Autoritatea pieţei de capital din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), va acţiona în instanţă "Bank of America" Corp., acuzând instituţia financiară că i-a înşelat pe investitori prin faptul că nu a dezvăluit planul "Merrill Lynch" de a plăti bonusuri de 3,6 miliarde de dolari, înainte ca acţionarii să voteze în favoarea fuziunii celor două bănci. Amintim că "Bank of America" a achiziţionat "Merrill Lynch" la 1 ianuarie 2009, dând naştere celei mai mari bănci din SUA - după valoarea activelor. Ulterior, "Bank of America" a obţinut 20 de miliarde de dolari de la guvern, ca să absoarbă pierderile provocate de unele active ale "Merrill Lynch".
Bonusurile au fost plătite de "Merrill Lynch" în decembrie 2008, cu câteva zile înainte ca societatea să fie achiziţionată de "Bank of America", şi cu o lună mai devreme decât erau acordate aceste plăţi în mod normal. Plăţile au generat controverse, în condiţiile în care "Merrill" a consemnat pierderi record, de 27,5 miliarde de dolari, în anul pentru care a acordat bonusuri şi, în plus, a solicitat sprijin guvernamental.
De menţionat că "Bank of America" a acceptat să plătească o amendă de 33 milioane de dolari, ca să pună capăt acuzaţiilor SEC legate de înşelarea investitorilor, deşi nu a negat, dar nici nu a admis aceste acuze.
Însă, judecătorul Jed Rakoff a calificat înţelegerea dintre "Bank of America" şi SEC drept o încălcare a "justiţiei şi moralităţii", astfel că a stabilit că este nevoie de un proces.
Purtătorul de cuvânt al "Bank of America", Scott Silvestri, a declarat: "Intenţionăm să ne apărăm cu fermitate în instanţă".
Banca renunţă la sprijinul de stat
"Bank of America" a ajuns la o înţelegere cu guvernul american pentru terminarea acordului în baza căruia au fost utilizate fondurile publice primite pentru preluarea activelor riscante ale băncii "Merrill Lynch". Banca a acceptat să plătească 425 milioane de dolari agenţiilor guvernamentale, inclusiv Trezoreriei, ca să renunţe la sprijinul de stat.
"Bank of America" a fost una dintre instituţiile financiare care au beneficiat de programul de salvare iniţiat de administraţia SUA, primind în total 45 de miliarde de dolari prin programul TARP (Troubled Asset Relief Program).
"Bank of America" a înregistrat, în trimestrul al doilea din 2009, un profit de 3,2 miliarde de dolari, în scădere cu 5,9% faţă de perioada similară a anului trecut, însă peste aşteptările analiştilor.