Actualizare 15:03 Liviu Dragnea: "Elie Wiesel va rămâne veşnic un mesager al umanităţii"
Elie Wiesel va rămâne veşnic un mesager al umanităţii, a afirmat duminică preşedintele PSD, Liviu Dragnea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
"Elie Wiesel, născut într-o familie de evrei de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, supravieţuitor al Holocaustului, profesor, filosof, ziarist, eseist şi activist pentru drepturile omului, a decedat ieri la vârsta de 87 de ani. A lăsat în urma lui un gol imens. Singurul loc, de unde nu îl poate lua nimeni este inima noastră şi unde va rămâne veşnic ca mesager al umanităţii. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris Dragnea.
(M.I.)
-----
Actualizare 14:35 Barack Obama: Elie Wiesel a fost conştiinţa lumii
Scriitorul şi filosoful Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, a fost conştiinţa lumii şi un memorial viu care a obligat umanitatea să acţioneze în faţa suferinţei, a transmis preşedintele american Barack Obama, după anunţul privind decesul laureatului Premiului Nobel pentru Pace, potrivit DPA, transmite Agerpres.
"A vorbit nu doar împotriva antisemitismului, ci împotriva urii, bigotismului şi intoleranţei în toate formele lor", a spus Obama.
"Ne-a implorat pe fiecare dintre noi, ca naţiuni şi fiinţe umane, să facem acelaşi lucru, să ne vedem pe noi înşine în celălalt şi să facem reală promisiunea 'de a nu se mai întâmpla niciodată'", a declarat liderul de la Casa Albă.
(G.F.)
------
Actualizare 13:40 Aurel Vainer: "Elie Wiesel, ne-a lăsat datoria de a conserva memoria Holocaustului"
Elie Wiesel ne-a lăsat datoria de a conserva memoria Holocaustului şi de a veghea ca această tragedie să nu se mai repete, a declarat pentru AFP Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
El a mai pus că, datorită activităţii lui Elie Wiesel, "România a decretat în 2004 o Zi Naţională de comemorare a Holocaustului, marcată în fiecare an la 9 octombrie", dată care marchează începutul deportărilor de evrei în Transnistria de către mareşalul român pro-nazist Ion Antonescu, în 1941, menţionează AFP.
(G.F.)
------
Actualizare 13:30 Ion Iliescu: "Omul Wiesel ne-a părăsit, opera sa rămâne şi ea lucrează pentru o lume mai bună"
Fostul preşedinte Ion Iliescu şi-a exprimat, duminică, tristeţea faţă de moartea scriitorului Elie Wiesel, menţionând că opera sa rămâne şi "lucrează pentru o lume mai bună şi mai paşnică".
"Omul Wiesel ne-a părăsit. Opera sa rămâne, şi ea lucrează pentru o lume mai bună şi mai paşnică. Să-i fie amintirea veşnică! Am aflat cu profundă tristeţe vestea morţii scriitorului şi laureatului Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel. Născut în România, la Sighetul Marmaţiei, Elie Wiesel a cunoscut ororile Holocaustului, fiind deportat în lagărele de exterminare naziste, pentru 'vina' de a fi fost evreu. Scăpat din infern, a luptat pentru a face imposibilă repetarea acelor orori, pentru o lume în care antisemitismul, xenofobia, discriminările rasiale să nu mai fie posibile. A depus mărturie despre acele vremuri, a făcut o permanentă muncă de educaţie în rândul tinerelor generaţii", a subliniat Ion Iliescu, într-o postare pe blog.
În postarea sa, fostul preşedinte a evocat momente petrecute alături de Elie Wiesel.
"L-am însoţit, în 2002, la Sighet, unde s-a născut şi unde se află casa familiei sale. A fost alături de noi în efortul de a închide una dintre marile răni ale trecutului, Holocaustul evreilor români. Era un lucru pe care trebuia să-l facem, eram datori evreilor români, dar şi cetăţenilor acestei ţări. Am înţeles poate mai bine eşecul democratic din anii interbelici, care a dus la persecutarea evreilor, şi apoi la deportarea lor, la progromul de la Iaşi. Institutul care-i poartă numele este parte a acestui efort de recuperare a memoriei şi de vindecare a rănilor trecutului. Suferinţele lui, suferinţele tuturor celor care au plătit cu libertatea şi chiar cu viaţa doar pentru că sunt 'altfel' nu trebuie să se mai repete. Pentru bine nostru comun. 'Pacea nu este un dar pe care-l face Dumnezeu oamenilor. Este un dar pe care ni-l facem unii celorlalţi' spunea el", a scris Iliescu.
(G.F.)
-------
Actualizare 12:05 Dacian Cioloş: "Elie Wiesel a fost un mesager al umanităţii şi o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului"
Premierul Dacian Cioloş a transmis, duminică, un mesaj de condoleanţe şi comemorare la încetarea din viaţă a scriitorului Elie Wiesel, în care spune că acesta a fost un mesager al umanităţii şi o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului.
"Elie Wiesel a plecat la Dumnezeu. Supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz şi al ororilor Holocaustului, şi-a distilat suferinţa în iubire faţă de semeni. A fost un mesager al umanităţii, o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului", se arată în mesajul premierului Cioloş, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Premierul mai spune că viaţa şi scrierile lui Elie Wiesel vor rămâne în istorie ca mărturii ale păcii şi demnităţii umane.
"Viaţa şi scrierile lui rămân în istorie ca mărturii ale păcii şi demnităţii umane, manifeste ale credinţei lui Elie Wiesel că forţele binelui şi ale libertăţii pot fi victorioase peste tot în lume. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aibă în pace", mai afirmă Cioloş.
(G.F.)
-------
Actualizare 12:00 MAE: Elie Wiesel, rol important în asumarea responsabilităţii şi a istoriei naţionale din perspectiva tragediei Holocaustului
Elie Wiesel a avut un rol important în asumarea responsabilităţii şi a istoriei naţionale din perspectiva tragediei Holocaustului în ţara noastră, susţine Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.
"Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu tristeţe despre decesul, la 2 iulie 2016, a laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel şi transmite un mesaj de sincere condoleanţe familiei acestuia. Elie Wiesel va rămâne în amintirea întregii lumi pentru îndemnurile puternice pe care le-a transmis viitoarelor generaţii de a depune toate eforturile pentru a nu uita tragedia Holocaustului şi, mai ales, pentru a acţiona în solidaritate pentru ca o asemenea tragedie să nu mai fie posibilă niciodată", se arată în mesajul Ministerului de Externe.
(G.F.)
------
Actualizare 11:30 Klaus Iohannis: "Lecţia de viaţă pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspiraţie morală"
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a scriitorului Elie Wiesel, în care subliniază că înalta lecţie de viaţă pe care a oferit-o acesta omenirii va fi o sursă de inspiraţie morală.
"Am primit cu profundă tristeţe vestea morţii lui Elie Wiesel, supravieţuitor al ororilor Holocaustului şi laureat al premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalităţile cele mai influente care şi-a folosit din plin această forţă pentru a propovădui virtuţile toleranţei şi ale libertăţii, Elie Wiesel va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei şi a militat neobosit pentru cauza celor defavorizaţi. România, ţara în care s-a născut, îi onorează, cu deplin respect, memoria. Înalta lecţie de viaţă pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspiraţie morală.", se arată în mesajul preşedintelui, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
(G.F.)
---------
Scriitorul şi activistul politic american de origine română Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a decedat la vârsta de 87 de ani, informează presa israeliană, citată de Mediafax.
Elie Wiesel, născut pe 30 septembrie 1928 în oraşul Sighet (în prezent Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, România), a decedat, a anunţat sâmbătă seară Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem, citat de publicaţiile Jerusalem Post şi Haaretz.
Supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre condiţiile de încarcerare în lagărele naziste şi, în anul 1986, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul norvegian salutând "activităţile concrete pentru cauza păcii şi demnităţii umane".
Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul major în promovarea educaţiei pe tema Holocaustului şi pentru perpetuarea memoriei Holocaustului în perioada postbelică, publicând cartea de memorii "Night", bazată pe experienţele trăite ca adolescent în lagărul de la Auschwitz.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a exprimat regrete enorme pentru decesul lui Elie Wiesel, notând că acesta "a reuşit să demonstreze victoria spiritului uman asupra cruzimii şi răului, printr-o personalitate extraordinară şi cărţi fascinante".
"În întunericul Holocaustului, în care surorile şi fraţii noştri au fost ucişi - şase milioane - Elie Wiesel a fost o rază de lumină şi un exemplu de umanitate, o persoană care a crezut în bunătatea oamenilor", a subliniat Benjamin Netanyahu.
Fostul preşedinte israelian Shimon Peres a catalogat decesul lui Elie Wiesel drept "o mare pierdere pentru poporul evreu şi pentru întreaga omenire". "Elie Wiesel a supravieţuit celor mai mari orori din istoria omenirii şi şi-a dedicat viaţa răspândirii mesajului «aceste lucruri nu trebuie să se repete niciodată»", a subliniat Shimon Peres.
"Elie Wiesel este unul dintre eroii poporului evreu, un adevărat uriaş în istoria omenirii", a reacţionat preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.
"Elie Wiesel a fost o rază de lumină; îi datorăm o enormă recunoştinţă", a declarat Ronald S. Lauder, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial.
Elie Wiesel a scris 57 de cărţi, majoritatea în limbile franceză şi engleză, inclusiv "Night", bazată pe experienţele în lagărele de concentrare naziste. Elie Wiesel a fost preşedintele Comisiei de Consiliere a publicaţiei Algemeiner Journal şi profesor de Ştiinţe Umaniste la Universitatea din Boston.
1. Minciuna statului român
(mesaj trimis de Cristi C în data de 03.07.2016, 13:42)
MAE ne spune că și-a asumat raportul privind Holocaustul din România. Adică peste 250 de mii de evrei uciși în Basarabia, Transnistria. Și aproape 100 de mii uciși de glorioasa armată română în URSS. Și câteva zeci de mii prin lagărele din România.
Ei bine, nu. Holocaustul nu este menționat în cărțile de istorie. Pe lângă evrei, există și rromii.
Un rrom spune limpede acest lucru.
"Marian Daragiu, lider al fundaţiei Ruhama, a spus marti, la lansarea „In Memoriam”, că, de trei ani, în luna august, merge la muzeele fostelor lagăre de lângă Cracovia. „M-am obişnuit să comemorez printr-o aducere aminte ca o motivaţie suplimentară, un mod de a-mi «încărca bateriile» în locurile încărcate de memoria Holocaustului. Când eram copil nu existau informaţii despre Holocaust în cărţile de la şcoală.....Am aflat de pe Internet"
"„Nu cred că există cineva din această delegaţie care să nu aibă un strămoş deportat în Transnistria. Eu am avut trei bunici deportaţi iar al patrulea a scăpat fiindcă era muzicant şi era considerat că avea un nivel de integrare socială mai ridicat”, a mărturisit Daniel Vasile. Preşedintele ANR a mai spus că „avem o problemă cu Ministerul Educaţiei legată de istoria predată în şcoli” şi că reprezentanţii comunităţii rrome sunt în discuţii avansate pentru editarea unui manual de istorie dedicat elevilor rromi.
Daniel Vasile a mai reproşat guvernelor României şi Republicii Moldova că „nu au o poziţie activă” pentru realizarea unui monument al victimelor Holocaustului."
Nici eu nu am citit nimic despre Holocaust din cărțile de istorie comuniste. Mă gândesc că statul român reformat și care și-a asumat crimele odioase de război scrise în acel raport, a putut edita un manual de istorie pentru elevi. Citesc manualul curent de istorie de clasa a XII.
În capitolul "Secolul XX – între democraţie şi totalitarism. Ideologii şi practici politice în România și Europa" nu există niciun cuvânt despre Holocaust în România. Se menționează Garda de Fier iar acolo se spune "foloseau formații paramilitare care de multe ori recurgeau la violențe".
Bine MAE, dar unde este antisemitismul de stat? Unde este legea dată de guvernul Octavian Goga în 1938 care i-a retrogradat pe evrei în categoria de cetățeni de categoria a doua, fără proprietăți și fără funcții în stat? N-a fost suficient. Glorioasa armată română a omorât apoi, după 1941, cu sutele de mii. Nimic nu este scris în cărțile de istorie. Glorioasa armată română are mai multe victime civili evrei și rromi, decât sovietici adversari cu arma în mână în invazia URSS-ului. Așa glorie mai rar.
1.1. Istoria este mai complicata in fapt. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Mai roman ca tine eu mi-s în data de 03.07.2016, 17:30)
Bravo, mah romane. Gloria este impartita la unghiul de privire al istoriei si de pe ce parte a baricadei te situezi. Daca ai imprumutat pupincurismul sefilor tai si trebuie sa vorbesti corect politic atunci te recunosc, esti un eurocrat fara chip.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2016, 17:32)
Distrugerea natiei romane se face prin distrugerea identitatii ei. Continua si sigur nu vei reusi.
1.3. Bravo, românilor (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 03.07.2016, 19:05)
De la 1.1 și 1.2. Sunteți demni urmași ai lui Mihai Antonescu, ministru de externe și fratele criminalului de război Ion Antonescu. Acesta spunea la Berlin, pe 27 nov 1941, că "Poporul român [...] a fost totdeauna organic antisemit." (citat din arhivele MAE).
Rușine, românilor. Ne faceți poporul de rușine. Garda de Fier, ca voi, nu a avut niciodată mai mult de 15-20% ca susținere populară. Tăceți din gură și retrăgeți-vă în grotele întunecate din care proveniți.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Mai roman ca tine eu mi-s în data de 03.07.2016, 22:19)
Nu stiu despre ce popor vorbesti. Este limba in care ai scris si pe care ar fi bine sa o uiti. Du-te-n UE aia a visurilor tale si amelgameaza-te cu fratii tai organici islamisti si respecta sharia.