Alegerea liberalei Nathalie Loiseau în funcţia de preşedinte al noului comitet al Parlamentului European, numit "Scutul European pentru Democraţie" (European Democracy Shield) a stârnit critici din partea parlamentarilor de extremă dreapta şi a celor independenţi, care au condamnat o numire rezultată în urma unui "acord de culise", potrivit Euronews.
Conform sursei citate, întâlnirea inaugurală a noului comitet special al Parlamentului European, conceput pentru a proteja procesele democratice, a fost criticată de parlamentarii independenţi şi de dreapta, excluşi din procesul de numire din cauza "cordonului sanitar" neoficial al legislativului.
În cadrul reuniunii comitetului denumit "European Democracy Shield" (EUDS), desfăşurată luni, eurodeputata Nathalie Loiseau (Franţa/Renew) a fost aleasă preşedinte, aşa cum a prezis Euronews, în timp ce funcţiile de vicepreşedinţi au fost atribuite europarlamentarilor din cele două cele mai mari facţiuni politice de centru-stânga şi de centru-dreapta: Socialiştii & Democraţii (S&D) şi Partidul Popular European (PPE).
Comitetele reprezintă pilonul principal al activităţii parlamentare, pregătind amendamentele la propunerile legislative ale Comisiei înainte de a le prezenta pentru votul în plen. Conducerea unui comitet permite exercitarea unei influenţe asupra direcţiei acestor propuneri.
În conformitate cu formarea comitetelor parlamentare din iulie anul trecut, odată cu înfiinţarea noului Parlament European, facţiunile de extremă dreapta au fost excluse din orice funcţie de preşedinte sau vicepreşedinte, fiind blocate de un "cordon sanitar" impus de partidele mari pro-europene, care şi-au distribuit între ele aceste roluri, lăsând grupurile mai mici fără posibilitatea de a contesta deciziile. "Patrioţii pentru Europa", a treia cea mai mare forţă politică din Parlament, cu 86 de eurodeputaţi, au fost afectaţi în mod deosebit.
"Interesant, am comunicat că am nominalizat pe cineva în numele grupului nostru. Fiind al treilea cel mai mare grup din această instituţie, te-ai aştepta să ni se acorde primul cuvânt," a declarat eurodeputata olandeză Marieke Ehlers, în numele "Patrioţilor pentru Europa", reflectând convenţia conform căreia dreptul la cuvânt în comitete sau în sesiuni plenare este acordat în funcţie de dimensiunea grupului.
"Evenimentul la care am fost martori astăzi nu este altceva decât o farsă, o insultă adusă principiului pe care acest comitet a fost creat să-l protejeze: democraţia şi libertatea" a declarat candidatul "Patrioţilor pentru Europa", Antonio Tânger Corrêa, la scurt timp după ce Nathalie Loiseau a fost aleasă cu 25 de voturi din 33.
Europarlamentarul portughez, care a susţinut că are 40 de ani de experienţă în serviciul public "luptând pentru democraţie şi libertate" a afirmat că a fost marginalizat "nu din lipsă de calificare, ci din pură excludere politică," calificând această acţiune drept nedemocratică şi "o ruşine pentru poporul european."
"Să fie clar astăzi: democraţia nu a câştigat. Ipocrizia a câştigat." a continuat eurodeputatul în vârstă de 72 de ani.
"Patrioţii" au condamnat, de asemenea, alocarea funcţiilor de conducere în noul comitet special pentru locuinţe. "A fost înfiinţat Comitetul pentru Locuinţe al Parlamentului European. "Patrioţii', în calitate de al treilea cel mai mare grup, au fost din nou împiedicaţi de stânga să obţină funcţii de conducere. Suntem pregătiţi să lucrăm împreună. Dar cei care au votat pentru cordonul sanitar poartă o responsabilitate morală," a scris eurodeputatul ungar György Hölvenyi.
Din noul comitet fac parte Nathalie Loiseau, din Franţa, Csaba Molnar din Ungaria, Sandra Kalniete din Letonia, Stefano Cavedagna din Italia şi Vasile Dîncu, din România.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2025, 13:08)
Maskirovka are nevoie de un mediu democratic ceva mai lax.
A câștigat aia cu 25 de voturi din 33, complet nedemocratic. Trebuia sa castige cu 8 din 33.