Şcolile trec în sistemul online una după alta. Creşterea numărului de infectări afectează dramatic procesul de învăţământ. Situaţia este proastă în toată ţara, dar vârful este în Bucureştei. Există şi câteva excepţii fericite, dar chiar şi aşa perspectivele nu sunt cele mai încurajatoare. Ministerul Educaţiei este nevoit să ţină o evidenţă "amară" a unităţilor de învăţământ care îşi inched porţile. Un număr de 110 unităţi de învăţământ bucureştene au solicitat derularea cursurilor online, a anunţat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Astfel, 101 unităţi au făcut cereri în baza articolului 3 alineat 2 din Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii şi alte 9 şcoli în baza articolului 6 alineat 9. Potrivit ministrului: "Până la această oră, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit 100 de cereri de suspendare a activităţii cu prezenţă fizică. Este vorba despre 91 de cereri în baza articolului 3 alineat 2 şi nouă cereri de suspendare activităţii în baza articolului 6 alineat 9. Articolul 6 alineat 9 presupune şi avizul DSP şi hotărârea Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Articolul 3 alineat 2 presupune decizia inspectoratului la solicitarea şcolii. Mai ales în Capitală, pentru că în Cluj unde rata de infectare este de 10,4 la mie au fost doar 4 solicitări în baza articolului 3 alineat 2 şi o singură solicitare în baza articolului 6 alineat 9, iar în Timişoara unde avem 12,7 la mie am avut doar patru solicitări în baza articolului 3 alineat 2 şi nicio solicitare în baza articolului 6 alineat 9. (...) Este vorba despre aproape un sfert din şcolile din Capitală în sistem online". Ministrul a spus că sunt şi judeţe care nu au înregistrat nicio solicitare de trecere în online, printre care Tulcea, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Sibiu, Brăila: "Au fost judeţe care au înregistrat o singură solicitare în baza articolului 3 alineat 2, precum Teleorman, Maramureş, Neamţ, Braşov, Mureş Galaţi, Vrancea. Constanţa are două solicitări în baza articolului 3 alineat 2 şi patru solicitări în baza articolului 6 alineat 9".Potrivit ministrului, au fost înregistrate 50 de solicitări de trecere în online şi în judeţul Olt. Cîmpeanu a vorbit şi de sentimental de teamă instalat în unele şcoli: "Din discuţiile pe care le-am avut cu inspectoratele şcolare judeţene a reieşit că trebuie să fie aprobate (solicitările de trecere în online - n.r.). Atunci când există acest sentiment de teamă trebuie să fie aprobate, pentru că în caz contrar, sigur dacă părinţii se tem atât de mult încât nu şi-ar mai trimite copiii la şcoală, nu are niciun sens să nu se aprobe la nivelul inspectoratului aceste solicitări". Din nefericire situaţia este în continuă evoluţie, iar trendul este unul defavorabil susţinerii cursurilor în sălile de clasă.
• Scandal între DSP Ilfov şi Ministerul Educaţiei
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis că solicitarea DSP Ilfov de trecere în online a tuturor şcolilor din judeţ a fost făcută în afara cadrului legal, iar DSP "îşi depăşeşte atribuţiile legale" şi încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 şi Ordinul comun 5338/2021: "DSP Ilfov îşi depăşeşte atribuţiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 şi Ordinul comun 5338/2021 şi se substituie CJSU, ISJ şi tuturor unităţilor de învăţământ din Ilfov. Sunt şcoli în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor şi profesorilor şi sunt şcoli în care sunt zeci de cazuri de infectare. Nu există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferenţiată în online la nivelul unui judeţ. Decizia se ia analizând situaţia la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. DSP nu se poate substitui nici şcolilor, nici ISJ, nici CJSU". Sorin Cîmpeanu afirmă că nu are cunoştinţă ca DSP sa fi făcut ancheta epidemiologică la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unităţi de învăţământ din judeţul Ilfov: "În concluzie, solicitarea DSP Ilfov a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfăşurării procesului de învăţământ şi perturbând funcţionarea mecanismelor administrative de gestionare a situaţiei in starea de alertă".
Şeful DSP Ilfov, Teodor Gabriel Negulescu, a declarat că a cerut Inspectoratului Şcolar Ilfov trecerea în online a tuturor şolilor din judeţ pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2021, 11:16)
Aparent, a cazut ca popica si dna consilier de la Cotroceni care ne spunea ieri despre minunatiile vaccinului.
Diana Loreta Păun, este izolată la domiciliu.
Potrivit unor surse din interior, consiliera pe Sănatate a preşedintelui Iohannis este deja izolată la domiciliu deoarece ar fi contracta COVID-19.