Lucrătorii din sectorul public german şi-au continuat, ieri, greva începută lunea trecută, mişcarea extinzîndu-se de la două state la nouă, din cele 16 landuri ale ţării. Aceasta este cea mai mare grevă din sectorul serviciilor publice germane, din ultimii 14 ani.
Protestele sînt îndreptate împotriva planurilor guvernamentale de extindere a săptămînii de lucru. Sindicatul Ver.di, cel mai mare din Germania, protestează faţă de propunerea prelungirii programului de lucru de 40 de ore pe săptămînă, solicitînd menţinerea actualului program de lucru, de 38,5 ore. Conducerea Ver.di arată că rezultatul creşterii orelor de muncă va fi reducerea posturilor.
Pînă acum, greva a afectat servicii precum cel al salubrităţii şi al învăţămîntului preşcolar. Statisticile arată că, în 2005, salariile negociate au crescut cu 1,2% pentru muncitorii din industrie şi cu 1,3% pentru lucrătorii cu funcţii de conducere, cu mult sub rata inflaţiei, care s-a menţinut la 2%. Potrivit liderilor de sindicat, graficele arată că lucrătorii din sectorul public au avut o contribuţie considerabilă la creşterea gradului de competitivitate a Germaniei în ultimii cinci ani, executînd ore suplimentare sau lucrînd pentru cîştiguri reduse, fapt care a afectat economia, prin scăderea cererii, respectiv a consumului.
Cele mai recente date statistice privind Germania semnalează că, în continuare, nivelul cheltuielilor de consum rămîne modest, în timp ce exporturile ating cote tot mai înalte, iar investiţiile în domeniul corporativ depăşesc cele mai multe sectoare economice, inclusiv pe cel al construcţiilor.