SECETĂ HIDROLOGICĂ Hidroelectrica, din nou în situaţia să reclame "forţa majoră"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 iulie 2012

Hidroelectrica, din nou în situaţia să reclame "forţa majoră"

Reorganizarea companiei se complică

Sistemul energetic nu este în pericol

Dacă insolvenţa n-ar fi fost de ajuns, atunci canicula confruntă Hidroelectrica cu o situaţie fără precedent, în care parcurge al doilea an consecutiv de secetă hidrologică.

Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul special al companiei intrată recent în insolvenţă, ne-a declarat: "Analizăm şi vrem să solicităm, din nou, starea de forţă majoră pentru a reduce cantităţile de energie vândute în cadrul contractelor bilaterale. În ultimii 22 de ani, Hidroelectrica nu s-a mai confruntat cu doi ani consecutivi de secetă hidrologică. A mai fost câte un an de secetă, dar societatea s-a redresat în anul următor. Dar acum, situaţia de anul trecut s-a prelungit. La această dată, estimăm că producţia de energie a Hidroelectrica, în 2012, va scădea la circa 13 TWh, de la cei aproximativ 16 TWh raportaţi anul trecut".

Domnia sa a admis că seceta hidrologică va complica reorganizarea Hidroelectrica, dar ne-a menţionat că există soluţii pentru a duce acest plan la bun sfârşit.

Remus Borza s-a referit la acoperirea costurilor companiei din piaţa reglementată şi majorarea semnificativă a preţurilor din contractele bilaterale directe încheiate cu furnizorii privaţi.

Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, societate care are în subordine Dispeceratul Energetic Naţional (răspunde de buna funcţionare a sistemului energetic şi gestionarea situaţiilor de criză), ne-a declarat: "Într-adevăr, conjunctura nu este bună dar o ţinem sub control. Situaţia nu ne-a luat prin surprindere. Sistemul Energetic Naţional va fi în siguranţă şi în această vară şi la iarnă şi suntem pregătiţi să facem faţă mult mai bine situaţiei generate de seceta hidrologică, care a intervenit şi în primul trimestru al acestui an. Decizia administratorilor de la Hidroelectrica de a analiza solicitarea stării de forţă majoră este una bună, prudentă, iar Ministerul Economiei şi companiile producătoare de energie sunt pregătite să ia măsurile necesare, pentru ca niciun consumator să nu rămână fără electricitate".

Domnia sa ne-a explicat că, în prezent, gradul de umplere a lacurilor de acumulare este de circa 80% (un procent foarte bun pentru această dată).

Dar debitele sunt foarte mici pe principalele râuri şi situaţia nu este îmbucurătoare nici pe Dunăre.

De aceea, Lohan susţine că Hidroelectrica trebuie să ia măsurile necesare ca să nu consume rapid apa din lacuri.

Rezerva din lacuri generează o producţie de energie totală de doar circa 2,8 TWh, grosul producţiei de energie hidro venind de pe principalele râuri, unde sunt centrale fără acumulare.

Octavian Lohan a adăugat: "De două luni pregătim programul de iarnă şi stabilim rezervele de combustibil obligatorii pentru companiile din energie. Suntem în permanente discuţii pentru a evita orice situaţie de criză în alimentarea cu energie în această perioadă toridă şi în iarnă".

Aceste zile excesiv de calde au adus noi vârfuri de consum (pe Bucureşti în special, unde specialiştii Transelectrica au estimat o cerere orară de circa 1.250 MWh).

Hidroelectrica a solicitat majorarea preţului reglementat

Remus Borza ne-a precizat că Hidroelectrica a solicitat ANRE (reglementatorul pieţei de energie) majorarea de la 72, la 125 de lei/MWh (actualul cost de producţie) a preţului energiei livrate pe piaţa reglementată şi reducerea cantităţii destinate consumatorilor captivi de la 5,5 TWh, la 4 TWh.

Potrivit domnului Borza, ANRE va avea grijă să opereze aceste modificări, dacă va fi de acord cu ele, fără a majora preţul pentru consumatorii de pe piaţa reglementată (populaţie şi agenţi economici). Administratorul judiciar susţine că reglementatorul pieţei poate face acest lucru, prin implementarea unui prim pas al procesului de liberalizare, în care un anumit procent din agenţii economici alimentaţi acum, în sistem reglementat, să fie scoşi pe piaţa liberă, cu drept de a-şi alege singuri furnizorii.

ANRE nu va modifica, în acest trimestru, preţurile reglementate pentru energie

Conducerea ANRE s-a rezumat în a ne spune doar că cererea Hidroelectrica, privind modificarea preţurilor şi cantităţilor de pe piaţa reglementată, este una excepţională şi transcende cadrul normal de reglementare.

Oficialii ANRE susţin că, în septembrie, vor lua o decizie în acest sens

În acest trimestru, preţurile reglementate pentru energia electrică vor rămâne nemodificate.

Surse din ANRE ne-au spus că autoritatea analizează deschiderea cu încă 15% a pieţei de energie (n.r. mai mulţi agenţi economici vor fi forţaţi să renunţe la preţurile mici reglementate şi vor trebui să-şi aleagă singuri furnizorii) din septembrie, pentru a putea onora cererea Hidroelectrica, fără a modifica preţul reglementat.

Euro Insol poartă discuţii intense, în această săptămână, cu "băieţii deştepţi" care au contracte directe cu Hidroelectrica, încheiate la preţuri de circa 130 de lei/MWh (abia acoperă costurile de producţie, care sunt de circa 125 de lei/MWh). Remus Borza ne-a spus că, dacă furnizorii de energie nu acceptă majorări de preţ şi ajustări ale cantităţilor pe cale amiabilă, atunci societatea va fi nevoită să renunţe la aceste contracte şi să scoată energia la vânzare pe piaţa liberă.

Euro Insol intenţionează să încheie aceste negocieri săptămâna viitoare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca tot o dai p'un leu.

    ... 

    oi gasi io 4 ingineri si 2 contabile, romani cinstiti, cu care sa conduc sandramaua in interesul romanilor. 

    ponta! nu da ma pe nimic hidroelectrica la francnasoli. 

    ... 

    ponta! nu uit ca ai scumpit electricitatea saptamana trecuta - asta ca sa faci si tu un ban de buzunar ca alt motiv n-ai avut. 

    ...

    ponta! strainii n-au investit nimic in romania, doar au stors cat au putut si apoi au lasat paragina. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb