SE NAŞTE UN ALT PSD: Independenţii îşi fac partid de stânga

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 23 februarie 2010

Noul partid ar putea să fie gata până în vară şi se va axa pe domenii ca agricultura, sănătatea, educaţia sau pensiile

PD-L exclude, momentan, scenariul fuziunii şi îşi doreşte o colaborare parlamentară eficientă

Grupul parlamentar al independenţilor pune bazele unui nou partid politic de orientare centru-stânga.

Uniunea pentru Progres sau Uniunea Naţională Româ-nă sunt denumirile vehiculate ale noului partid care va rivaliza cu PSD pentru acelaşi electorat.

Liderii grupului parlamentar al independenţilor - colaboratori ai PD-L la guvernare şi în Legislativ - justifică înfiinţarea noului partid prin faptul că, spun ei, PSD s-a îndepărtat de doctrina social-democrată.

Iniţiatorii acestui proiect politic mizează pe înregimentarea, în viitor, a mai multor parlamentari social-democraţi, mai ales după schimbările la nivelul conducerii din PSD, ce au creat anumite nemulţumiri.

De altfel, după Congresul PSD de sâmbătă, câştigat de Victor Ponta şi pierdut de Mircea Geoană, parlamentari cu notorietate ca Şerban Mihăilescu, Ioan Munteanu sau Culiţă Tărâţă au părăsit partidul ca să se înscrie în grupul parlamentar al independenţilor.

Aceştia se alătură altor foşti social-democraţi de renume ca Gabriel Oprea, Valeriu Steriu, sau Neculai Onţanu.

Parlamentarii independenţi, membri de partid

Contactat de ziarul BURSA, deputatul independent Valeriu Steriu ne-a explicat: "Momentant suntem în faza embrionară a acestui proiect, la care vor participa, foarte probabil, toţi membrii ai grupului parlamentar al independenţilor. Lucrăm la statut şi la organizare şi estimăm că până la vară am putea să-l finalizăm. Vrem să înfiinţăm un partid de centru-stânga ce se va axa pe câteva domenii sociale ca agricultura, să-nătatea, învăţământul sau pen-siile".

PD-L priveşte cu atenţie acest proiect politic, mai ales că, este posibil ca, în scurt timp, numărul parlamentarilor independenţi să-l depăşească pe cel al UDMR, partenerul de guvernare. Surse din PD-L au precizat, pentru BURSA, că o posibilă fuziune cu noul partid de stânga este, pentru început, exclusă, urmând să existe o colaborare parlamentară pentru susţinerea actului de guvernare.

Partidul, direct la guvernare?

Părerile analiştilor politici privind înfiinţarea noului partid de centru stânga sunt împărţite.

Analistul politic Cristian Pârvulescu consideră că înfiinţarea noului partid va duce la destabilizarea PSD şi îi va asigura preşedintelui Traian Băsescu o majoritate în Parlament, pe ambii "versanţi" ai politicii: dreapta prin PD-L şi stânga prin noul partid.

Cristian Pârvulescu mai susţine că, în formula actuală, grupul independiţilor nu are în componenţă mulţi buni organizatori "exceptându-l pe Gabriel Oprea ocupat cu Ministerul de Interne" şi nici lideri carismatici care să poată să adune voturi.

La rândul său, consilierul de stat Cătălin Avramescu consideră, însă, că apariţia unui nou partid de stânga este o consecinţă a declinului PSD ce datează din anii 90 până în prezent.

Cătălin Avramescu ne-a declarat: "PSD pierde teren şi se află pe o curbă descendentă începând cu anii `90 care pare să nu se mai oprească. Înfiinţarea unui nou partid de centru stânga este o consecinţă a decredibilizării şi a imaginii create de PSD în ochii electoratului".

Nu în ultimul rând, Cătălin Avramescu mai atrage atenţia că apariţia noului partid va crea o serie de probleme a căror rezolvare este ambiguă în condiţiile legislaţiei actuale: accesul automat la guvernare prin ministrul Gabriel Oprea (ce ar putea fi chiar liderul viitorului partid) şi recunoaşterea în Parlament de către alte partide politice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Oamenii acestia au ramas mult in urma ...NU au inteles ca progresul si civilizatia unei natiuni are la baza MUNCA, Seriozitatea si Cinstea NU HOTIA!!!!! Domnilor trebuie sa acceptati realitatea timpul hotiei trebuie sa apuna! Apucativa de munca! GATA! Ne-am satuirat de smecheriile voastre! Dintr-o tara respectata am ajuns sa fim tratati ca ultimii oameni...noi nu suntem hoti! Noi romanii vrem sa muncim, sa avem acces la tratamente medicale, sa fim tratati cu respect nu sa fim jigniti...mergi in spital si daca nu platesti spaga te lasa sa mori...unde traim? in epoca de piatra? cum este posibil ca dupa 30 de ani de munca sa fi umilit in acest hal cu o pensie de 600RON ? cum ne platim medicamentele? daca esti singur si bolnav cum poti obtine ajutorul unei asistente medicale? de la privat? pai pensia mea nu-mi ajunge sa traiesc dar sa platesc o asistenta...intr-o tara civilizata si moderna aceste servicii sunt oferite gratuit doar am muncit si am cotizat ani de zile la plata asigurarilor de sanatate...rusine!

    1. prima fraza din citatul lu' consilieru" este de pomina! Bravo! Dau o bere!

      Ce va face consilierul atunci cand seful lui va pleca -pe bune-la un tratament experimental-pe bune- nu stim.Conform unor guri rele, bine infortmate, s-ar putea ca dl consilier al personajului invizibil care va pleca in Japonia pentru 6-7 saptamani este posibil sa ramana somer definitiv! Si atunci la ce este bun acest partid fantoma al dlui Oprea,clocit de mintea isteata a dlui consilier,nu este clar! Bate-Voi pastorul si se va imprastia turma,zice eclesiastul! Bataia se apropie de final! Cine are urechi de auzit ,sa auda!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb