Traian Halalai a renunţat, recent, la funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al EximBank, pentru a o putea păstra pe cea de preşedinte executiv, în urma unor modificări ale legislaţiei bancare, potrivit unor surse din piaţă.
"În cazul unei instituţii de credit administrate în sistem unitar, preşedintele consiliului de administraţie nu trebuie să exercite simultan şi funcţia de director general în cadrul aceleiaşi instituţii de credit", se arată în Legea 29/2015 pentru aprobarea OUG 113/2013 privind unele măsuri bugetare şi pentru modificarea şi completarea OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, publicată în Monitorul Oficial, pe 12 martie.
În mod excepţional, cu aprobarea Băncii Naţionale a României, acest cumul de funcţii poate fi exercitat în cazuri bine justificate de către instituţia de credit, se mai arată în lege.
Actul l-ar afecta şi pe Radu Graţian Gheţea, care ocupă simultan funcţiile de preşedintele CA şi al Comitetului de Direcţie CEC Bank.
Reprezentanţii EximBank şi Radu Graţian Gheţea nu au dorit să comenteze situaţia.
Recent, preşedintele CEC Bank a infirmat zvonurile privind înlocuirea sa.
CEC Bank nu a primit nicio comunicare din partea statului - acţionarul băncii prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP) - care să anunţe faptul că mandatul de preşedinte pe care Radu Graţian Gheţea îl deţine ar urma să nu mai fie prelungit, ne-a declarat, în februarie, chiar domnul Gheţea.
Afirmaţia a fost făcută în contextul în care, în piaţă, apăruseră, din nou, informaţii potrivit cărora statul ar fi decis să nu îi mai prelungească mandatul lui Radu Graţian Gheţea în fruntea CEC Bank.
Pe fondul scandalului apărut în jurul unui credit de 1 milion de euro acordat de CEC Bank, în 2013, Ioanei Băsescu, premierul Victor Ponta a anunţat, încă de la începutul anului trecut, intenţia de a-l schimba pe Radu Graţian Gheţea de la conducerea băncii. La data respectivă, premierul a precizat că Enache Jiru ar urma să conducă banca de stat după ce se va găsi o soluţie pentru ca statul să nu plătească sumele compensatorii pe care Radu Gheţea ar trebui să le primească pentru încetarea contractului înainte de termen.
Enache Jiru, secretar de stat în MFP, ne-a spus ieri că nu are informaţii privind această intenţie.
Mandatul preşedintelui CEC Bank se încheie în luna aprilie.
Anul trecut, au apărut informaţii şi despre intenţia ca CEC Bank să treacă la sistemul de conducere dualist.
Până acum, însă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar Ministerul Finaţelor nu s-a mai exprimat oficial privind intenţiile referitoare la mandatul lui Gheţea. Unele voci din piaţă mizează pe faptul că acesta are încă susţinere să rămână la cârma CEC Bank.
1. fără titlu
(mesaj trimis de max în data de 26.03.2015, 12:01)
deci halalai respecta o lege chiar daca e idioata.astept si sint tare curios ce va face tov.ghetea la cec cu sprijinul bnr.