Acţiunile Israelului în Fâşia Gaza ameninţă 'capacitatea viitoare a palestinienilor de a trăi' în teritoriu, a declarat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, relatează AFP.
'Moartea, distrugerea, strămutarea, refuzul accesului la nevoile de bază în Gaza şi ideea repetată că locuitorii din Gaza ar trebui să părăsească complet teritoriul ridică îngrijorări reale cu privire la capacitatea viitoare a palestinienilor de a trăi în Gaza', a declarat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat, Ravina Shamdasani, într-o conferinţă de presă la Geneva.
'Declaraţia noastră de astăzi duce, aşadar, îngrijorările noastre la un nou nivel, din cauza efectului cumulativ a ceea ce se întâmplă în Gaza', a spus ea.
Înaltul Comisariat al ONU a denunţat în special impactul asupra civililor al atacurilor israeliene din ultimele săptămâni în Fâşia Gaza, menţionând că 'un procent mare dintre victime sunt copii şi femei'.
'Între 18 martie şi 9 aprilie 2025, au avut loc circa 224 de atacuri israeliene asupra unor clădiri rezidenţiale şi a corturilor pentru persoanele strămutate', a transmis Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului într-un comunicat, adăugând că, în cazul a '36 de atacuri documentate şi coroborate' de Înaltul Comisariat, 'victimele au fost până acum doar femei şi copii'.
'În general, un procent mare dintre victime sunt copii şi femei', subliniază Înaltul Comisariat al ONU.
Potrivit agenţiei ONU, în pofida ordinelor israeliene ca civilii să plece către zona Al-Mawasi, 'loviturile au continuat asupra corturilor persoanelor strămutate din această regiune - cu cel puţin 23 astfel de incidente înregistrate de Înaltul Comisariat începând cu 18 martie'.
Shamdasani a criticat şi creşterea numărului ordinelor de evacuare emise de armata israeliană, 'care sunt, de fapt, ordine de strămutare' a populaţiei.
Israelul, în calitate de putere ocupantă, poate ordona în mod legal evacuarea temporară a civililor din anumite zone, dar 'natura şi gradul de aplicare a ordinelor de evacuare ridică semne de întrebare serioase cu privire la intenţia Israelului de a exclude definitiv populaţia civilă din aceste zone pentru a crea o 'zonă tampon''.
Înaltul Comisariat reaminteşte că 'deplasarea definitivă a populaţiei civile într-un teritoriu ocupat echivalează cu transferul forţat', care 'este o crimă împotriva umanităţii conform Statutului de la Roma', potrivit AFP.