Sebastian Ghiţă, dispărut din 21 decembrie, nu s-a prezentat nici astăzi la Poliţie

G.T.
Anticorupţie / 3 ianuarie 2017

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: captură Youtube)

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: captură Youtube)

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, care este dispărut din 21 decembrie, nu s-a prezentat astăzi la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Prahova din Ploieşti, unde trebuia să semneze în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupţie alături de şefi de Parchet şi ai Poliţiei, anunţă News.ro.

Este pentru a doua când Sebastian Ghiţă încalcă această prevedere stabilită prin ordonanţa care stipulează că trebuie să se prezinte săptămânal la Poliţie pentru a semna.

Sebastian Ghiţă trebuia să se prezinte din nou, astăzi, în data de 3 ianuarie 2017, la ora 10.30, la sediul din Ploieşti al IPJ Prahova, pentru a semna în cadrul controlului judiciar dispus în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova şi care se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), potrivit unor surse din Poliţie.

Astfel, fostul deputat a încălcat din nou prevederile ordonanţei emise de DNA pe numele său.

Aceleaşi surse au declarat că Ghiţă avea cunoştinţă despre faptul că era aşteptat astăzi la IPJ Prahova încă de anul trecut, dinainte de dispariţia sa, întrucât poliţiştii au stabilit un calendar care prevedea zilele în care Ghiţă trebuia să semneze în cadrul controlului judiciar în perioada sărbătorilor de iarnă şi a sfârşitului de an.

Este a doua săptămână consecutiv când fostul deputat încalcă prevederile controlului judiciar care îl obligă să se prezinte săptămânal la IPJ Prahova.

Vineri, ICCJ a anunţat că va lua în discuţie pe 5 ianuarie înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu măsura arestării preventive în lipsă în cazul lui Sebastian Ghiţă, după ce fostul deputat a încălcat condiţiile impuse de controlul judiciar.

Decizia anunţată vineri de instanţa supremă vine după ce, joi, Poliţia a sesizat ICCJ că fostul deputat nu s-a prezentat pentru a semna la sediul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, din Ploieşti, când era programat.

În cazul în care judecătorii consideră că Sebastian Ghiţă a încălcat prevederile controlului judiciar, se va emite, cel mai probabil, un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui.

Pe de altă parte, surse din DNA au declarat că procurorii anticorupţie vor cere din nou arestarea preventivă în lipsă a lui Sebastian Ghiţă.

Sebastian Ghiţă a încălcat şi în 21 decembrie o altă prevedere a controlului judiciar, în momentul în care nu s-a prezentat când a fost citat în faţa procurorilor DNA Ploieşti, după ce cu două zile înainte semnase la IPJ Prahova.

Marţi, 27 decembrie, instanţa supremă a respins cererea DNA Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a menţinut măsura controlului judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara în dosarul în care acesta este cercetat sub control judiciar.

Un complet de trei judecători de la instanţa supremă decisese, în 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghiţă să îi fie ridicată interdicţia de părăsire a ţării, una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar pe cauţiune.

Fostul deputat este căutat din 21 decembrie, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în ţara noastră, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Viorel Dosaru, şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, Constantin Ispas, se află pe rolul instanţei supreme.

În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea lui Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59.417.133 lei, după ce acesta a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86.652.513,50 lei.

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova, Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia, Vlad Cosma.

Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în decembrie, după alegerile parlamentare.

Ghiţă a fost deputat între 2012 şi 2016. În decembrie anul trecut, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb