Cancelarul german, Olaf Scholz, a făcut apel la statele occidentale mai îndepărtate din punct de vedere geografic de Ucraina să primească mai mulţi refugiaţi şi a mulţumit statelor vecine Ucrainei, respectiv României, Poloniei, Slovaciei, Ungariei şi Bulgariei pentru că au găzduit refugiaţi, în timpul unei conferinţe de presă comună cu Boris Johnson, vineri, la Londra, informează news.ro.
Olaf Scholz a descris strămutarea a milioane de ucraineni drept "una dintre consecinţele îngrozitoare ale acestui război oribil".
"Multe ţări din Europa au găzduit refugiaţi, în special cele de la graniţe (ale Ucrainei) - Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România - şi suntem foarte recunoscători acestor ţări", a spus el.
"Cea mai mare parte a refugiaţilor au ajuns în Polonia, peste două milioane. Avem peste 300.000 de refugiaţi în Germania", a mai precizat cancelarul german.
"Şi acesta este motivul pentru care am fi fericiţi şi recunoscători dacă multe ţări ar participa practic la găzduirea refugiaţilor, deoarece aceasta va fi o sarcină şi o provocare majoră pe viitor", a mai subliniat Scholz.
Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, şi-a cerut scuze pentru timpul îndelungat de a pune în aplicare un sistem care să permită refugiaţilor ucraineni să solicite accesul în Marea Britanie.
Cifrele Ministerului britanic de Interne arată că guvernul a acordat până acum 41.000 de vize, dar doar un sfert dintre beneficiari - 12.000 de persoane - au ajuns efectiv în ţară.
"Voi fi foarte sincer, a durat mult. Orice schemă nouă necesită timp, orice nou sistem de vize necesită timp. A fost frustrant. Îmi cer scuze, sunt eu însămi dezamăgită", a afirmat Patel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2022, 14:01)
Atunci obliga regimul de la Kiev sa permita oricarui cetatean sa paraseasca Ucraina.