Schimb de fumigene între partenerii sociali

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 7 octombrie 2008

Preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR) 1903, Ioan Cezac Coraci, a anunţat, ieri, că patronatele ar putea întrerupe negocierile contractului colectiv de muncă la nivel naţional cu sindicaliştii, dacă aceştia nu încetează protestele din stradă.

Anunţul a fost făcut în cadrul unui eveniment istoric pentru mişcarea patronală din ţara noastră, în care UGIR 1903, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) au semnat acordul de înfiinţare a organismului patronal "Business România" - organism unic de reprezentare patronală pe plan intern şi extern.

"Sindicatele ar trebui să revină la masa negocierilor, la dialog, pentru că dorim să discutăm problema contractului colectiv de muncă la nivel naţional", a spus Coraci.

Preşedintele UGIR 1903 a mai precizat că "Guvernul încalcă legislaţia naţională şi comunitară", prin faptul că face creşteri salariale, generând astfel concurenţă neloială mediului privat.

La rândul său, Mihai Manoliu, secretarul general al ACPR, a precizat că, în ţara noastră, "este obligatoriu contractul colectiv de muncă la nivel de întreprindere", dar în ceea ce priveşte cel la nivel naţional, "este necesară o discuţie cu sindicatele pentru a vedea dacă România are nevoie de aşa ceva sau nu".

Manoliu a mai precizat că "patronatele se disociază faţă de şantajul sindicatelor şi faţă de practicile promovate de acestea, de forţarea a mâinii Guvernului", în problemele ce ţin de contractul de muncă la nivel naţional.

De aceeaşi părere este şi Ovidiu Nicolaescu, preşedintele CNIPMMR, care a declarat că "va trebui să acţionăm într-o manieră coerentă în acest sens", întrucât, în România, se găsesc 26 de firme la 1.000 de locuitori, în timp ce media UE este de 64.

Prezent la eveniment, Minel Ivaşcu, secretarul general al Blocului Naţional Sindical a salutat iniţiativa de unificarea a mişcării patronale, dar a criticat decizia Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR), membră a ACPR, de a arunca "fumigene" în public, susţinând afirmaţiile liderului PD-L, Adriean Videanu, de eliminare a contracului colectiv la nivel naţional, în detrimentul unui dialog social.

Ivaşcu a admis că este necesară reluarea discuţiilor dintre partenerii sociali pe problema contracului colectiv de muncă.

"La presiunile salariaţilor şi la evoluţia cursului de schimb trebuie să fim monoliţi şi să apărăm interesele celor pe care îi reprezentăm", a declarat Marius Oprea, preşedintele executiv al UGIR 1903, justificând şi din această perspectivă necesitatea coagulării mişcării patronale din ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb