Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe: Modificarea fiscalităţii, nocivă

N.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 martie 2011

Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe: Modificarea fiscalităţii, nocivă

Modificări de taxe şi impozite nu mai pot fi făcute în ţara noastră cel puţin în acest an şi anul viitor, pentru că nu este productiv, consideră fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu. Domnia sa adaugă: "Ce era de făcut s-a făcut: de redus (n.r. taxe) nu poţi, iar să le măreşti este inutil. Majorarea TVA a avut, oricum, efecte nocive majore.

Am ratat ţinta de inflaţie în special din cauza creşterii TVA".

Fostul ministru de Finanţe apreciază că, pe lângă faptul că nu mai pot creşte taxele şi impozitele, nu se mai pot face ajustări nici pe partea de cheltuieli. "Oricare dintre aceste lucruri, dacă le-am face în momentul de faţă, ar fi nocive", spune Sebastian Vlădescu.

Domnia sa ne-a mai declarat: "Referitor la eliminarea cotei unice şi cotele progresive, vreau să stabilim un lucru. Nimeni nu a luat în considerare faptul că eu spun să aplicăm cota progresivă, dar cu condiţii - impozit pe profit 15% şi impozit pe dividende 15%.

Până la urmă vom ajunge la o cotă minimă europeană pentru că Germania va impune acest lucru. Există discuţii de vreo zece ani des-pre taxarea companiilor cu o formulă în care vor exista cota minimă europeană şi cote adiacente individuale fiecărei ţări după cum acestea vor vrea să-şi dimensioneze politicile".

Atenţie la excesele electorale

O creştere economică de 1-3% îţi dă posibilitatea să te stabilizezi, ceea ce este un lucru mare pentru Româ-nia, declară Sebastian Vlădescu. Probleme vor apărea anul viitor, când vor fi alegeri. "Dacă se vor face excesele care s-au făcut în 2008, 2009, 2004 şi în 2000, o să mai facem un pas înapoi şi va trebui, din nou, să ajustăm", spune Sebastian Vlădescu.

Fostul ministru de Finanţe echivalea-ză anul 2011 cu 2000, cu momentul de inflexiune: "Am trecut printr-o perioadă foarte grea, s-au făcut ajustările necesare, s-a recâştigat încrederea şi, în momentul de faţă, am cotit-o şi nu ne mai ducem la vale. Putem acum să o luăm în sus, însă destul de încet, ceea ce nu va simţi populaţia".

Fostul ministru de Finanţe declară: "Ceea ce nu sesizează cetăţenii şi, de aceea, sunt nemulţumiţi, este faptul că există creştere economică. În România, a existat creştere într-un moment în care economia globală începuse să scadă. Este normal ca recesiunea să se prelungească într-un moment în care lumea începe să iasă din criză".

Perioada 2007-2008 - tembelism al consumului

Marea problemă a economiei româneşti este legată de dimensionarea, inclusiv la nivel psihologic, a economiei româneşti şi a ritmului ei de creştere la nivelul anilor 2007-2008. Sebastian Vlădescu spune: "Noi suntem încă dimensionaţi psihologic la nivelul de consum din 2007-2008, dar şi la nivelul şi viteza de creştere a consumului potenţial din perioada aceea. Perioada 2007-2008 nu era lumea reală, era de fapt un tembelism al consumului, care nu avea nici o legătură cu ce produceam noi sau cu cât munceam noi. Toată nebunia din 2007-2008 trebuie să se descarce şi să sperăm că nu se va descărca brusc în sectorul bancar. Aceasta a fost bătălia anului 2010, pe care Banca Naţională o duce în continuare".

Fostul ministru de finanţe recomandă: "Trebuie să ne curăţăm minţile de acea ipotetică stare de bine încurajată de guvern prin majorarea pensiilor şi salariilor".

De asemenea, companiile trebuie să se redimensioneze la un nivel de producţie pentru un consum realist, deoarece ele aşteaptă acum ca lucrurile să-şi revină la acea perioadă.

Sebastian Vlădescu precizează: "Firmele stau şi aşteaptă, dar au credite bancare, linii de credit pentru capital de lucru dimensionate pe business-ul, cifra de afaceri şi profitabilitatea din acea perioadă. Acum s-au trezit că activele valorează o treime, o jumătate în cel mai bun caz, profitabilitatea este foarte mică, iar dobânda le depăşeşte capacitatea de plată. Astfel, companiile intră în insolvenţă".

Creditarea a crescut de la 16 miliarde de euro, în 2004, la 50 miliarde în 2007/2008, iar din 2008 pînă 2010 a rămas constantă, în jur de 48 miliarde de euro. Potrivit lui Sebas-tian Vlădescu, băncile străine au adus câteva zeci de miliarde de euro în România şi sunt oarecum captive.

România nu ar trebui să stea pasivă în relaţia cu China

Acordul de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană este necesar şi foarte important, şi este bine că în continuare avem încheiat un acord precautionary, potrivit lui Sebastian Vlădescu.

Însă în condiţiile în care toate statele din Europa cultivă relaţia cu China într-un fel sau altul, fie ca piaţă de desfacere, fie ca furnizor, Româ-nia nu ar trebui să stea pasivă, spune Sebastian Vlădescu, adăugând: "Ar fi bine să nu ne trezim că suntem ultimii care stăm de vorbă cu China, mai ales că România şi China au o relaţie tradiţională de apropiere".

Potrivit fostului ministru de Finan-ţe, au existat intenţii oficiale ale chinezilor de a investi în ţara noastră pe diverse proiecte. Singura problemă este că investiţiile se pot face doar la nivel statal, pentru că, din punctul de vedere al al companiilor româneşti, nu există nici una care să aibă o masă critica care să o facă un partener al chinezilor. Singurul interlocutor în România este statul român, companiile româneşti fiind prea mici pentru business-ul chinezesc".

"Jeffrey Franks este un atu pentru România şi faptul că el conduce delegaţia Fondului Monetar Internaţional este foarte bine".

Privatizarea CEC prin bursă

Fostul ministru de Finanţe îmbrăţişează ideea privatizării CEC Bank prin Bursă şi a şi propus Guvernului acest lucru.

Domnia sa declară: "CEC va trebui să aibă parteneri. Primul pas ar fi ca CEC să listeze la bursă între 5 şi 15% din acţiuni. CEC este o instituţie financiară care creşte. Va trebui rezolvată însă problema majorării de capital care, din punctul meu de vedere, este în continuare foarte necesară. În acest sens, va trebui să câştigăm bătălia cu Bruxelles-ul, pentru a putea realiza majorarea de capital. Rămâne de văzut dacă va fi util pentru CEC să aibă parteneri externi instituţii financiare internaţionale ca să-i întărească poziţia pe pieţe în viitor".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Iar vladescu

    ?????????????????? 

    1. Fost ministru de finante, a cata oara?:))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb