Schimbul de daruri Seul-Phenian nu opreşte exerciţiile militare

F.B.
Internaţional / 12 noiembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Coreea de Sud a trimis în Nord 200 de tone de mandarine, după ce Phenianul a livrat ciuperci de pin - un ultim gest de reconciliere întrei cei doi vecini, a anunţat astăzi Seulul, care vrea să se apropie de Nordul înarmat cu bomba atomică, dar care vrea, ca aliat al Statelor Unite, să menţină presiunea atât timp cât nord-coreenii nu se "denuclearizează", relatează AFP.

Mandarinele - o raritate în Coreea de Nord - au fost transportate la Phenian de pe insula de sud Jeju, unde au fost produse, cu patru zboruri, ultimul prevăzut luni după-amiaza (ora locală).

Fructele au fost livrate în urma trimiterii în Sud a două tone de ciuperci de pin de către liderul nord-coreean Kim Jong Un, în cursul summitului său cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în septembrie, a anunşat preşedinţia sud-coreeană.

Ciupercile de pin sunt o delicatesă, reputată în prevenirea bolilor cardiace şi diabetului şi reprezintă un export-cheie al Nordului către China.

Ele au fost trimise familiilor sud-coreene despărţite de rudele lor care trăiesc în Nord.

Potrivit presei locale, încărcătura valorează între 400 şi 500 de milioane de woni (312.000-390.000 de euro).

Opoziţia a criticat schimbul de cadouri. "Această măsură este contrară atmosferei care prevalează în prezent în comunitatea internaţională", a declarat Song Hee-kyung, din cadrul Partidului Libertate Coreea. "Sud-coreenii s-au săturat până peste cap de măsuri sentimentale".

Însă destinderea în curs în peninsulă este tot mai criticată de către unii care denunţă lipsa unor progrese în negocierile dintre Washington şi Phenian în privinţa "denuclearizării".

Pe de altă parte, reluarea la scară mică a exerciţiilor sud-coreeano-americane încalcă un acord recent vizând o diminuare a tensiunilor în peninsula coreeană, denunţă luni presa nord-coreeană de stat, relatează Reuters.

Aproximativ 500 de puşcaşi marini americani şi sud-coreeni au început săptămâna trecută să efectueze exerciţii militare care se află între cele suspendate pe termen nedefinit în iunie, în contextul în care Seulul şi Washingtonul încearcă să se apropie de Phenian.

Programul coreean de schimb pentru puşcaşi marini (KMEP) încalcă acordul semnat la 19 septembrie de cele două Corei care îndeamnă la o oprire a "tuturor actelor ostile", scria oficiosul partidului unic nord-coreean, Rodong Sinmun.

Aceste exerciţii comune, prevăzute să dureze două săptămâni, sunt "direct contrare acordului militar intercoreean care a promis să elimine ameninţări practice cu războiul şi relaţiile fundamental ostile din peninsula coreană", scrie ziarul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb