Sebastian Burduja: "Ca să ne dezvoltăm, trebuie să generăm la noi în ţară inovare, nu să importăm mereu tehnologiile altora"

G.D.
Politică / 7 aprilie 2023

Sebastian Burduja: "Ca să ne dezvoltăm, trebuie să generăm la noi în ţară inovare, nu să importăm mereu tehnologiile altora"

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, astăzi, la Universitatea din Craiova, că dacă România nu va fi în stare să genereze cercetare, inovare pe care s-o exporte în restul lumii, atunci va fi condamnată tot timpul să fie o piaţă de consum "şi de fapt să consumăm ceea ce ne dau alţii", conform Agerpres.

"Creşterea economică înseamnă inovare. Ca să ne dezvoltăm ţara, trebuie să generăm la noi în ţară inovare, nu să importăm mereu tehnologiile altora. Asta este realitatea. Dacă noi nu vom fi în stare să generăm din România cercetare, inovare pe care s-o exportăm în restul lumii, atunci suntem condamnaţi tot timpul să fim o piaţă de consum şi de fapt să consumăm ceea ce ne dau alţii", a spus Burduja la un workshop organizat de Universitatea din Craiova.

Acesta a precizat că România în acest moment cheltuie cam 0,2% din PIB pentru cercetare fonduri publice şi cam încă pe atât de la privat. "Deci mergem spre 0,4-05% din PIB. Pe locul I în lume este statul Israel, care cheltuie 5% din PIB (sigur că Israelul are un PIB cam de două ori mai mare decât PIB-ul României; au cam 480 miliarde de dolari, noi suntem undeva la 280 miliarde de dolari). Am fost acolo şi i-am întrebat cum reuşesc şi mi-au prezentat nişte date simple. La dânşii, din acei 5% din PIB, 90% sunt bani privaţi. Şi cred că spre asemenea model trebuie să tindem şi noi, în care încurajăm firmele private, prin facilităţi fiscale, prin clarificarea regimului, prin diverse alte programe să investească în cercetare-dezvoltare", a mai afirmat Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, toate datele economice arată că "oraşele româneşti au performat într-un mod extraordinar la nivel european, mai ales marile oraşe". "Deci trendul s-a păstrat, tendinţa s-a păstrat şi dacă vă uitaţi la ultimii 10 ani, oraşele cu cel mai rapid ritm de creştere din Europa în top 10, 7 oraşe sunt din România, printre care este şi Craiova. Asta s-a întâmplat pentru că pe de o parte aţi avut investiţii şi aţi reuşit să coagulaţi dezvoltarea economică şi, pe de altă parte, sigur că aţi beneficiat şi de sprijinul fondurilor europene", susţine ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu, a apus că în regiune nu sunt concentrate în mod special multinaţionale şi IMM-uri şi există numeroase entităţi economice care nu produc sub marcă proprie, iar firmele româneşti nu au dezvoltat un buget alocat cercetării, dezvoltării, inovării. "Ceea ce se remarcă este faptul că nu doar companiile româneşti ezită să dezvolte activităţi CDI şi toate acele companii care le asociază riscuri financiare, precum rezultatul negarantat, psihologia specifică a cercetătorilor - cercetătorii sunt o clasă specială - şi faptul că angajarea acestora implică cheltuieli financiare perene indiferent de gradul de încărcare într-o companie. De asemenea, se constată o lipsă de convingere că şi atingerea parţială a obiectivelor CDI poate duce la o creştere a competitivităţii şi poate produce beneficii mai mari decât sumele investiţie", a spus Cezar Spînu.

Acesta a mai afirmat că cercetarea nu se materializează doar prin publicaţii şi contracte, ci trebuie valorificată prin demersuri aplicate sau prin transferul rezultatelor către agenţii economici: transfer tehnologic, transfer de cunoaştere. "Astfel, în cadrul universităţii din Craiova funcţionează de peste 10 ani acest HUB - INCESA - infrastructura de cercetare în ştiinţe aplicate, iar principalul obiectiv este asigurarea CDI pentru agenţii economici în regim de externalizare, prin contracte bilaterale", a afirmat Cezar Spînu la workshop-ul "Colaborarea între Universitatea din Craiova şi partenerii din mediul economic şi de cercetare în proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială . Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.

    De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București. 

    Pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, sunt necesare reforme structurale profunde precum: 

    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania; 

    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală; 

    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte; 

    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare; 

    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online. 

    Regionalizarea prevede ca fiecare regiune sa dispuna de urmatoarele facilitati: nivel regional: 

    (1). Cel putin o mare universitate de nivel european;  

    (2).Un mare spital regional (cu medicina de inalta performanta);  

    (3).Sistem de urgenta regional, cu pompieri, ambulanta si politie;  

    (4).Infrastructura rutiera si feroviera modernizata;  

    (5).Un aeroport international minim ;  

    (6).Un centru sportiv polivalent de nivel international 

    in fiecare regiune (stadion si sala polivalenta);  

    (7).Un centru de afaceri regional; 

    (8).Un centru cultural de nivel european.

    Campusurile universitare ar trebui să includa si clădiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizată la standarde internationale ar fi de natura sa creeze un grad ridicat de atractivitate pentru studenti si cadre didactice universitare, asigurând un climat academic .  

    "Trabuie" dar cine sa la faca ? Tu ? Ca toate start-up-urile pleaca spre UK si SUA, nici macar spre UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb