ŞCOALA TEHNOLOGICĂ AUSTRICĂ DIN ROMÂNIA Criza acută de meseriaşi determină companiile să recruteze angajaţi de pe băncile şcolilor

S.B.
Miscellanea / 13 mai 2021

Criza acută de meseriaşi determină companiile să recruteze angajaţi de pe băncile şcolilor

Criza acută de specialişti (meseriaşi) în diverse domenii de activitate determină companiile să recruteze angajaţi încă de pe băncile şcolilor. Spre exemplu, un liceu din Bucureşti va avea, începând din această toamnă, o clasă de viitori electricieni. Elevii vor fi pregătiţi de specialişti ai unor companii private austriece în cadrul proiectului educaţional de învăţământ dual STAR (Şcoala Tehnologică Austrică din România), potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Ca urmare a cererii tot mai mari de electricieni, din partea multor companii prezente pe plan local, la Colegiul Tehnic Energetic din sectorul 5 al Capitalei se va forma, din septembrie a.c., o clasă pentru pregătirea acestor meseriaşi.

"Formarea profesională a devenit foarte importantă pentru tineri, precum şi pentru piaţa muncii, mai ales dacă ţinem cont de noul context sanitar dificil creat de pandemie. Cu ajutorul acestui parteneriat public-privat, companiile austriece devin partenerii noştri de practică şi potenţiali angajatori ai absolvenţilor. Ne bucură faptul că şcoala noastră poate să susţină tinerii în dezvoltarea lor profesională şi să-i ghideze către meserii atractive pe piaţa muncii, care să le permită să ducă un trai decent şi să le ofere posibilităţi de dezvoltare", susţine Ionela Nistor, directoarea Colegiului Tehnic Energetic din Bucureşti, implicat în acest proiect.

În acest sens, autorităţile naţionale (Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Primăria Sectorului 5), alături de Ambasada Austriei (Advantage Austria) şi trei companii private austriece, au dezvoltat programul de formare profesională în sistem dual STAR. În cadrul acestui proces de formare sunt implicaţi, prin intermediul parteneriatului public-privat, toţi factorii interesaţi de forţă de muncă calificată. Astfel, agenţii economici devin parteneri de practică şi potenţiali angajatori ai absolvenţilor de învăţământ dual.

Proiectul STAR este privit drept o investiţie în educaţia românească, potrivit reprezentanţilor Ambasadei Austriece la Bucureşti. "Proiectul STAR are la bază sistemul de învăţământ dual, o particularitate a învăţământului din Austria, dar şi o colaborare foarte apropiată între şcoală şi agenţii economici, care pune mult accent pe pregătirea practică. Scopul nostru este să sprijinim pregătirea tinerilor pentru cele mai căutate meserii din prezent, precum este cea de electrician. Prin intermediul acestui program, companiile austriece oferă job-uri şi oportunităţi de carieră", precizează Gerd Bommer, consilier comercial în cadrul Ambasadei Austriei la Bucureşti.

Ce presupune învăţământul dual şi cât câştigă un electrician în România

Primul pas al programului STAR constă în crearea, începând cu această toamnă, a unei clase de electricieni, la Colegiul Tehnic Energetic din Bucureşti. Absolvenţii de clasa a VIII-a, care vor avea posibilitatea să se înscrie în acest program, vor învăţa, timp de trei ani, de la profesioniştii companiilor implicate în proiect.

Programul pune mult accent pe învăţarea practică a meseriei, iar ponderea practicii desfăşurate la agenţii economici creşte astfel: clasa a IX-a - 80% teorie şi 20% practică, clasa a X-a - 40% teorie şi 60% practică, în vreme ce în clasa a XI-a, elevii fac doar 28% teorie si 72% practică. Astfel, cursanţii se vor specializa în meseria de electrician, unde salariile pot deveni foarte bune, pe măsură ce ei vor căpăta experienţă. "Salariile pentru un post de electrician variază destul de mult, ele încep de la 2.500 lei pentru un proaspăt absolvent şi ajung până la 4.000-4.500 lei pentru electricienii de nişă, precum sunt cei specializaţi pe înaltă tensiune, care au nevoie de tot felul de certificări pentru a-şi putea face meseria. La aceste salarii nete de încadrare se adaugă tichetele de masă, banii pentru transport, plata posibilelor ore suplimentare, dar şi alte sporuri", explică Cristina Gheorghe, Managing Partner al Human Resources Quality Services, companie implicată în desfăşurarea programului STAR.

Tinerii înscrişi în program vor avea un tutore din partea operatorilor economici care îi va îndruma pe întreaga perioadă a studiilor, vor beneficia de burse lunare de până la 400 de lei, precum şi de premii, în funcţie de rezultatele obţinute, dar şi transport gratuit pentru mijloacele în comun. Diploma pe care aceştia o vor obţine la absolvirea STAR este recunoscută pe plan internaţional, în cadrul statelor europene. Înscrierea în program se va desfăşura în două etape, astfel: etapa I - în perioada 5-8 iulie 2021, etapa a II-a - în perioada 22-26 iulie 2021. De altfel, după absolvirea cursurilor, absolvenţii vor avea prioritate la angajare în companiile partenere.

Lipsă acută de meseriaşi pe piaţa muncii

Aproape un milion de tineri din România, cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani, nu figurează în nicio statistică, ei nefiind angajaţi şi nici încadraţi într-un sistem de învăţământ, arată datele Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual. Iar una dintre aceste consecinţe o reprezintă deficitul mare de forţă de muncă din ţara noastră.

Totodată, conform unui studiu ManpowerGroup, 81% din angajatorii de pe plan local susţin că întâmpină dificultăţi în ocuparea rolurilor vacante. Potrivit acestora, principalele cauze sunt: numărul insuficient de candidaţi disponibili (41%), lipsa cunoştinţelor profesionale specifice (22%), precum şi lipsa experienţei în domeniu (16%). Astfel, formarea profesională a devenit extrem de importantă pentru tinerii absolvenţi, precum şi pentru piaţa muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb