Allen Coliban, primarul oraşului Braşov, ar dori să candideze pentru funcţia de preşedinte al USR împotriva lui Cătălin Drulă, la alegerile din luna iulie, arată surse politice, citate de Digi 24. Informaţia ar proveni din interiorul echipei Curaj, care va organiza alegeri primare pentru desemnarea contracandidatului lui Drulă, la care vor participa Allen Coliban, primarul Braşovului, Cătălin Teniţă, deputat, fondator PLUS, şi Mihai Poliţeanu, deputat de Prahova, dar favorit ar fi edilul localităţii de la poalele Tâmpei.
"Ăsta este scopul: să redăm speranţa că USR mai e ceea ce a promis la început că e: şansa de reformare a clasei politice, prin urmare şansa de reformare a statului român", au explicat sursele citate.
De altfel, pentru a contracara consolidarea opoziţiei interne din partid, Biroul Naţional al USR a decis, vineri, 10 iunie, să organizeze alegerile pentru preşedinţia USR în luna iulie, deşi iniţial ele fuseseră anunţate de preşedintele interimar Cătălin Drulă pentru luna octombrie.
"În contextul actual şi în perspectiva lui 2024, USR trebuie să aibă un leadership stabil şi un preşedinte ales cu voturile voastre. Nu mai putem aştepta până în toamnă", le-a transmis Cătălin Drulă membrilor USR.
Amintim că anul trecut alegerile pentru funcţia de preşedinte al USR au fost câştigate, la începutul lunii octombrie, de Dacian Cioloş. Ulterior, la începutul anului 2022, din cauza faptului că majoritatea membrilor Biroului Naţional al USR a decis să nu îi susţină planul de reformare a partidului, Cioloş a demisionat din funcţia de preşedinte, iar preşedinte interimar a devenit vicepreşedintele care a fost ales în funcţie cu cele mai multe voturi, Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor şi Infrastructurii în guvernul Cîţu.
În contextul neînţelegerilor cu cei din USR, Dacian Cioloş şi mai mulţi politicieni din jurul său, care au făcut parte din fostul PLUS, au demisionat la finalul lunii mai din partid şi au înfiinţat o nouă formaţiune politică - REPER (Partidul Reînnoim Proiectul European al României). Acest fapt a generat noi nemulţumiri în rândul USR la adresa conducerii interimare a formaţiunii politice, care se află, de mai bine de şase luni într-un declin accentuat în sondajele de opinie cu privire la încrederea electoratului în partidul respectiv.