Sebastian Ghiţă, dispărut din România de la jumătatea lunii decembrie, a fost inclus pe lista "Most Wanted" (n.r. - celor mai căutaţi oameni) a Europol, şi este singura persoană căutată pentru corupţie de poliţia europeană, informează Hotnews.ro.
La începutul lunii ianuarie, DNA Ploieşti a transmis sesizarea I.P.J. Prahova - Serviciul de Investigaţii Criminale către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în vederea emiterii mandatului european de arestare şi a cererii de urmărire internaţională pentru Sebastian Ghiţă.
Sebastian Ghiţă fusese dat în urmărire naţională, joi, 5 ianuarie, la scurt timp după ce instanţa supremă a decis arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat.
Fostul deputat a fost ultima dată la IPJ Prahova în ziua de 19 decembrie 2016 pentru a semna în cadrul controlului judiciar pe cauţiune. Ulterior, el a fost citat să se prezinte, la data de 21 decembrie, la DNA Ploieşti în dosarul Ponta-Blair, însă nu a venit, la sediul Parchetului ajungând doar avocaţii săi.
Fostul deputat a fost căutat la domiciliul său şi la mai multe adrese despre care se cunoştea că le frecventa, însă fără a fi găsit, au precizat surse apropiate anchetei.
Sebastian Ghiţă este trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas, se află pe rolul instanţei supreme.
În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea lui Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59.417.133 lei, după ce acesta a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile şi mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86.652.513,50 lei.
În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul ÎCCJ, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia "Basket Club Asesoft".
De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizită fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia, Vlad Cosma.
Sebastian Ghiţă a mai fost cercetat în dosarul "Tracia - Asesoft". La începutul lunii martie, judecarea dosarului "Tracia - Asesoft" în care Sebastian Ghiţă şi alte opt persoane au fost acuzaţi de înşelăciune în legătură cu tranzacţii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a încetat ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie.
Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în decembrie, după alegerile parlamentare.
Ghiţă a fost deputat între 2012 şi 2016. În decembrie anul trecut, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament.