilor pentru energia livrată.

La rândul său, Irina Duică, director comercial în cadrul "Electrocentrale Bucureşti", ne-a declarat că societatea are în funcţiune, în momentul de faţă, zece grupuri (două la CET Grozăveşti, două la CET Progresu, două la CET Sud şi patru la Mureş). Puterea instalată aflată în funcţiune este între 750 şi 900 MW (în funcţie de comenzile Dispecerului Energetic Naţional). În cazul în care Unitatea 1 Cernavodă nu mai poate funcţiona, "Electrocentrale Bucureşti" este pregătită să mai pună în funcţiune încă patru grupuri de 300 MW (CET Sud aflată în prezent în reparaţii care pot fi încheiate în curând şi Mureş, unde "Transelectrica" poate urgenta investiţiile la staţia din zonă).

Şi doamna Duică susţine că sistemul paote face cererii de energie în eventuala lipsă a producţiei hidro şi nucleare. "Electrocentrale Bucureşti" are, de asemenea, nevoie de urgentarea plăţilor pentru electricitatea livrată pentru achiziţia de combustibil. În plus, se vor lua şi măsuri pentru ca regiile de distribuţie a agentului termic să-şi mai achite din datoriile către producătorul bucureştean.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb