SE ÎNTOARCE ROATA Vin la putere consumatorii în energia verde

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 octombrie 2013

Vin la putere consumatorii în energia verde

Autorităţile promit subvenţii generoase dacă ne producem necesarul de consum

Mulţi consumatori îi invidiază pe producătorii de energie regenerabilă pentru subvenţiile pe care le încasează prin sistemul de cote obligatorii de certificate verzi. Statul sprijină energia curată printr-un sistem foarte generos de subvenţii, care a făcut ca ţara noastră să fie un adevărat "El Dorado" în domeniu, din care, bineînţeles, speculatorii au avut de câştigat. Criza s-a adâncit în acest an şi i-a determinat pe consumatorii de toate categoriile să fie vocali, arătând că sprijinul generos pentru energia verde le goleşte buzunarele, în timp ce investitorii huzuresc cu rate de profit de peste 30%. Se pare că de anul viitor ţara noastră intră în era micilor unităţi de producţie de energie regenerabilă, în care consumatorii vor fi la putere, beneficiind de un sistem de sprijin mai generos decât cel existent pentru investitori, potrivit ANRE.

Persoanele fizice şi micii agenţi economici vor beneficia, de anul viitor, de o schemă generoasă de subvenţie dacă îşi instalează mici unităţi de producţie de energie regenerabilă (solare, eoliene, microhidrocentrale, biomasă), care să le acopere necesarul de consum.

ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a aprobat normele care încurajează instalarea capacităţilor mici de producţie a energiei verzi, de până la 1 MW pentru eoliene, fotovoltaice şi microhidrocentrale şi de până la 2 MW pentru biomasă şi biogaz. Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE, a declarat, vineri, la Ploieşti, la un forum de colaborare România - Italia: "Era marilor investiţii în regenerabile a apus. Începe era micilor investiţii, unde beneficiarii direcţi sunt consumatorii - persoane fizice şi companii mici. Consumatorii sunt încurajaţi să îşi monteze mici unităţi de producţie de energie verde printr-un sistem tarifar care este mult mai generos decât actuala schemă de sprijin acordată marilor investitori din domeniu. Este normal ca aceste tarife să fie mai mari deoarece tehnologia de microproducţie este scumpă şi trebuie să fie amortizată într-un interval de timp acceptabil. Perioada de sprijin este de 15 ani".

Domnia sa a precizat, în cadrul evenimentului găzduit de Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, că în prezent se perfectează detaliile de aplicare precum încasarea TVA. Astfel, persoanele fizice nu vor avea nevoie de licenţă şi autorizaţii pentru montarea unităţilor de producţie, dar, probabil, va trebui să se înregistreze ca PFA. Tarifele reglementate pentru energia produsă de consumatori vor fi indexate anual doar cu rata inflaţiei. "Astfel, veniturile fixe vor fi predictibile, iar achiziţia de mici unităţi de producere a energiei curate va putea fi finanţată mai uşor de bănci", a subliniat Emil Calotă.

Recent, Dan Manolescu, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, a declarat: "Dorim ca problema TVA-ului în cazul consumatorilor care sunt şi producători de energie să nu fie o povară birocratică pentru ei. De exemplu, o gospodărie care îşi montează panouri fotovoltaice pentru propriul consum produce ziua, dar are nevoie de energie dimineaţa, seara şi noaptea, în cazul în care sistemul de încălzire este electric. Deci ziua intră nişte kV în reţea, care sunt consumaţi dimineaţa, seara şi, posibil, noaptea. Vrem să cercetăm o soluţie de aplicare a TVA-ului pentru cazurile în care gospodăria produce mai mult decât consumă. Părerea mea este că trebuie aplicat TVA numai pe energia rămasă neconsumată şi trebuie să vedem cum poate fi reglementat acest lucru".

Emil Calotă susţine că legislaţia care sprijină descentralizarea producţiei de energie, instalarea de mici capacităţi în funcţie de resursele locale ajută dezvoltarea regională şi reprezintă un viitor motor de creştere sustenabilă a economiilor locale. Domnia sa a adăugat: "Judeţul Prahova, de exemplu, are un potenţial extraordinar pe cogenerarea de înaltă eficienţă pe biomasă. Vrem să avem hărţi cu potenţialul pe regiuni. Văd aceste mici unităţi de producţiei a energiei verzi ca reprezentând un potenţial enorm de dezvoltare locală pe următorii 5-10 ani".

Suntem aproape să ne atingem ţinta pe regenerabile

Ţara noastră s-a angajat ca, la nivelul anului 2020, 24% din consumul de energie electrică să fie asigurat din surse regenerabile. Emil Calotă susţine că, în prezent, suntem foarte aproape să ne atingem această ţintă, datorită reducerii consumului de energie pe fondul crizei economice mondiale, dar şi datorită măsurilor de eficientizare a consumului luate de companii şi populaţie.

La nivelul anului 2010, când a fost gândită actuala schemă de sprijin pentru energia regenerabilă, specialiştii au luat în calcul creşteri anulale de consum, dar şi un necesar de 5.589 MW instalaţi în energie regenerabilă. Ca să ajungem la aceşti MW instalaţi, schema de sprijin a fost dimensionată la circa 14 miliarde de euro.

La jumătatea acestui an, Guvernul a adoptat o ordonanţă care amână, pentru o perioadă de trei ani şi jumătate, o parte importantă a certificatelor verzi care li se cuvin producătorilor de energie curată. Vicepreşedintele ANRE susţine că ordonanţa cuprinde şi prevederi neconforme cu legislaţia europeană, care probabil că vor fi corectate de Parlament, în legea de adoptare a ordonanţei.

Emil Calotă a spus că ANRE consideră că amânarea certificatelor trebuie aplicată unităţilor care vor intra în producţie până la finele anului, nu şi investitorilor care-şi vor da în folosinţă unităţile de producţie începând de anul viitor. Din 2014, ANRE a diminuat numărul de certificate verzi pentru fotovoltaice şi eoliene, pe fondul ieftinirii tehnologiei de producţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb