Scăderea importantă a nivelului rezervoarelor de apă din Spania a scos la iveală monumente care au rămas multă vreme ascunse vederii, precum o biserică din secolul al XI-lea şi un complex megalitic, atrăgând turişti care vor să profite de "o ocazia unică", informează AFP, conform Agerpres.
Din cauza lipsei de precipitaţii, rezervoarele de apă, construite pentru a asigura aprovizionarea oraşelor şi a parcelelor agricole într-o ţară foarte secetoasă, se află la sfârşitul lunii august la circa 36% din capacitatea lor de stocare, potrivit datelor oficiale.
Nivelul este atât de scăzut, încât biserica din Sant Roma de Sau din Catalonia, un sat acoperit de apă după construirea unui rezervor în anii 1960, a reapărut aproape în întregime la suprafaţă, în condiţiile în care până în acest an doar extremitatea superioară a clopotniţei sale putea fi văzută deasupra apei.
Atraşi de publicarea unor fotografii pe reţelele de socializare, numeroşi curioşi vin în această zonă de câteva zile pentru a practica "un turism de secetă" şi să vadă de la mică distanţă acea biserică din secolul al XI-lea, invizibilă în vremuri normale.
Turiştii se plimbă şi în canoe pe sub o arcadă a bisericii. În jurul zidurilor acesteia, mai multe grilaje au fost ridicate pentru a-i împiedica pe curioşi să se apropie prea mult, întrucât ruinele pot să reprezinte o sursă de periculozitate.
În apele barajului Valdecanas din comunitatea autonomă Extremadura, un complex megalitic - denumit "Stonehenge-ul spaniol" - a ieşit la suprafaţă pe o insulă.
Menhirele atrag şi ele numeroşi turişti, dintre care unii doresc să se reculeagă, aduşi cu ambarcaţiuni de mai multe companii private.
Sexagenarul Manuel Mantilla este unul dintre aceşti turişti. Venit cu soţia lui în mod special de la Cordoba, el spune că a aflat din presă că acest complex "poate fi acum admirat din cauza secetei". "Am văzut în acest lucru o ocazie unică", a precizat turistul spaniol.