Schneider Electric şi instituţia publică responsabilă cu Reconstrucţia Notre-Dame de Paris au semnat un acord de sponsorizare prin care Schneider se angajează să contribuie la restaurarea catedralei prin donaţii in-kind şi prin transfer de competenţe.
Incendiul care a afectat grav catedrala, pe 15 aprilie 2019, a declanşat un val extraordinar de solidaritate, în care s-a implicat şi Schneider Electric. "Este firesc ca Schneider Electric să ia parte la acest tip de acţiuni pentru site-uri emblematice şi prestigioase, aşa cum am făcut în trecut pentru Comedie Française sau staţia din Antarctica", a subliniat Gilles Vermot-Desroches, Director of Citizenship and Institutional Affairs la Schneider Electric.
Pentru Notre-Dame de Paris, ca şi pentru proiectele anterioare, angajamentul Schneider este de a oferi expertiza, echipamentele şi soluţiile de ultimă generaţie care sunt necesare. Schneider Electric va furniza toate echipamentele pentru alimentarea şantierului: staţia de transformare, toate dulapurile electrice din aval şi panourile întrerupătoarelor şi componentele acestora.
Acordul include, de asemenea, un sistem de management al clădirii (BMS), adică toate instrumentele pentru managementul energiei şi controlul consumului de energie. Senzorii, controlerele, PLC-urile, magistralele de comunicaţie şi software-ul asociat vor permite operatorilor Catedralei să ajusteze cu precizie utilizarea şi consumul de energie al şantierului. Schneider furnizează, de asemenea, un invertor, un tablou de distribuţie şi iluminat de urgenţă.
Pe lângă echipamente, compania Schneider Electric este responsabilă de întreţinerea sistemelor de distribuţie electrică ale şantierului, precum şi de proiectarea, ingineria, punerea în funcţiune şi programarea sistemelor instalate şi de trainingul viitorilor utilizatori.
Cedric Larcher, Senior Project Manager la Schneider Electric Franţa, coordonează implementarea proiectului. Obişnuit cu proiecte pe măsură în medii deosebite, el şi echipa lui sunt motivaţi să lucreze la acest proiect care, pe lângă caracterul său prestigios, este unul deloc obişnuit - din raţiuni ce ţin de statutul de monument istoric al catedralei, care aduce propriile cerinţe specifice, dar şi de amploarea sa, constrângerile de logistică, spaţiu şi acces (scări, subsoluri, pivniţe etc.) şi de complexitatea rezultată a lucrării.
"Pentru Schneider Electric, participarea la restaurarea Catedralei Notre-Dame de Paris nu este doar un parteneriat tehnic, ci şi unul uman", a declarat Jean-Pascal Tricoire, preşedinte şi CEO al Schneider Electric. "Ne oferă posibilitatea de a implementa soluţiile noastre inovatoare şi sigure de management al energiei în slujba unui sit emblematic, drag cetăţenilor Franţei şi lumii. Şi, de asemenea, acest proiect este şi o aventură umană pentru angajaţii care vor participa pe şantier."
"Mulţumim Schneider Electric pentru sprijinul acordat în restaurarea Notre-Dame de Paris. Alimentarea acestui monument cu energie electrică este o provocare majoră pentru lucrările care vor permite redeschiderea catedralei în 2024. Suntem încântaţi să beneficiăm de soluţiile inovatoare de management al energiei de la Schneider, care vor permite viitorilor operatori să-şi optimizeze consumul de energie. Ne angajăm să integrăm aceste preocupări în restaurarea Catedralei şi suntem încântaţi să vedem în aceste progrese tehnice know-how-ul francez pus în slujba patrimoniului nostru", a spus Philippe Jost, director general adjunct al Instituţiei Publice pentru Restaurarea Notre-Dame de Paris.
Lucrările vor începe în câteva luni şi vor asigura alimentarea cu energie a şantierului. BMS va face posibile controlul şi optimizarea consumului de energie ale monumentului, aducând inovaţii din secolul al XXI-lea acestei catedrale, un sit al patrimoniului mondial şi o capodopera a artei medievale.