• Fostul preşedinte liberal a renunţat la intenţia sa de a candida la preşedinţia PNL, pe motiv că nu doreşte ca această competiţie internă să pericliteze viitorul partidului şi guvernarea
Fostul preşedinte PNL, Valeriu Stoica, a lansat, ieri, o scrisoare deschisă către liberali, text prin care le transmite aces-tora decizia sa de a nu candida la şefia partidului, la Congresul din 4-6 februarie.
Valeriu Stoica îşi motiveză hotărîrea prin dorinţa de menţinere a stabilităţii în partid, apreciind că liberalii au pierdut prea mult timp cu lupta internă pentru şefie: "Problemele politice ale lui Tăriceanu, ca prim-ministru, sînt prea presante. Dorinţa sa de a se afla într-o poziţie de putere personală absolută pentru a înfrunta aceste probleme este evidentă, iar miza succesului Guvernului este prea importantă pentru viitorul partidului nostru, ca eu să nu accept că o atare situaţie extraordinară cere o astfel de decizie". Vorbind despre "dorinţa evidentă" a lui Tăriceanu de a deveni preşedintele PNL, Stoica a explicat: "Eu constat fapte.
Constat că această campanie electorală pentru şefia PNL a început înainte de campania electorală, că proiectul de statut adoptat de Delegaţia permanentă este menit să asigure primului ministru o conducere fără cooperarea multor lideri importanţi ai partidului şi că echipa propusă de viitorul preşedinte al PNL va fi instrumentul prin care acesta va controla partidul". Valeriu Stoica a recunoscut faptul că nu comunică bine cu premierul Tăriceanu: "Nu aş putea spune că îi telefonez în fiecare zi. Dacă am mobilul său!? Telefonul de la Guvern este public".
În ceea ce priveşte modificarea impusă de Călin Popescu Tăriceanu la statutul partidului, potrivit căreia echipa de vicepreşedinţi ai PNL va fi votată "en-gros", şi nu nominal, fiind propusă de candidatul la preşedintia PNL, Valeriu Stoica a declarat că va milita la Congresul de la finalul săptămînii ca această modificare să nu fie însuşită de liberali. Reprezentantul PNL a atras atenţia asupra faptului că adoptarea acestei modalităţi de vot va crea premisele transferului spiritului de gaşcă şi al baroniadei din PSD în PNL. De asemenea, a aspus Valeriu Stoica, dacă preşedintele şi structura de conducere liberală vor fi votate pe formula "Tăriceanu", atunci acesta, împreună cu ceilalţi lideri, trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate pentru succesul sau insuccesul guvernării, avînd în mîini puterea absolută peste partid.
Formula alegerii conducerii PNL, laolaltă cu preşedintele, a fost instituită de Theodor Stolojan, la Congresul din august 2002, însă atunci această variantă a fost acceptată în unanimitate, întrucît situaţia de criză în care se afla PNL nu permitea adoptarea altei soluţii. În plus, susţine Valeriu Stoica, în 2002 propunerea a fost unanim acceptată, fiind făcută de Stolojan, nu de Tăriceanu.
Fostul preşedinte PNL le atrage atenţia liberalilor asupra faptului că, dacă nu sînt luate măsurile potrivite, PNL riscă să ajungă în situaţia PNţCD, întrucît se află în poziţia de principal actor al puterii, deci principal responsabil pentru succesul sau insuccesul guvernării.
• Moţiune pentru fuziunea dintre PNL şi PD
Al doilea document lansat, ieri, de Valeriu Stoica se referă la necesitatea creării unui pol de centru-dreapta în România, pe baza fuziunii dintre PNL şi PD. Documentul va fi prezentat la Congresul PNL din 4-6 februarie, pe post de moţiune. Valeriu Stoica doreşte astfel să îi oblige pe participanţii la Congres, dar mai ales pe actualii lideri ai partidului, să ia în discuţie subiectul fuziunii, în condiţiile în care Călin Popescu Tăriceanu a declarat că această temă nu reprezintă o prioritate pentru partid, iar Delegaţia Permanentă reunită săptămîna trecută nu a inclus pe ordinea de zi a Congresului, pentru dezbatere, subiectul fuziunii. Fostul preşedinte liberal este primul politician care a lansat dezbaterea referitoare la fuziunea dintre PNL şi PD, şi aderarea formaţiunii ce ar rezulta astfel la Partidul Popular European (PPE). Liderii celor două partide componente ale Alianţei D.A. au trecut, pe rînd, de la faza de negare a acestei posibilităţi, la cea de reticenţă şi, apoi, de acceptare. Totuşi, deşi susţin că fuziunea dintre PNL şi PD trebuie realizată, atît liberalii, cît şi democraţii evită pe cît posibil să deschidă o dezbatere pe această temă, invocînd dificultăţi doctrinare şi de identitate ale celor două partide, membre ale unor mari familii europene distincte - Internaţionala Liberală şi Internaţionala Socialistă.
Valeriu Stoica propune ca partidul creat prin fuziunea PNL-PD să adere la PPE, dar recunoaşte că nu a discutat această posibilitate cu preşedintele PPE, Wilfried Martens. Cît priveşte condiţionarea PPE de formare a unui pol de centru-dreapta în România, în jurul PNţCD, Valeriu Stoica spune că "este doar folclor" şi că PPE trebuie să cuprindă toate opţiunile de dreapta din România.