Scholz apără din nou ideea unui gazoduct între Spania şi Franţa

G.D.
Internaţional / 30 august 2022

Scholz apără din nou ideea unui gazoduct între Spania şi Franţa

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a reiterat astăzi sprijinul pentru un gazoduct între Spania şi Franţa, prin Munţii Pirinei, cu scopul "de a îmbunătăţi interconexiunile reţelei de gaz" europene pe fondul crizei energiei provocate de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, potrivit AFP, notează Agerpres.

"Vrea să subliniez din nou că susţin cu tărie o astfel de conexiune", a declarat el într-o conferinţă de presă cu omologul său spaniol Pedro Sanchez la Meseberg, la nord de Berlin.

Această conductă, privită cu reticenţă de Paris, ar fi capabilă "să îmbunătăţească astăzi interconexiunile reţelei de gaz europene şi, pe termen lung, ar permite folosirea de către toţi a hidrogenului" verde în Europa, a detaliat şeful executivului german.

Proiectul de gazoduct se numeşte Midcat - abreviere de la Midi (sudul Franţei) şi Catalonia (nord-estul Spaniei), cele două regiuni pe care le-ar conecta - şi ar permite Spaniei, dar şi Portugaliei, să transporte gaz, provenit sub formă de GNL din SUA sau Qatar, spre Europa Centrală prin Franţa.

Scholz a afirmat încă de la 11 august că acest gazoduct "ne lipseşte, din păcate, astăzi în mod dramatic", deoarece "ar fi contribuit semnificativ" la relaxarea situaţiei privind aprovizionarea, în contextul în care Rusia a redus deja drastic livrările sale de gaz, de care Germania este extrem de dependentă.

Lansat în 2013, acest proiect a fost abandonat în 2019 de Paris şi Madrid din cauza impactului său asupra mediului şi a interesului economic scăzut. Dar războiul din Ucraina şi ameninţările Rusiei de a opri livrările de gaze către UE au readus proiectul în atenţie.

"Sunt extrem de recunoscător în legătură cu faptul că viziunea privind necesitatea consolidării acestor interconexiuni este împărtăşită de cancelarul german", a declarat Sanchez la Berlin, unde a fost invitat la şedinţa guvernului, fapt relativ rar.

"În prezent, interconexiunile energetice ale Peninsulei Iberice cu piaţa europeană a energiei sunt mai mici de 3%, aşa că ele sunt foarte departe de angajamentele pe care le-am luat cu toţii în faţa Comisiei Europene" cu Portugalia şi Franţa, a punctat el.

Problema pentru Madrid este lipsa de interes în continuare a Parisului pentru proiect. În faţa acestei situaţii, Sanchez s-a declarat pregătit să înlocuiască Franţa cu Italia printr-un gazoduct submarin.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Franta nu e interesat din cauza investitiei ENORME

    care nu este sigur ca se poate amorsa,mai bine 

    construiesc centrale nucleare,dar asta in Germania

    nu se poate din cauza verzilor(neomarxisti) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb