Sebastian Burduja: "Este prima dată după ani buni când hidrocentrala Porţile de Fier I este pe deplin operaţională"

S.B.
Politică / 21 martie

Sebastian Burduja: "Este prima dată după ani buni când hidrocentrala Porţile de Fier I este pe deplin operaţională"

Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a vizitat, vineri, cea mai mare hidrocentrală din ţară, cea de la Porţile de Fier 1, unde, după foarte mulţţi ani, sunt funcţionale toate cele şase hidroagregate. Acestea livrează peste 700MW pentru sistemul energetic naţional, potrivit news.ro.

"Acum mai bine de un secol, marele inginer Dorin Pavel, părintele hidroenergeticii româneşti, visa o Românie puternică, cu ape care nu doar curg, ci şi lucrează pentru oameni. Visul lui a prins contur la Porţile de Fier, cea mai mare hidrocentrală din ţară, o fortăreaţă energetică ridicată în doar opt ani de zile prin inteligenţa şi munca românilor. Astăzi, scriem un nou capitol în această poveste de succes", a scris, vineri seară, pe Facebook, ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, "la 5 martie 2025, la ora 14:14, hidroagregatul 1 de la Porţile de Fier 1 a fost repus în funcţiune, după o perioadă de lucrări complexe de reparaţii începute în noiembrie 2022".

"Specialiştii noştri au lucrat neîntrerupt şi au livrat totul fix la termen. Cinste lor! (...) Este practic prima lucrare de mare dificultate executată doar de companii româneşti, după ani de zile de provocări speciale (insolvenţe, lipsa finanţării, lipsa investiţiilor). Aceste echipe de experţi au demonstrat că industria românească poate şi trebuie să renască şi să fie în prima linie, furnizând şi asamblând componente critice pentru această lucrare deosebit de complexă. Mai mult, şi lucrările la hidroagregatul 5 au fost recepţionate", a mai transmis ministrul Energiei.

Burduja anunţă că a vizitat Porţile de Fier 1 unde a "văzut toate cele şase grupuri la treabă, livrând peste 700MW pentru sistemul energetic naţional".

"Este prima dată după ani buni când hidrocentrala de la Porţile de Fier I este pe deplin operaţională, cu toate hidroagregatele. Ne ajută, desigur, şi debitul Dunării, care momentan este peste valorile mediei multianuale pentru această perioadă a anului", mai afirmat ministrul Energiei.

Burduja afirmă că "România are nevoie de mai multe hidrocentrale, de sisteme moderne de acumulare prin pompaj, care să asigure energie ieftină, sigură şi curată pentru toţi românii, indiferent de zgomotul de fond al celor care vor să ne blocheze dezvoltarea şi să ne ţină captivi adversarilor noştri, experţi în şantaj energetic".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dupa zicerile aburitorului asta Romanica are nevoie de centrale de pompaj ca sa tina in picioare sistemele eoliene si fotovoltaice ineficiente si scumpe.Adica investim in acele centrale ca sa avem energie scumpa si ineficienta dar sa nu crape sistemul!Hahahaha

    1. Mujicul asta habarnist se trezeste vorbind in somn:-)… in Germania pretul pe MW in orele de varf 17-22 e 56Euro in timp ce la noi e 130 Euro…asta pentru ca ei produc 30TW de energie eoliana si solara “ineficienta si scumpa”:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3816
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8120
Gram de aur (XAU)Gram de aur454.7122

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb