Actualizare 17:30 Ministrul de Interne cere IGPR o anchetă internă în cazul dispariţiei lui Ghiţă
Ministrul afacerilor interne a solicitat de urgenţă şefului Poliţiei Române efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii şi cum s-a derulat cooperarea interinstituţională, relatează un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Pe 31 martie 2016, DNA a emis o ordonanţă prin care s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune împotriva lui Sebastian Ghiţă. IPJ Prahova a fost desemnată să pună în executare această activitate procedurală.
Pe timpul controlului judiciar, conform programului de supraveghere întocmit, fostul deputat avea obligaţia de a se prezenta o dată pe săptămână, la sediul IPJ Prahova. Totodată, conform măsurilor dispuse de procuror şi, ulterior, de către instanţa de judecată, lui Ghiţă i s-a interzis să părăsească ţara, interdicţie care a fost comunicată Poliţiei de Frontieră pentru efectuarea menţiunilor în evidenţele specifice.
Măsura controlului judiciar a fost prelungită succesiv, în faza urmăririi penale de către DNA prin ordonanţă, iar ulterior în faza judecăţii, prin încheiere de şedinţă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu menţinerea obligaţiei inculpatului de a nu părăsi teritoriul României.
În dimineaţa zilei de 20 decembrie, deoarece nu a mai fost semnalată prezenţa inculpatului la locuinţa din municipiul Ploieşti, Sebastian Ghiţă a fost citat la sediul I.P.J. Prahova.
Întrucât, acesta nu s-a prezentat, poliţiştii au informat ÎCCJ cu privire la acest aspect, pentru dispunerea de măsuri în consecinţă. În această situaţie, s-a solicitat sprijin şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei. Până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieşirea din ţară a persoanei în cauză.
Ca urmare a acestor demersuri, unitatea de parchet a emis ieri un mandat de aducere pe numele celui în cauză la sediul DNA Ploieşti, pentru a fi pus în executare de către poliţişti.
Conform art 265 CPP, "O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei".
În acest context, poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale şi ordine publică din cadrul IPJ Prahova s-au prezentat la adresa indicată în mandatul de aducere precum şi la alte adrese de pe raza judeţului Prahova, însă inculpatul nu a fost găsit.
Ulterior, aceeaşi unitate de parchet a transmis un nou mandat de aducere, având termenul de executare momentul depistării, sens în care Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română au extins activităţile în vederea identificării inculpatului.
Poliţia Română menţionează că până în acest moment nu a fost emis mandat de arestare preventivă, fapt pentru care, activităţile desfăşurate de către poliţişti nu se circumscriu celor dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane.
(J.F.)
--------
Actualizare 14:55 Şoferul lui Sebastian Ghiţă, audiat de poliţiştii prahoveni după ce fostul deputat nu a fost găsit
Şoferul fostului deputat Sebastian Ghiţă, dat în consemn la frontieră şi căutat de anchetatori, este audiat joi după-amiază, de către poliţiştii prahoveni. Demersul are loc după ce Poliţia a constatat că Ghiţă a încălcat controlul judiciar.
Poliţiştii din Prahova îl audiază, joi după-amiază, la ora transmiterii acestei ştiri, pe şoferul fostului deputat Sebastian Ghiţă, potrivit unor surse din Poliţiei, citate de News.ro.
Acesta a fost chemat la Poliţie în contextul în care IPJ Prahova a primit din partea DNA Ploieşti un mandat de aducere a lui Ghiţă, iar în urma căutărilor acesta nu a fost găsit, autorităţile au costatat că acesta a încălcat termenii controlului judiciar, spun sursele citate.
Fostul parlamentar folosea pentru a se deplasa două autovehicule, ambele marca Mercedes, unul de teren şi unul de tip furgonetă. Uneori, parlamentarul avea şofer, alteori îşi conducea singur maşina. De altfel, Sebastian Ghiţă a fost prins în trecut rulând cu viteză foarte mare pe DN 1, o acuzaţie care se regăseşte în unul dintre dosarele sale penale fiind legată de intervenţiile sale la şefi din Poliţia Prahova în vederea restituirii permisului de conducere reţinut pentru depăşirea vitezei legale
Sursele citate susţin că în ultima perioadă Sebastian Ghiţă mergea mai mult cu şofer, cu autoturismul Mercedes van, care are geamuri fumurii.
Fostul parlamentar Sebastian Ghiţă era supravegheat de către poliţişti, iar ultima oară a fost văzut de echipajul de filaj luni seară, pe DN 1. Potrivit unor surse judiciare, parlamentarul a plecat luni târziu din Bucureşti, iar pe DN 1 a accelerat maşina pe care o conducea, şi a circulat cu o viteză de peste 180 de km/h, astfel încât maşina care îl urmărea pierdut.
Când au ajuns la locuinţa din Ploieşti, situată în cartierul Albert, în nordul Ploieştiului, ofiţerii de la filaj au constatat că maşina parlamentarului era în dreptul locuinţei, dar pe acesta nu l-au găsit, au precizat sursele citate.
Conducerea SRI a avut, luni seară, o întâlnire "protocolară" cu foştii membri ai Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra Serviciului, care a marcat finalul mandatului fostului Legislativ şi la care a participat şi Sebastian Ghiţă, a confirmat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe numele căruia procurorii DNA au emis, miercuri după-amiază, un mandat de aducere, este dat în consemn la frontieră, dar şi la toate unităţile de poliţie, deoarece nu a fost găsit la domiciliu şi nici în locurile pe care le frecventează.
Conform procedurilor, după primirea unui astfel de proces-verbal, procurorii DNA pot cere instanţei emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele celui căutat.
Sebastian Ghiţă trebuia să se prezinte miercuri la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, în care fostul deputat este cercetat alături de Victor Ponta. La DNA au mers însă doar avocaţii lui Ghiţă, ulterior procurorii emiţând pe numele acestuia un mandat de aducere.
Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.
În 6 septembrie, Ponta a fost pus sub control judiciar de DNA Ploieşti în acest dosar, dar măsura preventivă a încetat la începutul lunii noiembrie. Totodată, în 12 octombrie, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru asigurător pe un imobil al lui Victor Ponta.
Şi Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar în acelaşi dosar, dar instanţa supremă a anulat măsura preventivă în 13 septembrie. Ulterior, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de 220.000 de euro pe averea lui Ghiţă.
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas se află pe rolul instanţei supreme. În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Pe 22 noiembrie, instanţa a decis ca Sebastian Ghiţă să rămână sub control judiciar pe cauţiune şi cu interdicţia de a părăsi ţara.
În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia "Basket Club Asesoft".
De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.
Sebastian Ghiţă a mai fost cercetat în dosarul "Tracia - Asesoft". La începutul lunii martie, judecarea dosarului "Tracia - Asesoft" în care Sebastian Ghiţă şi alte opt persoane au fost acuzaţi de înşelăciune în legătură cu tranzacţii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a încetat urmare a prescripţiei.
Totodată, la sfârşitul lunii septembrie, PÎCCJ a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În 20 decembrie, Parchetul instanţei supreme a decis clasarea acestui dosar.
(J.F.)
---------
Actualizare 12:07 Poliţia Prahova informează ICCJ că Sebastian Ghiţă a încălcat termenii controlului judiciar
Poliţia Prahova a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) că fostul parlamentar Sebastian Ghiţă a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, Marian Popescu, controlul judiciar dispus în cazul lui Sebastian Ghiţă în unul din dosare în care este judecat include şi obligaţia de a se prezenta la instanţă sau în faţa procurorilor ori de câte ori este citat, indiferent dacă este vorba despre dosarul în care măsura preventivă a fost dispusă măsura sau într-o altă cauză, potrivit News.ro.
Avocatul lui Sebastian Ghiţă, Bogdan Micu, a declarat că nu a putut lua legătura cu fostul deputat şi nu are de gând să îl caute, dar îl va reprezenta în continuare la termenele de la instanţă, conform sursei citate.
(M.I.)
--------
Fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe numele căruia procurorii DNA au emis, ieri după-amiază, un mandat de aducere, este dat în consemn la frontieră, dar şi la toate unităţile de poliţie, el nefiind găsit la domiciliu şi nici în locurile pe care le frecventează.
"Conform procedurii, l-au căutat la domiciliu şi în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către acesta. Îl căutăm în judeţul Prahova, iar IPJ Prahova colaborează cu toate celelalte unităţi din cadrul IGPR, cărora le-a fost comunicat acest act procedural. Căutările continuă şi, în momentul în care se consideră că nu a fost găsit la locurile de interes, se întocmeşte un proces-verbal care este adus la cunoştinţa emitentului de îndată", a declarat, ieri seară, purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Marian Popescu, transmite News.ro.
Conform procedurilor, după primirea unui astfel de proces-verbal, procurorii DNA pot cere instanţei emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele celui căutat.
Potrivit unor surse din Poliţia Prahova, Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar în unul dintre cele patru dosare instrumentate de DNA în care numele său apare ca suspect, s-a prezentat ultima dată luni la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar. Măsura controlului judiciar, dispusă de DNA în dosarul în care Ghiţă este cercetat alături de mai mulţi poliţişti şi procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mită, şantaj şi cumpărare de influenţă, îi interzice fostului parlamentar să părăsească teritoriul României fără încuviinţarea organelor de urmărire penală. Astfel, Ghiţă este dat în consemn la frontiere.
DNA Ploieşti a emis, ieri, mandat de aducere pe lui Sebastian Ghiţă în dosarul de corupţie privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în care are calitatea de suspect alături de Victor Ponta, după ce fostul premier a refuzat să se prezinte în faţa procurorilor, conform sursei citate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2016, 09:47)
Ghita sa trimiti o felicitare la DNA sa nu planga de Craciun si sa nu inceapa Anul Nou cu o suparare. Poti sa le trimiti un kg de peste sa le mearga bine, fara tine.
2. Ghita, te-astept diseara la granita
(mesaj trimis de Radu în data de 22.12.2016, 10:43)
Aha, de aia in toate previziunile despre ministrii noului guvern se uita sa se spuna ceva si despre ministerul comunicatiilor.
3. disparutul necautat de nimeni
(mesaj trimis de marius în data de 22.12.2016, 17:32)
mai erau unii dati in urmarire generala de politie de multi ani, iar ei se plimbau cu Iliescu prin delegatii internationale fara probleme
4. Ghita
(mesaj trimis de Mihai în data de 22.12.2016, 23:00)
Da' la Puie Monta l-ați căutat?