Ministrul britanic responsabil cu negocierile de Brexit, Dominic Raab, a demisionat ieri, în condiţiile în care se opune proiectului de acord pentru ieşirea ţării din UE, încheiat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană.
May a încercat să-şi convingă miniştrii, dar şi Parlamentul, să accepte compromisul încheiat cu negociatorii europeni.
Premierul a declarat: "Alegerea este clară: putem pleca din UE fără niciun acord, să riscăm să nu fie niciun fel de Brexit sau să susţinem cel mai bun acord care se poate negocia. Un vot negativ asupra acordului ar însemna mai multă incertitudine, mai multă divizare şi eşecul de a duce la îndeplinire decizia poporului britanic privind ieşirea din UE".
Raab îl înlocuise, în iulie, pe deţinătorul acestui portofoliu, David Davis, care a demisionat din Guvern întrucât considera prea blândă strategia lui May. Raab a precizat: "Eu nu pot să susţin acordul propus, din motive care privesc viitorul statut al Irlandei de Nord după Brexit".
Acesta se referă la dispoziţiile menite să împiedice reinstalarea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat membru UE.
Anterior demisiei lui Raab, secretarul de stat însărcinat cu Irlanda de Nord, Shailesh Vara, a demisionat la rândul său, din cauză că nu acceptă proiectul de acord.
Şi parlamentarul conservator Anne-Marie Trevelyan a demisionat de la Ministerul Educaţiei, la fel secretarul de stat însărcinat cu Brexitul, Suella Braverman, şi secretarul de stat însărcinat cu Munca şi Pensiile, Esther McVey.
Aceste plecări din Guvern au dus la o depreciere a lirei sterline cu aproape 1% faţă de moneda SUA, până la un curs de 1,2870 dolari.
Toţi demisionarii din Guvern sunt susţinători ai unui Brexit dur şi îi reproşează lui May faptul că proiectul acordului nu asigură o ruptură clară de Uniunea Europeană (UE), pe care britanicii au cerut-o prin referendum.
• Summit extraordinar UE, în 25 noiembrie
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat organizarea unui summit extraordinar duminică, 25 noiembrie, în vederea semnării proiectului acordului încheiat miercuri seara cu Regatul Unit.
"Dacă totul merge bine, va avea loc un summit extraordinar în vederea finalizării şi oficializării acordului de Brexit", a precizat liderul european.
Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani: "Brexit este în primul rând despre oameni. Este vorba despre drepturile cetăţenilor noştri, despre păstrarea păcii fragile din Irlanda de Nord şi protejarea locurilor de muncă afectate de plecarea Regatului Unit. Credem în democraţie şi în respectarea deciziilor poporului britanic. Textul agreat de comun acord de UE şi Regatul Unit este primul pas dintr-un lung proces. Totuşi, sunt optimist că va pune bazele unei viitoare legături strânse UE-UK. Cum am spus mereu, Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană, nu şi Europa".