Schimbare de paradigmă în Marea Neagră

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 10 septembrie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

O schimbare dramatică. Istorică şi geostrategică totodată. Pentru moment, marea mutare se preconizează. Ea este generată de un eşec - cred eu, planificat - al Turciei şi totodată de un succes de mari proporţii, tot planificat.

Turcia s-a erijat în cel mai important negociator legat de transportul grâului ucrainean pe Marea Neagră. Avea în acest sens toate premisele. În primul rând, reuşise să realizeze primul acord vizând libertatea traficului de cereale. Ceea ce i-a dat lui Erdogan credibilitate pentru a negocia cu Vladimir Putin un al doilea acord, după ce Rusia s-a retras. Noile negocieri însă au eşuat. Vladimir Putin a solicitat ca o condiţie prealabilă, în mod corect, ca nici comerţul cu cereale al Federaţiei Ruse să nu mai fie lovit de restricţii şi de sancţiuni. Condiţie cu care comunitatea pro Ucraina nu a fost de acord. Iar în al doilea rând, a solicitat reintroducerea Federaţiei Ruse în sistemul de plăţi Swift. Scoaterea ei din acest sistem a reprezentat însă cea mai importantă sancţiune aplicată Federaţiei Ruse, după agresiunea împotriva Ucrainei. O pretenţie de neacceptat. Dar era previzibil că se va întâmpla aşa ceva. În aceste condiţii, putem afirma, fără să greşim, că Turcia a jucat de fapt o pantomimă. La acest capitol s-a prefăcut doar că negociază şi a făcut acest lucru pentru a arunca praf în ochii celorlalte state NATO. De fapt, obiectivul real al lui Erdogan era altul.

Recep Erdogan, în cea de-a doua parte a tratativelor cu Vladimir Putin, a dat o uriaşă lovitură în favoarea Turciei. Care, automat, este o contra lovitură aplicată statelor UE şi Statelor Unite. El a obţinut de la Federaţia Rusă toate garanţiile necesare că în curând, aşa cum ambii lideri au declarat, Turcia va deveni un important hub mondial în materie de energie. Gaze naturale, petrol şi energie electrică. Toate realizate în parteneriat cu Federaţia Rusă. Prin urmare, Turcia urmează să primească cantităţi uriaşe de petrol şi gaze, să construiască uriaşe magistrale de transport şi să finalizeze cu ajutorul Federaţiei Ruse instalarea pe teritoriul ei a unor uriaşe centrale atomice. Ce înseamnă asta? Că toate cantităţile de petrol şi gaze supuse embargoului vor fi livrate de către Federaţia Rusă Turciei. Iar Turcia, nesupusă niciunui embargo, va putea la rândul ei să-l exporte în statele europene. Germania va putea fi alimentată indirect cu gaz rusesc. Şi cu petrol rusesc. Penteru Ankara, asta va reprezenta o uriaşă mişcare strategică şi o lovitură financiară la fel de uriaşă. Pentru Federaţia Rusă va fi de asemenea o lovitură strategică financiară. Iar pierderea o vor suporta, în primul rând, Statele Unite. Va fi o pierdere masivă în plan comercial, pentru că, între timp, la un preţ mai mare, Statele Unite au pus la punct o reţea de aprovizionare a Germaniei şi alte state europene cu gaz lichefiat. Va fi o pierde politică pentru că Germania, decuplată de Federaţia Rusă, ca de altfel şi Ungaria şi alte state europene, va fi recuplată indirect prin intermediul Turciei. Mai mult decât atât, va fi chiar creată o dependenţă a acestora faţă de puterea lui Erdogan.

Reacţia Statelor Unite a fost promptă şi s-a manifestat chiar prin declaraţiile lui Blinken la summitul celor trei mări. Acesta a anunţat, nici mai mult nici mai puţin, decizia Statelor Unite de a transforma România în cel mai important hub energetic regional. Adică european. Cu alte cuvinte, o alternativă la petrolul şi gazele ruseşti livrate prin Turcia. Este un proiect îndrăzneţ dar în mare măsură suprarealist. Însă reacţia în plan geostrategic poate surveni în ceea ce priveşte schimbarea fundamentală a paradigmei de la Marea Neagră. În ce fel?

Prin mişcarea făcută, Turcia se derobează implicit de privilegiile şi de obligaţiile pe care şi le-a asumat la Marea Neagră prin pactul de la Montreux. Ea nu mai este de facto garantul securităţii comerciale şi militare în Marea Neagră. Pactul de la Montreux nu mai valorează nici cât o ceapă degerată, atâta timp cât în Marea Neagră Federaţia Rusă a declanşat un adevărat război, iar principalul garant, Turcia, nu reacţionează. În consecinţă, nu este deloc exclus ca acordul de la Montreux, caduc fiind, să fie pur şi simplu anulat. Primul semnal în acest sens l-a dat Marea Britanie, care a fost unul dintre garanţii cei mai importanţi ai pactului de la Montreux. Marea Britanie a anunţat că, de acum încolo, va supraveghea îndeaproape toate operaţiunile militare desfăşurate în Marea Neagră. Ceea ce înseamnă că este la un pas de a interveni activ cu flota militară, nemai acceptând sub nicio formă interdicţiile impuse de Turcia. Marea Britanie va da tonul iar Statele Unite vor escalada. Este posibil ca, în curând, Marea Neagră să devină un uriaş teren de luptă NATO. Turcia va câştiga dintr-un punct de vedere, dar îşi va pierde mult din postura ei de stat NATO şi de candidat UE. Iar Federaţia Rusă va putea fi prinsă cu chiloţii în vine. În mod indirect, pentru Ucraina aceste mutări pe tabla de şah geopolitic pot reprezenta o garanţie a succesului. În plan regional, România se poate alege cu mari avantaje de pe urma acestor confruntări. Şi, în principiu, cu garanţii suplimentare de securitate la Marea Neagră.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Interesant art , cu , care sint si eu de aceiasi parere , doar la final ma indoiesc ca uk se va implica , va supraveghea si va face si va drege , doar daca nu confunda Marea Neagra cu insulitele Faulkland. deasemeni nu cred ca rusii vor fi cu chilotii in vine , intrucat Putin de abia asteapta ca englejii sa calce pe bec si sa le aplice ” constitutia ”.

    1. Să le aplice mai multe cereri de azil politic. :

      Aberatii!

      Deocamdata Turcia nu a vandut nimic Europei ca sa putem spune ca a dat vreo lovitura cuiva, insa din tot acest joc dulicitar al Turciei, castiga Romania si ar putea castiga infinit mai mult daca ajunge sa fie condusa de oameni inteligenti si capabili si nu de prostalai.

      Domnul ne-a tot dat si ne da in continuare, dar degeaba daca nu ne da si conducatori capabili. 

      sa ne anunti si pe noi cand castiga Romania , apropos , cand a castigat ceva Romania din asemenea jocuri ?

    Sigur ne vom alege cu o noua sepcuta.Ne este suficient.Lasam pe altii sa se bucure de cele lumesti.

    Atlas Shrugged

    s c c r e t 

    1. Atlas Shrugged este un roman despre povestea unui magnat al oțelului persecutat de săraci. Da serios :))) Cineva s-a gândit la această premisă și a pus-o pe hârtie.

      Un DELIR neoliberal în care Burghezia este prezentată ca o pătură socială productivă în timp ce Proletariatul ca niște opresori ai sărmanilor deținători de capital. Adică exact opusul realității pe care o poate vedea orice om aflat în deplinătatea facultăților mentale.  

      nu ai citit cartea!

      Este un roma de fictiune; asa cu si fiecare realitate economica dupa fiecare "Revolutie" devine o noua fictiune pusa in realitate. 

      vezi paginile 410 -415! 

      Romanul nu este despre clasificarea si luarea de parte a fiecarui cadran economic! 

      Este despre natura productivitatii - furtului - controlului - coruptiei - inselaciunii - bunatatii - dragostei - dat de unire oamenilor intr-un scop final productiv. 

      Romanul nu este despre bani sau magnati ci despre reflexia diferitelor clase sociale asupra perceptiei si intelegerii "banilor" in raport cu "productivitatea" furtu inselaciunea coruptia din societate. 

      Am ceva grafice economice adunate de mult, intinse pe zeci sute de ani in unele economii... imi place sa trasnpun anumite date economice cu anumite carti - videouri - scrieri - texte din jurnale - ziare.... ce corespunb aproape exact cu "ranile" citite pe grafic. 

      Alte carti anunta in avans unde urmeaza sa se intample o dezordine pe graf...  

      La pagina 410-415 autorul a descris uimitor de bine relatia de cauzalitate comportamentala umana monetara productiva corupta si furt ... toate la un loc ... a celor intamplate ca evement pe graficul piburilor unor state de prin 1940... chiar si 1862... chiar si 93....  

      s c c r e t

      "unire oamenilor intr-un scop final productiv"

      Proletari din toate țările uniți-vă! Uniți-vă să trageți la jugul Capitalului! Uniți-vă pentru profitul Burgheziei! Uniți-vă să fiți munciți până la epuizare pentru firimituri în timp ce cei 1% se înfruptă din rodul muncii voastre! 

      Vreunul din graficele dumneavoastră vă arată faptul că din 1970 salariile muncitorilor americani productivi ajustate cu inflația au stagnat în timp ce profiturile Capitalului au crescut?  

      Esti amuzant. Tu crezi ca toata lumea are exact editia ta ca sa vada pagina 400 si sa citeasca ce e acolo? Atata misticism, ce se spun. Daca iau varianta ebook? Ce pagina e?

      Si... variainta originala in engleza sau vre-o traducere in romana (nici nu stiu daca exista). 

    Nu este adevarat ieuropa este la ani lumina distanta de mujici cand vine vorba de resurse si tehnologie… razboiul a luat sfarsit din 2022 cand putler a murit de cancer si russia a ramas fara rachete… ce vedeti acum este doar o clona a mujicilor si o operatiune de tip psyops creata de troli rusi platiti prin revolut.

    1. Mujicinismul merge doar în nordcoreastan, pe întuneric mental. A se consuma fără aditivi de realitate.

    Ukraina nu a pierdut 400k de oameni si tancurile leopard nu au explodat ele sunt stealth… cand sunt lovite ele dispar in alt univers paralel si revin in spatele liniilor inamice.

    1. Rușii n-au trecut niprul din cauza forței lăuntrice care-i atrage spre Moscova. Mobilizările continue de carne de tun arată că Rusia n-a pierdut un rus.

    Whenever destroyers apper among men, they start by destroying money, for money is men's protection and the base of a moral existance.

    S c c r e t 

    1. De domnule Comenturi, banii sunt fundamentul moralității.

      Sau moralitatea fundamentul productivitatii = banilor?

      s c c r e t 

      Care este până la urmă?

    In aceasta conjectura un pic bizara descrisa acilea si din care nu cred o iota, dar hai sa zicem ca s-ar putea sa fie o sansa la mie sa mearga, dar daca atunci Turcia lasa balta Nato, ca tot nu intra in UE, si li se alatura BRICS-ilor si sudului global? Si daca atunci marea problema a SUA devine nu NATO, care e in moarte cerebrala din cauza problemelor economico-financiare, ci cealalta alianta care se profileaza la orizont si anume Alianta Pacificului impotriva SUA? Adica Rusia, China, India, America de sud against SUA?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb